Világzene és fényfestés: duplázik Pécs

Vágólapra másolva!
Dupla fesztivál kezdődik szeptember 18-án Pécsett: hatalmas ingyenes szabadtéri koncert indítja a Balkán világzenéjét négy napban felvonultató Kelet-Nyugati Átjáró programsorozatát, míg fúvósgálával és katonazenekarok gyepshow-jával nyit a szeptember végéig tartó Örökség Fesztivál. Színház, kiállítás, reneszánsz fényfestmény és minden este koncert a kulturális fővárosi évére készülődő városban.
Vágólapra másolva!

Tavaly kapcsolódott először a többéves hagyományra visszatekintő Örökség Fesztiválhoz (régi nevén: Pécsi Napok) délszláv világzenei koncertsorozat és konferencia Kelet-Nyugati Átjáró néven. Az ötlet sikerét jelzi, hogy idén újra megrendezik a fesztivált isztambuli, bolgár, macedón és román vendégzenekarokkal. A világzenei koncertek mellett lesz kirakodóvásár, borfesztivál, futóverseny, illetve rengeteg fellépő érkezik szeptember második felében Pécsre a Quimbytől a Lovasi Andrással kiegészült Csík zenekarig.

De vissza a kezdő naphoz, hiszen szeptember 18-án, csütörtökön már háromkor különböző országok fúvósbandái vonulnak föl a Széchenyi téren, őket követik a honvéd zenekarok. (Eső esetén mindez a Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Házában zajlik.) A főtéren zajló nyitány nyomában persze az események fő helyszínén, a Sétatéren és a Barbakánnál is beindul a verkli: az előbbi helyszínen hét órakor kezd a délszláv zenei tradíciókat felelevenítő pécsi Vizin Zenekar, majd az isztambuli Yakaza Ensemble és a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band zenél.

Ezalatt a Barbakánnál a tavaly is nagy sikert arató, színes fénynyalábokból összeálló festményt láthatják a pécsiek, amelynek készítői idén a Mátyás-évforduló előtt tisztelegve a korabeli kódexek díszítőmotívumaiból merítettek ihletet. A látványos vetítéshez a Daniel Speer Brass fúvósai adják a hangaláfestő muzsikát.

A következő napokban a világzenei programok fő helyszíne a PTE orvosi karának aulája lesz, ahol további három világhírű, nemzetközi díjakat besöprő balkáni banda lép színre: az Ivo Papasov & His Wedding Band Bulgáriából, a macedóniai Esma Redzepova és a Fanfare Ciocarlia Romániából. Hozzájuk egy-egy este a balkán-zenei műfaj hazai képviselői csatlakoznak (Besh o droM, Balkan Fanatik, Cimbaliband).

Forrás: [origo]
A skopjei Esma Rezepová a Szigeten járt már

Szeptember 28-ig pörög Pécs az Örökség Fesztivál jegyében: az első hétvégén lesz kézműves kirakodóvásár, belvárosi futóverseny és bolgár-görög nap; a következő hétvégén pedig kezdődik a már beharangozott - és minden évben nagy népszerűségnek örvendő - borfesztivál, illetve a táncháztalálkozó. A rendezvény keretén belül több színházi előadást is megnézhetnek a pécsiek, többek között a pulai társulat vendégjátékát vagy Bozsik Yvette Traviatá-ra írt koreográfiáját.

A Pécsre beköltöző egyetemistákat azonban valószínűleg jobban fogja vonzani a koncertprogram, amelyben szerepel német ska, a Quimby színházra hangszerelt verziója, a gyönyörű hangú Miczura Mónika vezette Mitsoura zenekar, Bródy és a Lovasi Andrással kiegészült Csík. A Barbakánon pedig minden este vetítés.