Újabb lepusztult áruházban nyílik szórakozóhely: Kópé Terasz a Nyugatinál

2008.06.24. 18:24

Úgy tűnik, az új retróterasz-trendnek hódoló szórakozóhelyek biztosíthatják a letűnt ízlésvilágot idéző, örökké bizonytalan sorsú szocreál áruházak továbbélését kulturális térképünkön: vagy a dózer vagy egy teraszkocsma. A régi Corvin Áruház tetején tavaly nyáron nagy sikerrel debütáló Corvintető tulajdonosai a Skála Metró két alsó teraszán indítanak most szórakozóhelyet. A Skála kabalafigurájának nevét viselő Kópé Terasz a Corvintető nyugis, nappali párja: az első emeleten játszósarok és foci-Eb lesz, a másodikon dj-k. A romantikus belváros-fíling garantált: a teraszról integethetünk a Nyugati felüljárón araszoló autóknak, a négyes-hatos villamosról pedig a cekkert cipelő nénik kukkerolhatják a dj-ket. Nyitóbuli június 26-án öttől Palotaival, Cadikkal.

Új nyári szezonhoz új trendi terasz dukál egy bájosan lepusztult szocreál áruházban: kitűnő helyen, a ronda Skála Metró Nyugati téri felüljáró felé nyújtózkodó két teraszán nyílik június 26-án pihenős szabadtéri szórakozóhely. "Ez a hely teljesen más, mint a Corvintető; itt nappal van a buli" - szögezi le Prieger Zsolt, aki sok más egyéb elfoglaltsága mellett e két műintézmény programjaiért is felelős. Őrjöngős koncerteket tehát itt ne várjunk, viszont különleges dj-vendégek mindennap lesznek; kora estétől váltják egymást a pultnál a feltörekvő lemezlovasok és a nagyobb nevek. A június 26-i nyitóbulin is szép a névsor: Mango, Palotai, Cadik, Beta és André gondoskodnak majd a háttérzenéről.

A Kópé Terasz leginkább egy igazi matiné-teraszhoz lesz hasonlatos: már reggel tíztől ihatunk sört, napközben beugorhatunk ide ebédelni, sőt gyerekkel is mehetünk, hiszen van játszósarok, és még a futballbajnokság utolsó hetét követhetjük a kivetítőn. A Kópé Teraszt a Jókai utca felőli csigalépcsőn cserkészhetjük be; bringatároló van, és kis zárt rész is akad, ahova szakadó eső elől menekülni lehet.

Nem meglepő, hogy a terasz designjában a retró-vonalat igyekszik megidézni, a háttérben a spéci barna füstös takaróüveggel (akkoriban nagy luxusnak számított!) nem is tehetne mást. A Skála Metró története jellemző a hetvenes-nyolvanas évek városkép-tervezésére, az építkezés végén össze nem passzoló felüljáró szinte már csak vicces városi anekdota ahhoz képest, ahogy a "kor legkorszerűbb áruházá"-nak számító kólaszínű üvegmonstrum - amelynek bármily meglepő utólag, a nyolcvanas években csodájára járt az ország -, ma milyen ormótlanul néz ki a tér neoklasszicista épületei mellett. (Volt már olyan ötlet, hogy dobjuk fel neonreklámmal, ha már a londoni Piccadilly Circusnek jól áll...)

Gondok akkor is akadtak vele, három évet csúszott az áruház átadása, és a felüljáró építése sem teljesen a tervek szerint alakult, arról nem is beszélve, hogy akkor már nyolcadik éve volt feltúrva a "Marx" tér. Végül, amikor 1984. április 28-án, szombaton átadták az épületet a nagyközönségnek, szintén kiderült néhány turpisság: nem épült az áruházhoz raktár, és hiányzik a parkolási lehetőség.Ma létezik még Skála vállalat, bár a privatizációt, illetve az új bevásárlóközpontok születését követően nem prosperál éppen: épületeit, ha nem lebontatja, mint a budai Skálát, akkor bérbeadja; az áruházak jobbára panganak. A Kópé Terasz tulajdonosai egyelőre egy szezonra szóló megállapodást kötöttek az épület gazdájával; vagyis ezen a nyáron biztos mienk a terasz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK