Lagzi-punk a kuplerájból: Gogol Bordello újra nálunk

Vágólapra másolva!
Kedden, április 8-án immár sokadszor vethetjük bele magunkat a Gogol Bordello lagzi-punk fergetegébe: az elmúlt egy-két év során a New York-i banda szinte már hazajáró vendéggé avanzsált Budapesten. Aki elkapott már egyet vagy többet az elementáris erejű koncertek közül, az úgyis ott lesz újra, csak a többieknek szólunk: ne hagyják ki!
Vágólapra másolva!

A számtalan cikk, ami a magyar sajtóban a Gogol Bordellóról megjelent, unalomig rágta már azt a nemzeti büszkeségünket fényező tényt, miszerint a New York-i Lower East Side (és nem mellékesen Madonna) kedvenc alternatív bandája első koncertjeit Hütz and the Béla Bartóks néven adta. A frontember, az ukrajnai születésű Eugene Hütz ezerszer elmondta már hazai lapoknak adott interjúiban, hogy szerinte Bartók a maga korában radikális (mondhatnánk: punk) volt, és ezért őt tekinti példaképének a népzene modernizálásában.

Mielőtt azonban valami nagyon avantgárd, entellektüell belügyként vizualizálnánk a Gogol Bordellót, gyorsan szögezzük le: a zenekar által gypsy-punkként kategorizált zenében az elvontságnak nyoma sincs. Kusturica találkozik itt a Mano Negrával, amihez parádés külsejű, ferdeszemű mazsorettlányok ütik rendkívül szigorúan, percnyi megállás nélkül a ritmust. Ha szerencsénk van - és a színpad nem kerül túl messze a közönségtől - a hangulat tetőfokára hágva ráadásul a szó szoros értelmében a tenyerünkön is hordozhatjuk a lányokat és Hütz Jenőt, aki igencsak kedveli a stagediving eme sajátos ízű válfaját, a közönség tenyerén való lépkedést.

Forrás: Getty Images
"Gypsy-punk - miért, te minek neveznéd?" - mondja a zenekar

Az 1999-ben debütált együttes végül őszinte sajnálatunkra dobta Bartók nevét, mivel - mint Hütz mondja - New Yorkban a kutya se tudta, kicsoda ő. Helyette magukra vették a jobban csengő Gogolt, mivel ő - vélekednek - úgy csempészte be az ukrán kultúrát annak idején az orosz társadalomba, ahogyan ők szándékoznak suttyomban belopni a kelet-európaiságot az angolszász világba. Hogy miféle kultúra is lenne ez a kelet-európaiság, ami így beszivárog a fejlettékhez, arról jó képet ad a név második fele: bordello, vagyis kupleráj. Ami, ahogy azt mi itt "ká-európában" pontosan tudjuk, lehet, hogy nem túl előremutató, ám mindenképpen szórakoztató dolog.

A csapatot az énekes-gitáros Hütz és az említett ázsiai üstdoboslányok mellett egy orosz hegedűs, egy szintén orosz tangóharmonikás, egy izraeli gitáros, egy etióp basszgitáros és egy amerikai dobos alkotják. Első nagy sikerük a Start Wearing Purple című kocsmasláger volt, ami azóta is koncertjeik egyik csúcspontja. Negyedik, Super Taranta! című albumuk tavaly nyáron jelent meg, ennek bemutatója volt a Sziget nagyszínpadán adott koncertjük. Reméljük azért, hogy a mostani buli inkább a tavalyelőtti kisszínpados vagy az A38-on adott koncertek lagzihajnalos izzadt hangulatát fogja hozni: öltözzünk hát lilába, és daloljuk teli torokból: tarántá-rántá-rán!

Vécsey Axel

Forrás: Getty Images
Lagzi-punk vándorcigány hangulattal

Petőfi Csarnok, 2008. április 8., 19.00

Belépő: 5900 Ft