Drogokért a dutyiban - kábítószer miatt bebörtönzött rocksztárok

2008.04.11. 20:13

A Rolling StonesbólMick Jagger és Keith Richards 1967-ben került fogdába, miután februárban utóbbinál tartottak eredményes házkutatást. A tárgyalásra hatalmas érdeklődés mellett júniusban került sor, és mindkettőjükre első lépésben börtönbüntetést szabott ki a bíróság, ám a hatalmas tiltakozás miatt (és leginkább a Times vezércikkének köszönhetően) az ítéletet végül is enyhítették, és mindketten megúszták a hosszabb, letöltendő börtönbüntetést. Ezzel egy időben egy harmadik tag, Brian Jones is bajba került a fű miatt - őt is letartóztatták, majd miután óvadék fejében szabadult, letöltendő börtönbüntetésre ítélték, hogy aztán a fellebbezés hatására az ítéletet pénzbüntetéssé változtassák.

Érdekes módon azonban nem Beatles- és nem is Stones-tag volt az első brit zenész, akit a drogok juttattak börtönbe, hanem a folkénekes Donovan, akit 1966-ban tartóztattak le, miután ő is elővigyázatlanul nyilvánosan hirdette drogfogyasztási szokásait. Donovan letartóztatásával indult el a hírhedt speciális osztag, a Drug Squad pályafutása, mely a hetvenes évek elejéig több brit hírességet is börtönbe juttatott kábítószer-fogyasztás miatt.

A következő évtizedtől kezdve már egyre kevésbé volt hírértéke annak, ha egy rockzenészt kábítószerekkel kapcsolt le a rendőrség valahol, és hosszan lehetne sorolni a lebukott drogfogyasztó sztárokat, Boy George-tól Scott Weilandon át George Michaelig. A közös bennük az, hogy általában pár órát töltenek csak ténylegesen rács mögött, és pénzbüntetéssel vagy közérdekű munkával megússzák a tényleges börtönbüntetést.

Nem mindenki volt azonban ilyen szerencsés. Hugh Cornwell, a hetvenes-nyolcvanas évek rendkívül sikeres zenekarának, a Stranglersnek a frontembere például 1980-ban öt hetet volt kénytelen tölteni a híres Pentonville börtönben - ott, ahol korábban Oscar Wilde is raboskodott, majd három éve Pete Doherty is eltöltött itt három éjszakát. Cornwell szabadulása után könyvet írt börtönélményeiről, melyben az alábbi mérleget vonta büntetéséről: "Ha a lecsukásommal meg akartak engem leckéztetni, akkor nem jártak sikerrel. Annyit tanított meg, hogy drogokat tartani magamnál hülyeség, és kész." Mivel Cornwell ítéletében az indok az volt, hogy rossz példát mutat a rajongóinak, az énekesnek erre is volt válasza: "A rajongóimat sem tanította meg az ítélet semmire. A bíró szerint ez számukra is leckeként fog szolgálni, de amikor még 12 évesektől is olyan leveleket kapok, hogy 'Mégis mit képzel ez a bíró magáról? A büntetésed semmilyen értelemben nem fog engem befolyásolni!', akkor nyilvánvaló, hogy nem jött be az ötlet."

Egy másik híres énekes, aki hónapokat volt kénytelen börtönben tölteni a kábítószer-függősége miatt, az amerikai country egyik sztárja, Steve Earle, aki heroinistaként vonult be 1994-ben, hogy letöltse több mint négyhónapos (eredetileg egyéves) börtönbüntetését, és végül valóban itt is állt le először a heroinnal. Earle esetében a börtönbüntetés valóban segített a függősége leküzdésében, és szabadulása után új emberként tette sínre éppen kisiklás felé tartó karrierjét.

Külön fejezetet is érdemelhetnének a hiphop sztárjai, akik közül Notorious B.I.G.-től kezdve Ol' Dirty Bastardig hosszú hónapokat, nem ritkán éveket töltöttek rács mögött kábítószer birtoklása vagy éppen terjesztése miatt, de ez kis túlzással a műfaj velejárója, hiszen a legnagyobb rapsztárok is 50 CenttőlJay-Z-ig drogdílerként kezdték. (Még jó, hogy itt van az ellenpélda, a középosztálybeli, makulátlan múltú Kanye West személyében...)

Doherty tehát illusztris társaságba került, még úgy is, ha csak egy hónapot is kell majd letöltenie az eredetileg 14 hetes büntetéséből, azt pedig, hogy lesz-e még látogatása az Egyesült Királyság büntetés-végrehajtási intézeteiben, lehetetlenség megjósolni.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK