A monográfiáké a főszerep az idei Könyvhéten

2008.06.05. 5:03

Az idei Könyvhéten a szépirodalmi alkotások helyett, úgy tűnik, az ismeretterjesztő irodalom dominál: a monográfiák, szociológiai értekezések viszik a pálmát idén. De mit is várhatnánk 2008-ban, mikor a Nyugat 100. születésnapját ünnepli és az 1968-as események is kerek évfordulóhoz érkeztek?

A Nyugat-éra előtt tisztelgő könyvek sorában említésre méltó az Arion gondozásban megjelenő Volt egyszer egy lap: Nyugat; a Bába és Társai kiadványa, Juhász Gyula Alkohol és irodalom című kötete vagy Péter I. Zoltán az Ady és Csinszka című munkája, mely a Noran kiadó gondozásában jelenik meg. Utóbbi tudományos igénnyel készült, ám igencsak hangulatos olvasmány: hitelesen mutatja be a költő emberi és alkotói fejlődését, gyarlóságait, melyek végül vesztét okozták. Bemutat, de nem ítélkezik. 

Az Osiris Kiadó vezetője, Gyurgyák János szerint alig hihető, de igaz: 1896-ban írtak utoljára a világirodalomban legismertebb magyar költőről, Petőfi Sándorról átfogó, tudományos megalapozottságú, a szerző önálló kutatásain (is) alapuló életrajzot. Ezt a hiányt hivatott pótolni Osiris Monográfiák második kötete, a Petőfi Sándor élete és költészete, Kerényi Ferenc tollából. A kritikai életrajz tartalmazza a költő részletes biográfiáját, feltárja életműve keletkezéstörténetét, bemutatja egykorú fogadtatását, a Kiadások és értékelések című bibliográfiai esszében a recepció legfontosabb irányait is.

Kőszeghy Péter Balassi Bálint - Magyar Alkibiadés című monografikus részletességű életrajza Tarján Tamás szerint az idei év egyik alapműve. Az első magyar költő biográfiájának fő célja, hogy a fikció és a történelmi tény közötti szabad átjárás megszűnjön, a mitologikus életrajzi elemek eltűnjenek - a kiadatlan forrásokkal tarkított könyv azonban mégis olvasmányos, laikusok számára is élvezetes maradjon.

A rendszerváltás körüli időszak és az 1968-os eseményeknek szintén számos friss alkotás állít emléket. Tarján Tamás példaként említette Berecz János Duna Kiadó gondozásában megjelenő Kádár élt... című kötetét, mely a szerző saját személyes tapasztalatainak gyűjteménye. Berecz János könyvében arról a tizenhét évről ír, amíg közeli munkatársa volt Kádár Jánosnak: privát véleményt és állásfoglalást sem nélkülöző mű egy élettanú tollából. Szintén a közéleti-történelmi témák vonalán mozog G. Fodor Gábor és Stumpf István Végjáték című, a múlt év politikai folyamatait, eseményeit elemző válogatása.  

Hankiss Elemér Széchenyi-díjas szociológus, az irodalomtudományok doktora kilencedik publikációja az Ikarosz bukása, Az emberi kaland című trilógia befejező kötete. A kötet alaptémája a Lét és a Sors kérdése az európai civilizációban - filozófiai, erkölcsi villanások egy olyan társadalomban, ahol az emberek a mindennapi megélhetés gondjaival néznek farkasszemet újra és újra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK