Szupermodellek a zene világában

Vágólapra másolva!
A szupermodellek nem mindig tudják, hogy mit kezdjenek magukkal. Ha rájuk tör az unalom, akkor egyéb elfoglaltságok után nézhetnek, kipróbálhatják magukat többek között színésznőként, emberjogi aktivistaként, hivatásos party-arcként, vagy akár mikrofont ragadhatnak, és beleüvölthetik a nagyvilágba, hogy mennyire tehetséges énekesek. Aztán vannak olyanok is, akik modellként kezdték a pályájukat, ám igazán ismertté mégis énekesnőként váltak.
Vágólapra másolva!

A héten jelentette be napjaink egyik legfelkapottabb brit modellje, Agyness Deyn, hogy vendégként énekelni fog a Five O'Clock Heroes nevű neo-new wave banda új kislemezén. A szupermodellek új generációjába tartozó Agynesst nemrég az új Kate Mossnak kiáltották ki, így azon sem lepődhetünk meg ezek után, hogy ő is kacérkodik a gondolattal, hogy kipróbálja magát a rock 'n roll világában is. Bár az nem világos, hogy a nevét honnan szedte, sőt az sem, hogy 1983-ban, vagy 1986-ban született, mindenesetre az már bizonyos, hogy hamarosan az énekhangját is ország-világ elé tárja. Június 23-án fog megjelenni a Five O'Clock Heros nevű New York-i indie-new wave zenekarral közös dala, a Who. Az együttes készülő második lemezének, a Speak Your Language-nek az első kislemeze lesz a szóban forgó szám, melyhez természetesen videoklip is készül Agyness-szel. Valószínűleg a zenekarnak sem fog ártani egy kis plusz hírverés, Agyness pedig kiélheti magát egy kicsit. Ha már úgyis olyan vad, vagány és excentrikus, mint amilyennek mondják, akkor még akármi is lehet a popkarrierjéből.

Nem ő az egyedüli a mostani brit modellek közül, aki próbálkozik a popkarrierrel. Bár Daisy Lowe-ról elmondhatjuk, hogy nem esett olyan messze a fájától, hisz az apja a Bush egykori énekese (Gwen Stefani jelenlegi férje) Gavin Rossdale, míg az édesanyja, Pearl Lowe korábban a Powder nevű rockbanda énekesnője volt, sőt néhány éve szólólemezt is megjelentetett I Wanna Love You címmel. A mama emellett jól ismert divattervező Londonban. A hírek szerint a tinimodell Daisy Mark Ronson producerrel szeretne együtt dolgozni. Az édesanyja elmondása alapján roppant tehetséges a kishölgy, többször stúdiózott már, ám a végeredménnyel eddig soha nem volt megelégedve. A közös munka akadálya, hogy Daisy jelenleg inkább szeretne a divatszakmára fókuszálni, ráadásul Ronson úr is roppant elfoglalt manapság, négy lemezen is dolgozik.

Forrás: [origo]

Daisy Lowe

Azt azonban leszögezhetjük, hogy nem új keletű dolog, hogy egy modell énekelni kezd, csak azt nem lehet előre tudni, hogy a kifutón vagy a színpadon lesz sikeresebb. Emlékezzünk csak a francia származású Amanda Lear-re, aki a hetvenes évek európai diszkó-királynőjeként lett ismert. Ám még mielőtt befutott énekesnővé vált volna, a londoni éjszakai élet fontos szereplője volt, még a Rolling Stones-os Brian Jones-szal is járt egy ideig. Aztán Londonban figyelt fel rá Catherine Harlé, aki egy neves modellügynökség vezetője volt. Amanda 1965-ben visszatért Párizsba, ahol manökenként dolgozott, majd Salvador Dalínak az állandó modellje lett.

Később ismét kapcsolatba került a zenével, először egy Roxy Music borítón szerepelt, s összejött az együttes vezetőjével, Bryan Ferryvel. Később David Bowie szerelme lett, végül ő ösztönözte arra, hogy próbálkozzon meg az énekléssel is. Először a rockban szeretett volna elmerülni a hetvenes évek közepén, de mivel akkoriban már kitört a diszkóláz, kiadói javaslatra az új stílus felé fordult. A fénykorát a hetvenes évek végén élte, a következő évtizedben már bealkonyult a diszkónak, így ő is háttérbe szorult. Amanda a mai napig aktív, néhány éve jelent meg egyik legnagyobb slágere, a Queen Of Chinatown modernizált változata.