Új színpadok, helycserék és friss fellépők a Szigeten

Vágólapra másolva!
Belvárosi tetőtéri szórakozóhelyen tartott ma sajtótájékoztatót Gerendai Károly a tizenhatodik Sziget fesztivál kapcsán, ami idén augusztus 11-én indul a mínusz egyedik nap Magyar Dal eseményével, a nulladik napi Iron Maiden koncerttel és 13. és 18. között pedig a megszokott változatossággal, 60 helyszínen napi 200 programmal. Néhány színpad helyet cserél, és lesz két új fellépő is, a Kooks és a Killers.
Vágólapra másolva!

Noha már 1992 óta érzi úgy évente többtízezer ember, hogy "kell egy hét együttlét", Gerendai Károly elmondta, hogy a szervezőbrigád számára minden év új kihívást jelent. Nem csak a programszervezői és az anyagi kérdések nyomasztják a rendezőket, de újra és újra meg kell küzdeniük a kerületi önkormányzatokkal is. Legutóbb egy olyan rendelet került szóba, miszerint több mint 400 fő befogadására alkalmas sátrat csak építési engedéllyel lehet felverni. További nehézséget jelent a magyar közönség pénztárcájához mérten egyre emelkedő belépőár, ami a nemzetközi színvonalú programok és fellépők miatt indokolt. A szervezők szerint azonban az egyszeri Sziget-látogató még mindig jobban jön ki anyagilag, mintha kedvenc külföldi előadóját valamelyik nagy budapesti helyszínen látná: egy nagy sztár koncertje a legtöbb helyen 10-15 ezer Ft-nál kezdődik, míg a Szigeten egy 8 ezer Ft-os napijegy ellenében még autentikus fesztivál-fílinggel is gazdagodhatunk.

Praktikus döntés eredményeképpen költözik a HammerWorld (egykori Metal Hammer) színpad a Nagyszínpad és a Wan2 szomszédságába, ahol idén egy új múzeumhelyszín és egy vietnámi bábszínház is helyet kap. Így a HammerWorld elviekben nemcsak a "központibb" helyre kerül, de a közeli lakótelepeken élőket sem zavarja majd a hangos metál muzsika. A HammerWorld helyén dzsessz fog szólni, és az idén először bevetésre kerülő különleges hangszabályozó berendezések a szervezők reményei szerint sok konfliktust előznek majd meg a Sziget szomszédságában élőkkel és az önkormányzatokkal. További új helyszín lesz idén az ötödik születésnapját ünneplő A38 hajó saját színpada, illetve a Petőfi Rádió MR2 színpada magyar fellépőkkel.

A tájékoztatón megjelent Presser "Pici" Gábor is, aki az idén először megrendezésre kerülő Magyar Dal Napja ötletgazdája. Idén lesz először hétórás dalmaraton, melynek keretein belül a honi pop-rock-beat szcéna színe-java muzsikál egyetlen koncert keretében, megállás nélkül a Sziget mínusz egyedik napján. Az esemény ceremóniamestere Novák Péter lesz, aki a sajtótájékoztatón szintén megjelent. Közös örömzenélésbe fog az Edda Szörényivel, más hazai előadók számaival debütáló Szakcsi Lakatos Béla, illetve lesz fiatal muzsikusokat is felvonultató Omega-tribute és egy "egészen fura" Dés és Geszti produkció is. A "nagy öregek" közül különleges produlcióval készül még Freinreisz Károly, Takács Tamás és Török Ádám, eljön az URH és a Kontroll Csoport, valamint Fenyő Miklós és Ákos is. Az ifjú tehetségek felkutatásának nem titkolt szándékával új magyar csapatok és dalok jelentkezését is várják majd július közepétől a Kulturpart.hu oldalon, a tehetséges fiatalok szerepléséről szakmai zsűri dönt majd. Mivel a megmozdulás célja a hagyományteremtés és a széles közönség bevonása, a jegyár a mínusz egyedik napon mindössze 2500 Ft lesz.

Az idén rövidebb, ám "mindenképpen ütősebb" Sziget-program új fellépője a brit indie-rock alig három esztendős, új üdvöskéje, a Kooks, és immár egészen biztos, hogy eljön hozzánk az amerikai alter-rock és poszt-punk szárcsapat, a Killers.

Forrás: [origo]
Most már biztos, hogy jön a Killers is!