Ostromjáték, sakkparti, biciklis múzeumtúra

Vágólapra másolva!
A Múzeumok Őszi Fesztiválja két évvel ezelőtt indult útjára, és a Múzeumok Éjszakájához hasonlóan szép kezdeti sikereket könyvelhet el magának. A szeptember végén kezdődő, hathetes programsorozat valójában egy szép hosszú Múzeumok "Másfél Hónapja", amely főleg a családokra, gyerekekre koncentrálva kínál hétszáznál is több programot a borongós őszi hétvégékre. Kulisszajárás óriáslifttel, designkiállítás, divatbemutató, kávéfőző-történet, hiphop buli, gödöllői vadászat és az elmaradhatatlan libator - idén még több programmal vár az Múzeumok Őszi Fesztiválja. Összeállításunkban segítünk kiigazodni a zavarbaejtően bőséges kínálatban.
Vágólapra másolva!

A 2006-ban életre hívott Múzeumok Őszi Fesztiválja sikerének titka, hogy az évkezdéshez és a hűvösre forduló időjáráshoz tökéletesen illeszkedő programsorozatot kínál. Míg a forró nyár közepén jó érzés éjszakába nyúlóan bóklászni a városban, addig ősszel inkább azt vesszük szívesen, hogyha egy-egy jó hétvégi program kirángat minket a négy fal közül, és ürügyet ad, hogy pihenésképpen elkapjuk az utolsó napsütés gyenge sugarait családunkkal.

Az eddigi két fesztivál növekvő népszerűsége újabb múzeumokat is a programokhoz vonzott, így az idei Múzeumok Őszi Fesztiválján már dupla annyi - több mint száz! - országos intézmény vesz részt és szervez programokat az érdeklődőknek, mint első alkalommal. Úgy néz ki, az őszi évszak nagy múzeumos fesztiválja a nyári Szent Iván-éji rendezvényhez hasonlóan szépen lassan kinövi magát. Az őszi programsorozat annyiban tér el a nyári múzeumi "egyéjszakás kaland"-tól, hogy jobban koncentrál a gyerekek igényeire, illetve a családi programokra.

A különböző programokat idén nyolc témakörbe rendezték a szervezők. Az Álruhában- és a Játszani is engedd...-programokon belül különféle csoportos vagy egyéni játékokat szerveznek a múzeumok kézműveskedéssel, jelmezekkel, szituációs játékokkal. Ki lehet próbálni például a számítógép hőskorában divatos játékokat, lehet készíteni detektoros rádiót, tervezni folyóiratborítót, vagy sakkozni Orgován Sándor nagymesterrel. A Múzeumi tanösvény cím rendszerint kisebb-nagyobb sétát vagy kirándulást rejt, a Reneszánsz ember a XXI. században pedig olyan programokat, amelyek bármi módon összefüggésbe hozhatók a reneszánsszal. A Múzeumok délidőben rendezvényei általában beszélgetések, előadások, tárlatvezetések.

A Pincétől a padlásig-programok a múzeumok "titkos", a nagyközönség előtt általában zárva tartott termeibe, műhelyeibe, raktáraiba kalauzolnak el. Kulisszatitkokat leshetünk el, és megismerhetjük egy múzeum rejtett működését: hogyan kell műtárgyakat restaurálni, mit csinál a preparátor, és mit dugdosnak a raktárosok.

Szinte mindegyik résztvevő múzeum szervez raktári kutakodásokat és múzeumbejárásokat, a fővárosi Ludwig Múzeum például a műtárgyszállító óriáslifttel szállítja végig a kíváncsi utasokat a termeken; a Közlekedési Múzeum speciális "fogadónap"-ot szervez, ahol a restaurátorok válaszolnak minden kérdésre. A Természettudományi Múzeumban a preparátorok mutatják meg hátborzongató, de hasznos munkájuk minden csínját-bínját, a Néprajzi Múzeum pedig a hatalmas gyűjteményének nagyobb részét őrző raktárakba szervez kalandtúrát.

A vaskos programfüzet már több helyen elérhető (elektronikusan is), de ha valaki időt akar spórolni, olvassa el alábbi listánkat. Szépen sorba szedtük ugyanis, mi az, amit mi semmiképpen sem akarnánk kihagyni, ha tizenkét (vagy éppen huszonkét, esetleg harminckét) évesek lennénk. A legjobb 12 program időrendben.