Hétfő reggel óta pörög a Nagy Imre és társai ellen 1958 júniusában folyó koncepciós per hanganyaga az OSA Centrális Galériájában. Az [origo]-n élőben hallgathatja az 52 órás per hanganyagának néhány fontosabb eseményét. Vasárnap délután öttől a Nagy Imre-per itélethirdetése, majd az OSA által rekonstruált rádióhír a vádlottak kivégzéséről hallható.

Az [origo] vasárnap ötkor kezdi el a Centrális Galériában zajló események részleteinek közvetítését, a részletes programot lejjebb olvashatja. A közvetítéshez kattintson ide, vagy másolja be Windows médiaplayerébe ezt a linket:  http://live.video.t-online.hu/origo.

Az OSA Archívum és az 1956-os Intézet a Nagy Imre és társai elleni koncepciós per ötvenedik évfordulóján rendhagyó, egyhetes megemlékezést szervez, amelynek során június 9. és 15. között az OSA Centrális Galériájában a per eredeti menetét rekonstruálva, vágatlanul adják közre az 52 órányi hangdokumentumot.

Az eredeti felvételeket a Magyar Országos Levéltár őrzi 1990 óta; a levéltár a múlt héten átadott Tamási Miklósnak, az OSA történészének egy kutatói másolatot, ezzel sor kerülhetett a hanganyag - sokak szerint vitatott törvényességű - bemutatására. A lejátszáshoz az összes egykori áldozat ma élő hozzátartozója is hozzájárulását adta.

A hanganyag a fellelhető legteljesebb dokumentuma a pernek: a megbízott hangtechnikusok két magnetofont működtetve rögzítették szalagra a tárgyalás lefolyását az első naptól a kegyelmi kérvények benyújtásáig, beleértve a vádlottak és a tanúk kihallgatását, a vádiratot, a védőbeszédeket és az utolsó szó jogán elmondottakat. A rögzített anyag jó minőségű, egy-egy néhány másodperces részlettől eltekintve folyamatosan követhető, érthető.

A per (és a megemlékezés) utolsó napjának menetrendje:

Június 15. vasárnap

17.00 Vida megnyitja a tárgyalást, és megkezdi az ítélet kihirdetését.
17.10 Vida ismerteti a kihirdetett ítélet szóbeli indoklását, elsőként Nagy Imre ügyét értékeli.
17.30 A szóbeli indoklás áttér Donáth és a többi vádlott tevékenységének értékelésére.
17.55 A szóbeli indoklás befejezése. Mint halálraítélt, Nagy Imre kap szót, hogy az utolsó szó jogán előadja a kegyelmi kérvényre vonatkozó álláspontját. Nem kér kegyelmet, a magyar néphez és a nemzetközi munkásosztályhoz fellebbez.
17.58 Gimes Miklós és Maléter Pál kegyelmet kérnek.
18.00 Vida felszólítja a halálra ítélt vádlottak védőit, hogy írásban nyújtsák be kegyelmi kérvényüket, majd meghívja a népbíróság tagjaiból megalakuló kegyelmi tanács megtartandó tárgyalására a legfőbb ügyész képviselőjét. Ezzel a tárgyalás és a hangfelvétel véget ér.

Forrás: www.rev.hu

Nagy Imre és társai az ítélethirdetéskor 1958. június 15-én

 

Mivel az eljárás nem tette lehetővé, hogy az elítéltek fellebbezzenek az ítélet ellen, az ítélet azonnal jogerőre emelkedett. A vádlottakat elvezették, a halálra ítélt három rabot a Kozma utcai börtönbe szállították, hogy ott várják be a kegyelmi tanács határozatát.

Az esti órákban a Vida vezette népbírósági tanács önmagát változatlan összetételben kegyelmi tanáccsá nyilvánította, és rövid tanácskozás után a kegyelmi kérvényeket egyhangúlag elutasította. A határozatot este 11 óra tájban hirdették ki a Kozma utcai börtönbe hurcolt áldozatoknak, egyidejűleg közölték, hogy kivégzésükre másnap hajnalban kerül sor.

1958. június 16-án, pontban éjfélkor a Kossuth Rádió ismertette a Nagy Imre és társai ellen lefolytatott perről szóló hivatalos közleményt. A közlemény tudatta, hogy az ítéleteket már végre is hajtották. A közlemény eredeti hangfelvétele már nem található meg a Magyar Rádió Archívumában. Az OSA kutatói által rekonstruált hangfelvétel 2008. június 15-én vasárnap, a per hanganyagának lejátszása után szintén elhagzik a Centrális Galériában és az [origo] közvetítésében.

 

Gyenes Judit, Maléter Pál özvegye emlékezik a bírósági eljárásra

Rainer M. János, az 56-os Intézet igazgatója a per körülményeiről, Nagy Imre viselkedéséről beszél

Mink András történész a Nagy Imre-per hátteréről

Tamási Miklós történész a bemutatott hanganyagaról

Dornbach Alajos a kommunizmus koncepciós pereiről beszél