A monográfiáké a főszerep az idei Könyvhéten

Vágólapra másolva!
Szinte családias, bensőséges dedikálássá szelídült a június 5-én, csütörtökön kezdődő 79. Ünnepi Könyvhét és a hozzá kapcsolódó Gyermekkönyvnapok. Négyszáz magyar szerző új művével találkozhatunk, ebből ötvenegy verseskötet, száz kortárs széppróza, kilenc-tíz antológia és ötven gyermekkönyv. Az idei Könyvhét ínyencségei közé tartozik Tarján Tamás irodalomtörténész szerint Hankiss Elemér Ikarosz bukása című kötete, Kerényi Ferenc Petőfi Sándor életét és költészetét feldolgozó monográfiája, valamint Kőszeghy Péter Balassi Bálint Magyar Alkibiadés című munkája. Závada Pál negyedik regénye, az Idegen testünk szintén az év ígéretes kiadványai közé tartozik.
Vágólapra másolva!

"Írók ingujjban a köztereken" - ez a kép inspirálta Supka Géza javaslatát még 1927-ben Miskolctapolcán a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyletének közgyűlésén. Az első könyves ünnepre 1929-ben került sor, mint Magyarország rangos, ám családias irodalmi eseményére, melynek nem titkolt szándéka, hogy közelebb hozza az emberekhez a könyveket. Az elmúlt években azonban a könyvszakma igazán fajsúlyos eseményévé egyértelműen a nemzetközi Könyvfesztivál vált, kicsit háttérbe szorítva az alig két hónappal később nyitó Ünnepi Könyvhetet.

A rendezvény, mely idén főként a 100 éves Nyugat folyóirat kiadványai és a közelmúlt történelmét feldolgozó irodalom köré épül, Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas költő ünnepi köszöntőjével indul csütörtök délután négykor a fővárosi Vörösmarty téren, az oroszlános kútnál. A neoavantgárd és a posztmodern irodalom mezsgyéjén mozgó költő egész pályafutását és életművét határhelyzetek formálták, hiszen maga Juhász Ferenc is kétnemzetiségű háttérből érkezett. Ez a határnélküliség jellemzi a könyves ünnepet is, ahol határon innen és túl alkotó szerzők kötetei egyaránt helyet kapnak. Budapest mellett több vidéki helyszínen is lesznek programok: Balatonfüred, Békéscsaba, Cegléd, Dunaújváros, Eger, Gödöllő, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nagykőrös, Szeged, Pécs, Sopron, Szombathely, valamint Zalaegerszeg is csatlakozott a fesztiválhoz. A nyitóbeszéd után a Szép Magyar Könyv 2007 Verseny elismeréseit és a kulturális tárca által alapított, minőségi könyvesboltokat jutalmazó Hermész-díjakat az Aranytíz Művelődési Központ Lovagtermében adják át.

Az öt napon át tartó fesztivál fő budapesti helyszínei a Vörösmarty tér és környéke, no meg a Ráday utca mellett idén az Óbudai Társaskör és a Centrális Galéria. Könyvbemutatók, kiállítások, színházi előadások, kórustalálkozók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek és a legifjabb olvasókhoz szóló kézműves foglalkozások és műhelyek színesítik a Könyvhetet idén is.

Forrás: [origo]

A Vörösmarty téren felállított színpadra lép többek között Spiró György író, Földényi F. László esztéta-író, Kálmán C. György irodalmár-publicista, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, Závada Pál író és Kepes András közéleti személyiség. Az oroszlános kútnál Bereményi Géza író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendezővel dedikál, de a könyves ünnepre Kányádi Sándor Kossuth-díjas romániai magyar költő is ellátogat.

Elválaszthatatlan az irodalomtól a zene és a színház: fellép a Kaláka együttes, Mikrocirkusz címmel a Figurina Bábszínház mutat be egy játékot, míg az Ördögszekér Kompánia Hamupipőke történetét viszi színre. A Centrális Galériában Konkrétum címen nyílik különleges kiállítás; a június 7-ig látogatható installáció két köbméter betonból és a Szabad Európa Rádió kutatóintézetéből fennmaradt, zömében aktualitását vesztett könyvekből áll. Ugyanitt beszélget Magos György író Gramofon című könyvéről Parti Nagy Lajossal és Nádori Lídiával. A líra szerelmesei számára kellemes esti program lehet a Múzeumok éjszakája mintájára szervezett két Költészet Éjszakája rendezvény. Szintén érdemes ellátogatni a Ráday utcába, ahol vasárnap a Magyar Műfordítók Egyesülete rendez műfordító délutánt Metafora Matiné címmel.