#6 Rotary körsétány, Mecsek 
Nemrég hozták rendbe a Pécs felett húzódó Rotary tanösvényt, ahol sokfelé letepedhetünk uzsonnázni. A kellemes sétaút a két Tubes-kilátót köti össze: szintemelkedés nélkül, három kilométeren át visz érdekes növények között, amelyek feliratait nemrégen újították fel, illetve egészítették ki. A Rotary-pihenő kiválóan alkalmas arra, hogy a rövid séta után ide telepedjünk le falatozni. Furcsa nevét a körsétány egyébként a Pécsi Rotary Klubról kapta, amely 1930-ban Ereth Ede bőrgyári vezérigazgató magánadományából épült.

Forrás: MTI
A Rotary-körsétány

#7 Királykút, Gerecse
A legendák szerint Hunyadi Mátyás is gyakran pihent meg vadászatai során a Nagy-Gerecse hegység aljában található Királykúton. A gyönyörű erdei tisztás Budapesttől 60 kilométerre, Tatától 17 kilométerre esik. Az M1-esen Tatabánya-óvárosnál lehajtunk, majd Tarján irányába megyünk egy negyed órát, és már ott is vagyunk Héregen. A faluból turistaútvonal vezet a hegyre. Sokan fittyet hánynak a behajtani tilos táblára, és autóval mennek a forrásig, mi ezt nem ajánljuk, egyrészt természetvédelmi körzetben járunk, másrészt meg egy kis sétától meg is éhezünk legalább. A működő forrás vize iható, ráadásul finom ízű és hideg; ha megkóstoltuk, jöhet a pokrócozás és az uzsonna. A hely piknikre, szalonnázásra tökéletesen alkalmas, de hétvégéken sokan fociznak is, tollasoznak errefelé. Aki szívesen sétál egyet az ebéd után, annak mondjuk: itt a Gerecsén fészkel a kipusztulástól féltett kerecsensólyom, és itt található a botanikai kuriózumnak minősülő Sadler-husáng is.

Forrás: [origo]
A királykúti piknikrét

#8 Monostori erőd, Komárom
Közép-Európa legnagyobb újkori erődjében, ágyúk és masszív várfalak között piknikezni különleges program, sokan meg is teszik, a hatalmas területű, elnyúló rét kínálja is magát, hogy leheveredjünk. Maga az erőd nem sok látnivalót tartogat, érdemes átböngészni a bejáratnál található térképet, megkeresni rajta Komárom és Révkomárom (Komárno) valaha összetartozónak tervezett erődrendszerét, megtapogatni az ágyúkat, illetve felkapaszkodni a Duna felé eső falakra a kilátásért. E fél óráig tartó séta után azonban kár hazamenni, ilyenkor milyen jól jön, ha van nálunk pléd és szendvics - a monostori erőd most, az ágyúval vívott háborús idők lejártával leginkább arra alkalmas, hogy békés családok piknikezzenek itt. Két dologra kell ügyelni: a legjobb félig gomolyfelhős-félig napsütéses időben menni, mert kevés az árnyékot adó fa az erőd belsejében; és azt is előre ellenőrizni kell, hogy nem szerveznek-e arra hétvégére valami nagyobb rendezvényt. Az amúgy elég nyugis helyen gyakran vannak fesztiválok, és akkor a felfordulásban nehéz lesz találni olyan csendes zugot, ahol el lehet majszolni a magunkkal hozott elemózsiát.

Forrás: [origo]
Az erőd madártávlatból

#9 Visegrád, Dunakanyar
A Dunakanyarban sok gyönyörű piknikhelyet találhatunk, elég csak menni az autóúton; de hogy ne bízzuk magunkat a véletlenre, ajánlunk egy biztosat: a visegrádi Alsó-öblöt. A Dunába nyúló T-alakú földnyúlvány alatt és fölött két kis holtág öblösödik, a bős-nagymarosi erőmű építésének leállítása után maradtak meg, most ligetes-füves, jó hangulatú horgászparadicsom kap helyet az alsó, nagyobb öbölben. A visegrádi önkományzat már tervbe vette, hogy ezt a Duna-parti szakaszt turistaparadicsommá alakítja, de egyelőre még nyugodt piknikezőhely ez is, amit jobbára csak a környékbeliek (és a horgászok) látogatnak sűrűn. Ami jó ebben a helyszínben, hogy összeköthető más programokkal is, például városbeli sétával, kompozással, bobozással, nagy meleg esetén a Lepence-völgyi erdei strandfürdőzéssel.

Itt, Visegrádon egy másik jó piknikhelyet is tudunk ajánlani, amely főleg a kirándulósabbaknak tetszhet: a visegrádi erdőben megbújó Telgárthy-rét ideális piknikterep (a honfoglaló hét vezért formázó millecentenáriumi emlékműről biztosan meg fogjuk ismerni), és a környéken sok nevezetesség bejárható, például a Bertényi Miklósról elnevezett füvészkert, az Apátkúti patak, az Ördögmalmi-vízesés, a Magda-forrás vagy a Nagyvillámi kilátó. Nem messze innen (a Mogyoróhegyen) játszóteret, vadaskertet is találunk (itt a bobpálya is). Ha többnapos kirándulást is bevállalunk, a Duna partján fekvő dömösi kempinget bátran ajánljuk, közel van, tiszta és barátságos.

Forrás: [origo]
A háttérben látszódik a két kis öböl, amelyeket ajánlottuk

#10 Hajógyári-sziget - hajóval!
A fővárosiak örök favoritja, hiszen a gyors odajutás, a nagy zöld területek és a gyerekeket elbűvölő csúszdák nagy vonzerőt jelentenek. Mi is csak ajánlani tudjuk, főleg ha csak fél napot tudunk rászánni a mulatságra - viszont ha nagyobb kirándulást nem is tudunk beiktatni a hétvégébe, legalább az odautat dobjuk fel, és menjünk a szigetre hajóval. A BKV menetrendszerinti hajójáratával például a Batthyányi tértől egy óra alatt jutunk el a Hajógyári-szigetre, ez a megfelelő piknikhely kiválasztásával és némi nyújtózkodással együtt pont annyi, ami alatt újra megéhezünk. A jegyár nem elviselhetetlen (900 Ft felnőtteknek, 400 Ft gyerekeknek, de távolságtól függően olcsóbb is lehet), és a hajókázás szép kirándulás - még az elemózsiát sem kell cipelni, viszi a hajó.

Fotó: Pályi Zsófia
A Hajógyári-sziget

Ha van nektek is kedvenc piknikezős helyetek, írjátok meg kommentben - gyűjtsük a legjobbakat!