Vágólapra másolva!
Márta István, a Művészetek Völgye rendezője évről évre rendre bejelenti, hogy az állami támogatások hiánya miatt elmarad a legendás művészeti fesztivál, a végén azonban - szerencsénkre - mindig "lesz azért valahogy". Idén valóban elmarad a huszadik, jubileumi Művészetek Völgye, helyette azonban lesz Bűvészetek Völgye, internacionális nevén Valley of Magic Kapolcson, "ÖnFelPá"-val és zsíroskenyérrel megspékelve.
Vágólapra másolva!

Hogy mi is ez a különös nevű rendezvény? Új fesztivál a Nap alatt, vagy inkább csak a korábbi kapolcsi legenda ravasz marketingköntösbe burkolt, újragondolt változata? A vélemények erről megoszlanak, nagy baj mindenesetre nem lehet, hiszen - bár a cipő szorít - itt is lesznek művészek, műhelyek, zenészek, színházi előadások - no meg persze bűvészek, ahogyan az ilyen esetekben elvárható. Ez a fesztivál is Kapolcs, Öcs, Vigántpetend, Nagyvázsony, Monostorapáti, Taliándörögd térségét érinti közvetlen közelről, s várja a látogatókat az egész világról. Ez a Völgy is a július 26. és augusztus 3. közötti időszakban kínál változatos programokat, és itt is szép számmal akadnak önkéntes segítők, vagyis "völgymunkások". Összességében véve tehát, akinek a Művészetek Völgye bejött, az a Bűvészetek Völgyében sem csalódhat - elviekben, aztán a többi majd a helyszín(ek)en kiderül.

Az idei Völgy - a kampány szerint - egyetlen dologban tér el az elmúlt évek rendezvényeitől: 2008-ban állami támogatás nélkül, mondhatni önerőből "varázsolnak" fesztivált a művészetkedvelő népek orra elé a szervezők, mint ahogyan a bűvészek is a semmiből bűvészkedik a kalapba a kisnyulat. Más kérdés, hogy aztán egy turisztikai szempontból jelentős, komoly érdeklődésre számot tartó fesztivált vajon kötelessége-e egyáltalán az államnak "eltartani", vagy inkább eleve a civil szponzorok fölajánlásai, a workshopok díjai és a jegyeladás kellene, hogy szilárd anyagi bázist biztosítson a Művészetek Völgye számára. Egyelőre mindenesetre úgy tűnik, hogy - ha szűkösen is - működik az utóbbi megoldás, s az önkormányzatok és önálló szervezetek örömmel csatlakoznak a rendezvényhez. Veszprém városának például rengeteg komolyzenei és dzsessz koncertet, színházi előadást és táncműsort köszönhet majd a közönség, de a zsidó kulturális szervezet, a budapesti Marom is kitesz magáért a nyolc nap alatt (ők viszik Monostorapátiba a Sirályt is, többek között).

Forrás: [origo]

A fellépők közül meglepően sokan vállalták, hogy útiköltségért és zsíroskenyérért játsszanak (összesen 250 pályázatot kaptak a szervezők), eljön Palya Bea, az Amaninda együttes, a Hobo Blues Band, Vázsonyi János, Ferenczi György és a Rackajam, Másik János és a Kistehén Tánczenekar, a Kaltenecker Trió, a Fringe Fesztivál hat nyertes zenekara, illetve a Művészetek Völgye által kiírt ÖnFelPá-nak, vagyis az Önkéntes Fellépők Pályázatának hetvenöt további előadóművésze. Vigántpetenden a MACIVA, vagyis Magyar Cirkusz és Varieté által ingyen és bérmentve fölajánlott hatalmas cirkuszi sátorban az állami Artistaképző növendékeinek bemutatóját tekintheti meg a nagyérdemű, míg Nagyvázsonyban a Showder dumaszínház fiatal tehetségei szórakoztatják a stand-up komédiára fogékony közönséget.

Persze veszteség-listája is van a megszorításoknak: a Bárka Kikötő idén nem köt ki Pulán a fesztivál időtartama alatt, mivel a szerény anyagi körülmények (a művészek honoráriuma állítólag egy-egy zsíroskenyér, amit az önkéntes völgymunkások pakolnak az asztalra) a társulathoz méltatlan színvonalú produkciót tehetnének csupán lehetővé. Ehelyett Baranyában Ördögkatlan néven hoznak létre három napos fesztivált, Pécs 2010 (Európai Kulturális Főváros) anyagi támogatásával, valamint lelkes települések (Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya) és kulturális intézmények közreműködésével (Baranyai Alkotótelepek, Művészetek és Irodalom Háza), no meg a Vylyan Pincészet segítségével.

Míg a Bárka elhajózik, a Sirály Monostorapátiba repül, és nyolc napon át tartó sátoros ünnepet szervez a Marom Budapesttel karöltve. A rendezvény célja, hogy zenével, filmekkel, előadásokkal és kerekasztal beszélgetésekkel progresszív módon, fiatalos lendülettel mutassa be a zsidó kultúrát, tolmácsolja a népek és vallások közötti párbeszéd fontosságát. Így aztán a Magyar Narancs Műhely művészeti workshopjai, a TÁP színház anti-rasszista etűdje és a Budapesti Zsidó Színház legújabb darabja mellett találkozhatunk chaszid zsidó zenét hip hop-pal keverő amerikai zenekarral, francia dub klezmer hangzással, mizrachi goa-val egyenesen Izraelből vagy éppen balkáni muzsikát dance-szel mesterien elegyítő DJ-vel is.

http://www.youtube.com/v/Y77QVe-7ctE&hl=en

A Marom-féle Sátoros Ünnep promója

A napijegy idén 1800 Ft-ba kerül majd, az egy napos sétálójegy, amellyel csak a kiállításokra és a vásárra lehet bemenni, 300 forintba, bérlet pedig idén nem lesz. A Csigabusszal változatlanul egész nap ingyen közlekedhetünk a falvak között.