Madonna is halhatatlan lett

Vágólapra másolva!
New Yorkban a Waldorf Astoria Hotelben 23. alkalommal iktatták be a Rock and Roll halhatatlanjait. Ezúttal Madonnát, Leonard Cohent, a Dave Clark Five együttest, John Mellencampet, a Venturest és Little Waltert érte a megtiszteltetés, közép-európai idő szerint keddre virradóra.
Vágólapra másolva!

A Nagy-Britanniában élő amerikai Madonnát, az egyik legsikeresebb pop- és dance énekesnőt napjaink nagy férfisztárja, Justin Timberlake köszöntötte a ceremónián. Leonard Cohen kanadai folkénekest és költőt az alternatív rock nagy egyénisége, Lou Reed iktatta be.

John Cougar Mellencamp amerikai rockénekest, gitárost és harmonikást a szintén amerikai Billy Joel üdvözölte. A 60-as évek brit inváziós zenekarát, a Dave Clark Five-ot Tom Hanks színész avatta, a Ventures gitárzenekar "szentelését" John Fogerty, a Creedence Clearwater Revival egykori frontembere sikeres rockénekes végezte.

Kenny Gambe és Leon Huff dalszerzőket és producereket a nem előadók között Jerry Butler énekes köszöntötte. Elismerést kapott Little Walter, a 40 éve halott bluesénekes és szájharmonikás: háttérzenészként nyilvánították halhatatlanná, bár a rockzenére gyakorolt hatásáért is kiérdemelte volna. Őt a sok műfajban és hangszeren otthonos Ben Harper énekes, gitáros vezette be jelképesen.

A rock and roll halhatatlanjainak csarnokába 1986 óta több mint 230 zenész, háttérzenész, zeneszerző és producer költözött be. A halhatatlanság legfontosabb feltétele: legalább 25 évnek kell eltelnie a jelölt első lemezének megjelenésétől. Ez nem biztos, hogy elég, hiszen a 600 fős jelölő testület sok szempontot mérlegel. Többen - a Sex Pistols, a Black Sabbath - éveket vártak sorukra. Madonna már az első alkalommal halhatatlan lehetett. Az idén 50 éves Madonnának eddig több mint 200 millió lemeze fogyott, többszörös Grammy-díjas, számos más elismerése van, hatalmas sikert arat minden koncertjén. Filmvásznon nagy alakítása az Evita címszerepe volt, gyermekkönyvek szerzője. Legnagyobb sikereit az Into The Groove-tól a Like A Virgin-en át a Hung Up-ig sokáig lehetne sorolni.

John Mellencamp egyebek között Pink Houses, a Hurts So Good és az I Need A Lover című sikerével írta be nevét a legjobbak közé. Tizenkilenc stúdióalbuma jelent meg, emellett több filmben aratott sikereket.

Leonard Cohen kanadai költő és énekes több nemzedék kedvence, legnagyobb sikere a Susanne, a Sisters of Mercy, de ugyancsak hosszan lehetne sorolni más híres számait. Több mint 40 éve jelent meg az első albuma. A folk egyik legnagyobb ikonjának tartják, dalait rockerek is feldolgozták, például a Pixies és az R.E.M együttesek.

Az amerikai Ventures együttes az ötvenes évek végén alakult, és a világ egyik legjobb instrumentális gitárzenekaraként tartják számon. A Walk Don't Run és a Hawaii Five O volt a legemlékezetesebb száma, és több mint 110 millió lemeze kelt el világszerte.

A brit Dave Clark Five együttes az 50-es évek rock and rolljának energiáját mentette át a 60-as évekbe. Legnagyobb slágereik a Glad All Over, a Bits and Pieces, de számos szerzeményt dolgoztak fel Chuck Berry és mások szerzeményeiből is. Több mint 50 millió lemezüket adták el, és nemrégiben halt meg énekesük, Mike Smith.

Az eseményt számos televíziós csatorna közvetítette, a jelenlévők között jegyeket sorsoltak ki a jövő évi halhatatlan-avatóra.