Nyuszis dalok a poptörténelemben

Vágólapra másolva!
Nem lenne szép húsvét ünnepén, ha megfeledkeznénk az ünnep egyik legfontosabb szereplőjéről, a Húsvéti Nyúlról, hiszen mégiscsak ő hazánkban - a Jézuska és a Mikulás után - a harmadik legnépszerűbb ünnepi kult-figura. Ezért úgy döntöttünk, összegyűjtünk öt, általunk fontosnak ítélt nyúl-orientált dalt, illetve videót szerte a világból, a teljesség igénye nélkül.
Vágólapra másolva!

1. Jefferson Airplane: White Rabbit

A hatvanas évek San Francisco-i acid-színterének legendás zenekara 1967-ben rögzítette áttörést jelentő, Surrealistic Pillow című lemezét, melyről - a szintén világsláger Somebody to Love mellett - a Fehér Nyusziról szóló szerzemény vált a legismertebbé. A dalt Lewis Carroll itthon is rendkívül népszerű Alice Csodaországban-ja ihlette, a szöveg és a zene alapján pedig kétségünk nem marad afelől, hogy Grace Slick énekesnő és társai akkoriban több LSD-t fogyasztottak, mint szilárd táplálékot. Aki látta a Félelem és reszketés Las Vegasban című filmet, tudhatja, hogy ennél a számnál kell beledobni a magnót a fürdőkádba. Főleg a locsolás fáradalmait alternatív módon kipihenő fiataloknak ajánljuk, de a maradék sonka és kalács mellé is simán elfér.

2. The Magnetic Fields: Let's Pretend We're Bunny Rabbits
A zseniális dalszerző-énekes Stephin Merritt vezette Magnetic Fields 69 Love Songs című, tematikus (bármily hihetetlen, de hatvankilenc szerelmes számból álló) tripla lemezének egyik gyöngyszeme ez a dal, melyben az elhagyott szerelmes hangot ad vágyának, miszerint szívesen viszontlátná régi kedvesét, hogy kettesben "úgy csináljanak, mint a kisnyulak". Hogy Merritt pontosan mit is ért ez alatt, azt a hallgató fantáziájára bízzuk, annyit mindenesetre megsúghatunk, hogy aki némi pajkos (perverz) szexuális kikacsintásra vágyik, itt megtalálhatja, amit keres. Locsolódalnak ideális - a Zöld erdőben jártam... úgyis snassz.
3. UNKLE: Rabbit In Your Headlights
James Lavelle és Tim Goldsworthy elektronikus zenei párosa az idők során nem kevés emlékezetes szerzeménnyel örvendeztette meg rajongóit, de egyikhez sem társult olyan zseniális videó, mint amilyet Jonathan Glazer készített ehhez a darabhoz. Nyulak ugyan nem szerepelnek benne, viszont a Radiohead-frontember Thom Yorke által interpretált, borús hangulatú dalszövegben igen, a klipet pedig mindenkinek látnia kell legalább egyszer. Azoknak ajánljuk, akiket idén nem locsolt meg senki.