Párbaj, fegyver nélkül

Vágólapra másolva!
Minden zenekar szeret jó társaságban játszani, de viszonylag ritkán adatik meg egy rockabilly csapatnak, hogy ethno muzsikát játszó formáció oldalán lépjen színpadra. A Red Bull Music Clash lényege viszont pontosan ez: két banda két teljesen eltérő zenei világból, egy légtérben. A hollandok, az oroszok, a portugálok és az amerikaiak imádják, most a magyar közönség is kedvére headbangelhet, pogózhat, brékelhet (vagy ami jólesik) a bizarr hangcsatán: dzsessz kontra rap, hip hop versus folk rock, death metal és soul. 
Vágólapra másolva!

A zenei párbaj több fordulóból áll: először egy közösen választott, ám mindkét együttestől távol álló stílusban fogant számot kell saját szájuk ízére gyúrniuk a csapatoknak, aztán közös élő jammelés következik. A feladatok közé tartozik az is, hogy egymás számait dolgozzák át, miközben az egymással szemben felállított színpadokon szinte végig farkasszemet nézhetnek az ellenféllel. A rajongók közöttük foglalnak helyet, így elvileg megtörténhet az is, ami alapesetben soha: amikor az egyszeri prog-metal fan "hátat fordít" kedvencének és autentikus háromakkordos punk muzsikára bulizik tovább.

Az első ütközetre május 16-án, pénteken kerül sor Szegeden, a Sing Singben: a Balkan Fanatik és a Mystery Gang, az elektro-ethno és a garage rock két neves, hazai képviselője méri össze hangerejét, zenei tudását és karizmáját.

Mystery Gang Az 50-es évek autentikus rockabilly és rock and roll zenéje felől közelít az 1998-as születésű Mystery Gang Rockabilly Trio. Különös ismertetőjelük, hogy anyagaikat előszeretettel jelentetik meg külföldi kiadók: az első album Japánból, a második a ködös Albionból, a harmadik CD pedig egyenesen az Újvilágból indult listahódító körútjára. Közben bejárták fél Európát, túl vannak az 1500. koncerten, legutóbb pedig Till Attila Pánik című filmjében idézték meg a rock and roll hajnalát. A zenekar számára mindennél fontosabb a rajongók szeretete, így nem félnek attól, hogy a közönség esetleg a Balkan Fanatik ethno-taktusait preferálja majd a garázs-rockkal szemben. Májusban a music-clashkedés mellett klipet forgatnak, és azzal fenyegetőznek, 2008 őszén jön az új album!

Balkan Fanatik Világzene és ethno-hangulat modern hangzásba csomagolva - rap, MC, elektrosámánkodás vagy amit akartok. A 2002-ben ismert muzsikusokból verbuválódott Balkan Fanatik bemutatkozó anyaga élből 2004 legjobb világzenei albumaként debütált, aztán felmarkoltak egy Fonogram-díjat és a Kulturális Minisztérium Bezerédj-díját, majd volt egy könnyű flörtjük a filmzenék világával (MIX, Nyócker). Fő csapásirányként persze megmaradt a világzenei vonal, amit lassan más országokban is kezdenek értékelni a népek. A BF már jó ideje "gyúr a rock'n'roll-ra", reményeik szerint tehát nem lesz gond a karcos gitárhangzásokkal sem. Idén új album és klip várható.

A pénteki megabuli után a Redbull Music Clash folytatódik: júniusban az akrobatikus rock'n'roll budapesti helytartójaként ismertté vált Supernem és a trombitás Barabás Lőrinc dzsessz-tanszakos hallgatókból verbuvált zenekara, a Barabás Lőrinc Eklektric mérkőzik meg egymással a fanok kegyeiért.

Forrás: [origo]
Balkan Fanatik