Nyakunkon a hazai fesztiválszezon

2008.05.30. 22:08

Szintén ezen a hétvégén rendezik meg Zamárdiban a Balaton Soundot (július 10-13-ig), mely a Sziget-család legifjabb gyermeke a maga két évével. Különleges ez a fesztivál, hiszen a kezdetektől fogva inkább a külföldi fellépőkre hajt, s elsősorban az elektronikus műfajok sztárjait próbálja elcsábítani. Idén többek között Fatboy Slim, a Massive Attack, a The B52s, Armin van Buuren, David Guetta, a Goldfrapp, Sergent Garcia, és Mylo, Gentleman a legnagyobb nevek, de a külföldi fellépőket még hosszasan lehetne sorolni. Szubjektív véleményünk szerint a hazai fesztiválok közül ez hasonlít a leginkább a nyugat-európai társaira, a zenei felhozatala a saját műfajában nagyjából aktuális és trendkövető. Az pedig fura, hogy a Balatont csak most fedezték fel a hazai koncertszervezők, nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyik legnagyszerűbb fesztiválhelyszín. Tavaly ugyan magasra tették a mércét a szervezők, de úgy tűnik, hogy idén ezt is sikerül átugraniuk.

Az EFOTT, vagyis az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója a második legrégebb óta talpon lévő hazai fesztivál. Elsősorban a névben szereplő célközönségnek szól, de bárkinek ajánlható, mert nem sokban különbözik a hasonló rendezvényektől. Az EFOTT-ról azt kell tudni, hogy minden évben más és más egyetem hallgatói önkormányzata szervezi meg, ennek megfelelően a helyszín is folyamatosan változik. Idén az összetartó hallgatói közösségéről ismert Dunaújváros nyerte el a rendezés jogát (július 16-20.). Ami a zenei programokat illeti, erről is csak azt mondhatjuk el, amit egy átlag magyar fesztiválról: mindenki képviseli magát, aki egy kicsit is számít a hazai élőzenei szcénában. Sőt még egy kicsit mainstreamebb is az átlagnál, hiszen fellép többek között a Zanzibár, a Bikini és a Republic is. Az EFOTT külföldi fellépőkkel idén nem próbálkozik, - bár volt már rá példa - talán ennek a fesztiválnak nem is ez a célja. 

A júliusi fesztiváldömping utolsó rendezvénye a zánkai Balatone (július 24-26.), mely a Balaton Soundhoz hasonlóan a hely adottságait próbálja maximálisan kiaknázni, ám a déli parti rendezvénynél jóval szerényebb költségvetésből gazdálkodik. A szervezőgárda a Hegyalja Fesztivállal azonos. Évekig Mezőtúron zajlott, majd tavaly döntöttek úgy, hogy a magyar tenger partjára viszik a bulit. Pechjükre pont akkor, mikor a Balaton Sound is beindult. Talán ennek is köszönhető, hogy jóval kisebb sajtóvisszhangot váltott ki a zánkai úttörőtáborban megrendezett dzsembori. Idén megpróbálnak kicsit "szakosodni", hiszen a sport és az extrém sportok bűvöletében zajlik majd a fesztivál. Többek közt a 2003-ig sikerrel működött Fundango Water Jump nemzetközi versenye, görkorcsolya- és gördeszkapálya, strandfoci, továbbá az itt helyet kapott nagysikerű  Kona Kerékpáros Találkozó várja Zánkán a nagyérdeműt.

 
 
A Tankcsapda a tavalyi Balatone fesztiválon
 

A zenei kínálat összeállításánál is gondoltak erre a közösségre, így fellép egyebek közt a Beatsteaks,  a Wu Tang Clan főnök RZA, a Zion Train,  Dj. Vadim, Killa Kela, illetve itt lesz a Noisia, dj Teebee, a Real MCKenzies, a Cagedbaby, és a Free Form Five is, s ezeken a külföldi fellépőkön kívül a szokásos hazai krém.

Az augusztust kétségtelenül a Sziget fogja uralni, de immár szép hagyományokkal rendelkezik az idén negyven éves Szegedi Ifjúsági Napok is, mely augusztus 27 és 30 között kerül megrendezésre. Túl sokat itt sem kockáztattak a szervezők a jól bejáratott hazai zenekarok mellett tiszteletét teszi a Tisza partján a Morcheeba, a Backyard Babies, a Within Temptation, a Russkaja, és MC SirReal a nagyszerű Freestylersből. A rendezvény 2003-ban indult el újult erővel, s mára a nyári fesztiválszezon hagyományos záróakkordjaként ismert.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK