A monográfiáké a főszerep az idei Könyvhéten

2008.06.05. 5:03

Történelmi vonatkozású mű ugyan, de egyértelműen a szépirodalmi alkotások  körébe tartozik a Kossuth-díjas Závada Pál Idegen testünk című új kötete, egy igazi XX. századi történelmi regény "históriánk legsötétebb évtizedéről". A történet Észak-Erdély visszacsatolásával kezdődik és a Magyar Testvári Közösség perének idején ér véget, 1947 végén - a történelmi téboly szerelmi tébollyal megspékelve, hazatérések, eltávolodások, ünnepek és tragédia, mindez érzelmek által vezérelt, intenzív narrátorok által elbeszélt sztori köntösében.

Szabó Lőrinc Vallomások névre hallgató kötete a költő önéletrajzi vonatkozású nyilatkozatainak tárháza, az Osiris Kiadó gondozásában. A korábban már közzétett naplórészletek, cikkek mellett előkerülnek a fiókból számos eddig csak napilapokban publikált interjú, prózai írás és érdekes álomleírás, privát feljegyzés.

Az Európa Könyvkiadó Virginia Woolf-sorozatának utolsó darabja a fordító, Tandori Dezső "Woolf-könyvecskéje", a Kilobbant sejtcsomók - Virginia Woolf fordítója voltam. A könyv voltaképpen két nagy író, egy angol és egy magyar korokon átívelő olvasmányos, érdekfeszítő párbeszéde.

Gantner Ádám novelláskötete, a Jaffa Kiadó égisze alatt megjelenő Ősz Jeruzsálemben a kilencvenes évek közepének Izaeljébe kalauzolja az olvasót a szerző szubjektív, személyes nézézőpontján keresztül. Bibliai tájak, az Óváros és az ortodox negyed titkai tártulnak fel az olvasó előtt, bekukkantunk jesivákba, zsinagógákba, rácsodálkozunk az örmény negyedre, de a muszlimok szűk sikátoraiba, életükbe is bepillantást nyerhetünk.

Dráma-fronton említésre méltó a kimondottan az Ünnepi Könyvhét alkalmából megjelenő Svejk unokája - Kortárs cseh drámák című kötet, mely a rendszerváltás óta eltelt közel két évtized kortárs cseh drámairodalmáról ad képet. A szerzők többsége a fiatal generációhoz tartozik, összesen hét mű szerepel a könyvben. A cseh drámairodalomról szóló áttekintéssel csütörtök este ismerkedhet meg az olvasóközönség Budapesten, a Prága kávéházban.

Az epikai és drámai szépirodalmi alkotások seregszemléje után ne feledkezzünk meg a líráról sem. Ötvenegy verseskötet láp napvilágot a Könyvhét alkalmából: Bereményi Géza dalszövegei, Bodor Béla verseskötete, Jász Attila vagy Szilágyi Ákos új könyve éppúgy szerepel a listán, mint Babits Mihály, Füst Milán vagy Somlyó Zoltán kötetei.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK