Kezdődik a XI. Zsidó Nyári Fesztivál

Vágólapra másolva!
Augusztus 30-án kezdődik a nyár utolsó nagy kulturális fesztiválja a már hagyományosnak mondható programokkal; lesz idén is kántorkoncert, fellép a Budapest Klezmer Band és Horgas Eszter, és jönnek híres izraeli popsztárok. A tíznapos programsorozat legérdekesebb eseményei azonban sokszor nem azok, amelyeket a legjobban hirdetnek. Benézünk az eldugott koncertekre, kiállításokra és vetítésekre. Gyere velünk.
Vágólapra másolva!

Az augusztus 30-án kezdődő, tíznapos XI. Zsidó Nyári Fesztivál két idei sztárja David D'Or (augusztus 31-én lép fel a Dohány utcai zsinagógában) és Dudu Fischer (szeptember 7-én ugyanott). David D'Or arról nevezetes, hogy hátborzongatóan magas hangja van (kontratenor, vagyis a női alt magasságával egyezik meg), fellépett II. János Pál pápa előtt, illetve hogy 2004-ben To Believe című dalával ő képviselte Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Dudu Fischerről pedig azt kell tudni, hogy kántorból lett izraeli musicalszínész, legjelentősebb szerepe a Nyomorultak Jean Valjean-a volt 1987-ben, amellyel a Broadway és a West End színpadain is szerepelt. Ő Erzsébet királynő, illetve a Clinton-házaspár megtisztelő tekintete előtt léphetett fel színpadi karrierje során. Nem akarnánk senkit lebeszélni a színtiszta, pátosszal teljes izraeli popról, inkább beszúrtunk két YouTube-linket (kattints a lenti képekre), ellenőrizze mindenki maga.

Mi az, amit mégis ajánlunk a Zsidó Nyári Fesztivál programjából? Fájóan hiányoljuk a Klezmatics, na meg John Zornék farvizén elinduló, újító szellemű New York-i klezmerbandákat, akik nem átallanak hiphopot, punkot, elektronikát vagy más gyökerű népek muzsikáját keverni a zenéjükbe. Az a pezsgő alternatív zsidó kultúra, ami például Monostorapátiban, a Sirályt is működtető Marom Egyesület első Sátoros Ünnepén képviseltette magát, a budapesti Zsidó Fesztiválról teljesen kimarad. Így a hagyományokra visszatekintő, nagyívű fesztivál kínálata egy cseppet egyoldalúra sikeredett, óhatatlanul konzervatívabb és öregesebb színezetet kölcsönözve a programsorozatnak - legalábbis ahhoz képest, ami még itthon, nálunk zajlik a zsidó kulturális életben.

A szervezők ráéreztek arra, hogy a fiatalabb közönséget eddig még nem sikerült megszólítani, ezért idén Bulizóna címmel koncertsorozatat indítanak az A38 Hajón, amelyen fellép a Magna Cum Laude, a Besh O Drom és az orosz kocsmadalokat játszó Vodku v Glotku. Nem rossz kezdeményezés, de még mindig nem az igazi. Mondunk pár eseményt a fesztivál kínálatából, amelyeket inkább ajánlunk erre a tíz napra.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]
David D'OrDudu Fischer

A marokkói származású dalszerző-énekes-gitáros Shlomo Bar már többször járt Magyarországon, most újra eljön - a Fellegini KlezmerGipsy népzenei szupergruppal közös koncertjük a fesztivál záróeseménye szeptember 8-án. Ezt a furcsa figurát egyszer mindenképpen érdemes megnézni: Habrera Hativeet nevű remek együttesével olyan zenei világot hozott létre, amelyben keveredik az összes nép muzsikája Gibraltártól Pakisztánig. A klezmer csupán alapja annak a világzenei egyvelegnek, amelyben arab-iszlám ritmusok válaszolgatnak az ősi zsidó dallamokra, miközben bekapcsolódnak az indiai hangszerek. Ezen az estén a magyar zenei élet olyan alakjai szegődnek társául, mint a cimbalmos Balogh Kálmán, a tucatnyi hangszeren játszó Ágoston Béla, a Budapesten élő marokkói lantos-énekes Said Tichiti vagy az ütős Hamid Lafontaine.

A gitáros Ran Cohent is érdemes meghallgatni a Corvintetőn szeptember 1-jén: a fiatal zenész kötelező izraeli katonai szolgálatát letöltve ment vissza az Egyesült Államokba zenét tanulni a Berklee-re. New York-i évei alatt ismerkedett meg Antonio Miguellel és Hiroyuki Matsuurával, akikkel együtt egy egészen különleges countrys, bossanovás, flamencós dzsesszt munkáltak ki. Ma már kompozícióikat játssza az izraeli nemzeti rádió is.

A tradicionális klezmerhez közel álló holland Nikitov együttes zenéjét leginkább énekesnőjük, Niki Jacobs jiddis énekei és a roma felmenőkkel büszkélkedő hegedűvirtuóz, Jelle van Tongeren gyökerei határozzák meg. Az akusztikus együttesben velük játszik még a kelet-európai zenék értője, Adam Good gitáros és a nagybőgős Jason Sypher. "Egészen egyszerűen Niki Jacobs a legszebb hangú jiddis énekesnő, akit hosszú ideje hallottam és az egyik legjobb új jiddis együttes!" - írta róluk a Klezmershack.com. Két évvel ezelőtt már felléptek a Fonó Budai Zeneházban, most újra alkalmunk nyílik meghallgatni őket: szeptember 1-jén lépnek fel az Uránia moziban.

Forrás: [origo]
A Nikitov együtt: Adam Good, Niki, a jóképű Jelle és a bőgős Jason

A harmonika-virtuóz családi vállalkozás, a világszerte kuriózumnak számító Adler Trio az Olasz Intézetben fog fellépni szeptember 2-án. Egy nagybácsi, egy szőke unokahúg és egy régi családi barát, aki eredetileg szaxofonon játszott a légierőnél, de átképezte magát basszharmonikássá, hogy passzoljon a csapatba - így áll össze a trió.

Az Adler Trio fellépése

Ugyan nem alig látható nemzetközi vendégművészek lépnek föl ezen az estén, de nagyon ajánljuk Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági közös koncertjét. Nem véletlen, hogy már minden jegy elkelt a hangversenyre, ezért még egy koncertidőpontot iktattak be aznapra. A volt egyszer egy kis zsidó című esten a Gryllus-testvérek azt a húsz évvel ezelőtt született műsort újítják fel, amelyet a Kányádi Sándor fordította jiddis népdalokból állítottak össze. A lemez nagy siker volt, a duó sokfelé járt az anyaggal az országban. A mostani koncerten a fiatal népdalénekes-generáció egyik legtehetségesebb tagja, Szalóki Ági is bekapcsolódik a zenélésbe. (Augusztus 30., Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga)

Egy másik különlegesség Ladányi Andrea táncestje, amelynek második részében a Borlai Gergővel együtt előadott, közös dobos-táncos produkciót is láthatjuk. Az egyik legjobb magyar dobos és az egyik legjobb magyar táncos szokatlan duettet alkotnak a színpadon: minden mozdulat mellé társul egy dobütés, így válaszolgat egymásnak két teljesen más kifejezésmóddal élő művészet, a zene és a tánc. A Sanyi és Aranka Színházban debütáló, feszült hangulatú előadás nagy sikert hozott, a kritikusok nem győzték dicsérni. Most az Urániában láthatjuk, szeptember 4-én.

Forrás: MTI
Ladányi Andrea Borlai Gergő dobfelszerelésével táncol

Talán nem mindenki tudja, hogy a lengyelek legendás filmrendezője, Andrzej Wajda eredetileg festőművésznek készült. A Lengyel Intézet grafikai kiállításán kétdimenziós énjét ismerhetjük meg: Szemjon Akimics Anszkij színművének, a Dybuk-nak lengyel nyelvű kiadásához készített rajzait mutatja be a most látható tárlat.

Szeptember 4. és 8. között lesznek a Zsidó Nyári Fesztiválhoz kapcsolódó filmnapok az Uránia moziban. Itt főleg magyar dokumentumfilmeket vetítenek, ezekre is érdemes lehet beülni, de mi inkább a fesztivál két utolsó estéjét ajánljuk mozizásra: szeptember 7-én este a vicces-vidám Rashevski tangó lesz műsoron, másnap pedig az útkeresős légies-szép Csoda Krakkóban-t Bíró Eszterrel a főszerepben. A film éppen a négy évvel ezelőtti Zsidó Nyári Fesztiválon debütált nagy sikerrel.