Öten az ötödik Beatle-ek közül

Vágólapra másolva!
A hétfőn elhunyt Neil Aspinall halálhíre kapcsán ismét szembesülhettünk azzal, hogy milyen sok embert tartanak a Beatles nem hivatalos ötödik tagjának. Kiválasztottuk az öt leggyakrabban emlegetett "ötödik Beatle-t".
Vágólapra másolva!

Neil Aspinall halála újra fellobbantotta a "ki volt az ötödik Beatle?" kezdetű vitát, melybe a halálhírt kommentelő olvasóink is bekapcsolódtak, újabb és újabb neveket bedobva az évtizedek óta eldöntetlen versenybe, egyszersmind demonstrálva azt is, hogy igencsak hálás vitatémáról van szó.

Mivel nem volt a Beatleséhez hasonló karriert befutó zenekar a világtörténelemben, nem véletlen, hogy a kvartettként világhírűvé vált együttesnek újra és újra egy nem hivatalos ötödik tagot is toboroznak a vállalkozó kedvű újságírók. Azt soha senki nem tagadta, hogy a Beatles példátlan sikerei mögött nemcsak a Lennon-McCartney szerzőpáros zsenialitása állt, hanem másoknak is komoly szerep jutott, kezdve a menedzsertől a hangmérnökön át a stúdiózenészekig. Közülük is azonban éppen elég sokan voltak ahhoz, hogy ne lehessen könnyen kiválasztani a nyerőt, aki a leginkább rászolgálhatna az elnevezésre.

Ennek következtében "az ötödik Beatle" hasonlóan kiüresedett címmé vált, mint mondjuk "a punk keresztapja" kitétel, melyre szintén tucatnyi jelentkező volna, viszont itt annyival egyszerűbb a helyzet, hogy valamelyest be lehet határolni azoknak a körét, akiknek legalább ténylegesen volt valamennyi közük a Beatleshez. Megvizsgáltuk, valóban a most elhunyt Neil Aspinallt illeti-e meg leginkább ez a cím, vagy a többiek komolyabb igényt támaszthatnak esetleg erre. Persze győztest nem fogunk hirdetni, hanem inkább csak megmutatjuk azt az öt embert, akikkel kapcsolatban talán a leggyakrabban jön elő az idézett megjelölés.

Neil Aspinall, a mindenes

A most 66 éves korában elhunyt Aspinall ugyan nem volt sem igazi menedzser, sem zenész, még kevésbé volt bármiben is kiemelkedően tehetséges, viszont a Beatles fiúk bizalmasaként szinte minden szerepbe belekóstolva dolgozta végig az együttes mellett a hatvanas éveket, sőt, a Beatles feloszlása után is a zenekar szolgálatában maradt. Mindennek a legfőbb oka az volt, hogy George Harrison és Paul McCartney gyermekkori barátjaként megbízható és régi bútordarabnak számított, ami nagyon sokat ért akkoriban, amikor sok szerencsevadász próbálta meg összekötni saját útját a Beatlesével, a gyors meggazdagodás reményében.

Aspinall a Beatles sofőrjeként kezdte, majd igazi személyi asszisztensként segédkezett a felmerülő hétköznapi problémák megoldásában, de az amerikai áttörést meghozó Ed Sullivan Show kamerapróbáján még a lázas beteg George Harrisont is helyettesítette. Zenélni nem tanult meg ugyan, de így is szerepel több Beatles-dalban, majd Brian Epstein halálakor egy rövid időre a zenekar menedzseri szerepkörét is betöltötte. Igazán komoly szerepet a Beatles 1968-ban alapított cégében, az Apple Corps-ban kapott, melynek 36 éven át volt vezetője, egészen tavalyi lemondásáig. Aspinall komoly szerepet vállalt a legsikeresebb Beatles dalokat összegyűjtő válogatások létrejöttében is, és bár túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy nagyon sokat köszönhet neki a zenekar, de azért Aspinall inkább csak egy volt a fontos kiegészítő emberek közül, amely minden naggyá nőtt zenekar pályafutásában fontos szerepet játszik.

Brian Epstein, a menedzser

Az biztos, hogy legyen valaki bármilyen tehetséges is, ez mit sem ér, ha a dolgok mégsem alakulnak igazán szerencsésen, és nem sikerült a megfelelő időben a megfelelő helyen tartózkodni. Vannak azonban olyanok, akik tehetnek valamit azért, hogy a körülmények a lehető legszerencsésebben alakuljanak, és a Beatles esetében talán a legtöbbet a menedzser, Brian Epstein tette ezért. Nagy terhet vett le a zenekar válláról azzal, hogy átvállalta az üzleti ügyek intézését (méghozzá mindezt korrekt módon, ami sajnos nem mindig magától értetődő a szakmában), viszont sosem lépte túl a saját hatáskörét és nem szólt bele a kreatív folyamatot érintő dolgokba, amire más zenekarok és menedzserek esetében szintén sok ellenpéldát lehetne hozni.

Epstein (a felső sorban a harmadik) Beatles és Stones tagokkal

Epstein 1962 és 1967 között volt a Beatles menedzsere, és nagy szerepe volt abban, hogy provinciális városi kedvencből a világ legnagyobb rockzenekarává váljon. Pedig előtte nem volt ilyesmiben gyakorlata, hiszen egy lemezbolt vezetőjeként dolgozott, de ez nem gátolta meg abban, hogy a rocktörténet talán leginkább példaértékű menedzsereként egyengesse a Beatles útját. Nem véletlen, hogy drogtúladagolás okozta halálával kezdődött meg tulajdonképpen az a folyamat, mely később a Beatles feloszlásához vezetett. "Ha volt ötödik Beatle, akkor Brian volt az" - mondta egyszer Paul McCartney, és most ezzel a címmel (Az ötödik Beatle) készül egy életrajzi film Epsteinről, melynek a főszerepére olyan sztárok esélyesek, mint Tom Hanks vagy Kevin Spacey.