Gyermekmunka és a legszörnyűbb rémálmunk

Vágólapra másolva!
Az emberkereskedelem és a gyermekmunka ellen kampányol hatásos új klipjében a Radiohead, míg a Justice brutális és nyomasztó videójában életre kelnek félelmeink, és kapunk a pofánkba céltalan erőszakot, nem véletlenül beszél erről napok óta fél Franciaország. Scarlett Johansson énekel, és közben bemutatja a mindennapjait, a Crystal Castles pedig egy szándékosan minimál videóval mutatkozik be klipajánlónkban, melyben az elmúlt két hét termésének legérdekesebb darabjait válogattuk össze.
Vágólapra másolva!

Radiohead: All I Need

Hű maradt elkötelezettségéhez a Radiohead, és a híres-hírhedt In Rainbows című albumán található All I Need című dalhoz egy kampányvideót készített, méghozzá a Music Televisionnel koprodukcióban. Az emberi jogok mellett és a globálkapitalizmus ellen mindig kiálló Thom Yorke és négy tettestársa fel sem bukkan az All I Need videójában, amely a harmadik világban tömeges jelenségnek számító emberkereskedelmet, és a következményének számító gyermekmunkát állítja a célkeresztjébe.

Az MTV Exit néven indult kampány már évek óta küzd az emberkereskedelem ellen, és 2003 óta az MTV elterjedtségét kihasználva hívja fel a fejlett világ figyelmét a jelenségre. Több film és tévéműsor is foglalkozott a témával, melyhez olyan hírességeket sikerült megnyerni, mint Angelina Jolie vagy a Hives énekese, Howlin' Pelle Almqvist. Ezúttal a Radiohead egy teljes videoklipet állított az ügy szolgálatába, mely május elsejétől látható az MTV különböző csatornáin.

"Örülünk, hogy a zenénket egy ilyen filmhez használták fel" - mondta Ed O'Brien, a zenekar gitárosa. "Ha csak egy sima tévéhirdetésben kellett volna szerepelnünk, nemet mondtunk volna. Nem hiszem, hogy a tévé önmagában hatékony lett volna."

Nos, az All I Need klipje valóban több egyszerű tévéreklámnál: az osztott képernyős klip egy átlagos fejlett világbeli, illetve egy rabszolgaként dolgoztatott ázsiai kisfiú napját mutatja be. Az igazából már a kezdeti képektől fogva egyértelmű, hogy mi lesz a klip "csattanója", hiszen a két sors közötti kontrasztot csak egy, a két teljesen különböző élet közötti kapocs mutathatja meg jobban, és nem boszorkányság rájönni, hogy mi lesz az. A klipet egyébként Steve Rogers rendezte, az operatőr pedig az a John Seale, aki többek között az Angol beteg-et filmezte.