Túl a csúcson - nyári fesztiválok Európában

Vágólapra másolva!
Idén kellő óvatossággal kijelenthetjük, hogy talán túl vagyunk a nyári fesztiválok aranykorán. Ennek egyik legegyértelműbb jele, hogy csökkentek a jegyeladások több helyen is. Norvégiában például az ország legjelentősebb zenei eseményét, a Quartot kénytelenek voltak a szervezők lemondani, hogy elkerüljék a tetemes bukást. Mindezek ellenére még idén is rengeteg (szinte megszámlálhatatlan) fesztivált rendeznek a kontinensen. A kelet-európai és a magyar rendezvények bemutatása után lássuk, mi vár (vagy nem vár) ránk Európa többi részén!
Vágólapra másolva!

A Quart eddig Norvégia legnagyobb zenei fesztiválja volt, mely immáron 17 éves múltra tekintett vissza. Az elővételben vásárolható jegyek meglehetősen lassan fogytak, így a szervezők úgy döntöttek, hogy inkább lefújják a rendezvényt, a jelentős buktát megelőzendő. A Quarton olyan előadók léptek volna fel, mint az Interpol, a Streets, a Gnarls Barkley, a Death Cab For Cutie, vagy épp Dizzee Rascal. Az is igaz, hogy a névsorból hiányoztak az igazi tömegeket vonzó produkciók, a rendkívül magas jegyárak mellett ez is az egyik oka lehetett az idei buli érdektelenségének.

A fesztiválok királynőjére, a Glastonburyre természetesen majdnem minden jegy elfogyott (vélhetően a maradék is el fog fogyni hamarosan, még van belőlük néhány darab), ám ezúttal jóval lassabban vásárolták fel a tiketteket. A fesztivál történetében először a meghirdetés után egy nappal is maradt még bőven belépő, a 137 500 db jegyből mindösszesen 100 ezer ment el az első napon. A szervezők és hozzáértők szerint az állhat a háttérben, hogy az elmúlt években rendre elmosta a rendezvényt az eső, s a britek kezdenek ráunni arra, hogy gumicsizmában, bokáig sárban ácsorogjanak három napon keresztül. "Azt hiszem, három sáros-lucskos év meghozta a maga eredményét, de azért ez a 100 ezer eladott jegy sem rossz szám" - nyilatkozta Michael Eavis, a Glastonbury egyik szervezője. Ezúttal a fesztivál húzónevei sem számítanak akkora gigasztárnak, mint az elmúlt évek headlinerei. Elvégre elég meglepő húzás Jay-Z-t főattrakcióként szerepeltetni, de a Kings Of Leon és az újjáalakuló Verve neve sem számít akkora tömegvonzó erőnek, mint egy Oasis vagy Muse.

Az is valós ok lehet a fesztiválok látogatottságának csökkenését tekintve, hogy kezd bekövetkezni az a folyamat, amit már sokan megjósoltak: a fesztiválozás egyre kevesebb embert fog vonzani idővel. Ez is csak egy múlandó divathóbort, ami a végét járja. Ennek következtében többen úgy gondolják, hogy ismét azok fognak eljárni a fesztiválokra, akiket ténylegesen érdekelnek a fellépők, s nem csak egy jó bulira vágynak. A másik, hogy az elmúlt évek csúcsidőszaka egybeesett a gitárzenék újjáéledésének legszebb időszakával, s mára ez a folyamat kezd visszássá válni. Még mindig sok az új zenekar, de egy Wombats-, vagy egy Vampire Weekend-koncertre már közel sem annyian kíváncsiak, mint anno egy Franz Ferdinand, vagy Arctic Monkeys fellépésre.

Ahhoz, hogy eddigi fesztiválok fennmaradjanak egymás mellett, az kell, hogy jelentősen különbözzenek egymástól. Ezt el lehet érni teljesen más karakterrel, más fellépőkkel, esetleg más célcsoportok megszólításával. A két hét múlva kezdődő Glastonbury tehát 2008-ban igazi megasztárok nélkül zajlik majd, s ez azt is jelentheti, hogy ők próbálnak valamilyen szinten karaktert változtatni. Az idei évben azért bőven lesznek jó zenekarok, s a legjavuk továbbra is az indie színtérről kerül ki (a Pyramid színpad fellépőinek egy részét leszámítva persze). A Pyramid névre keresztelt legnagyobb helyszínen fellép két legenda is, Leonard Cohan és Neil Diamond, de koncertet ad még Amy Winehouse, az Editors, a Feeling, a Gossip és James Blunt is.

Az angol fesztiválokat körbejárva túl sok meglepetésben nem lehet része a kilátogatóknak. A Reading Festival (augusztus 22-24.) mindenesetre biztosra megy: olyan zenekarokat léptet fel, akik ténylegesen tömegeket vonzanak. A három fő fellépő a Rage Against The Machine, a Killers és a Metallica, de itt is megfordul napjaink gitárzenekarainak színe-java a Fratellistől a Babyshamblesen át a Last Shadow Puppetsig. Az idei V Festival-nak (augusztus 16-17.) - mely két városban zajlik párhuzamosan (Chelmsfordon és Staffordon) - a Muse-t sikerült megnyernie fő fellépőnek, s ez azért nagy szó, mert idén Európában csak ezen a fesztiválon játszanak Bellamyék.

Franciaországban az egyik legnagyobb zenei rendezvény évek óta a belforti Eurockeennes. A gall kakas országához méltóan ezen a bulin leginkább a változatosság dominál. Rengeteg stílus, számos előadója képviselteti magát a háromnapos fesztiválon (július 4-6.). Fellép többek között Moby, az Offspring, a Cavalera Conspiracy, N.E.R.D és Cat Power is. A fesztivál története kísértetiesen hasonlít a Szigetére, jó pár évvel ezelőtt néhány fiatal csupán tágabb baráti körének szórakoztatására szervezett itt fesztivált - mára pedig minden évben közel 100 ezren zarándokolnak a Svájchoz közeli helyszínre. Párizs nagy fesztiválja egy jótékonysági rendezvény, a Solidays (egyidőben tartják az Eurockeennes-szel), mely egy hatalmas ügetőpályán öt színpaddal üzemel. A Solidays is arról híres, hogy inkább kurióziumnak számító produkciókat vonultat fel. Idén Patrice, Xavier Rudd, a Vampire Weekend, a Foals gondoskodik az igényes szórakoztatásról. A bevételek jó részét nemes célokra fordítják.