Kultúrát csempész az Ezüstnyíl Szeged és Szabadka között

2008.10.10. 22:02

Ötven éve zakatol az ezüstnyílnak becézett sínbusz Szeged és Szabadka között, de most először szállít zenét és irodalmat egyik határmenti városból a másikba. Október 14. és 16. között, ha arra jársz, Térey Jánossal és Grecsó Krisztiánnal zötykölődhetsz egy vagonban. A "szürke villámnak" vagy "konzervdoboznak" is becézett ősöreg sínbusz a határmenti térség legendás, szimbolikus vasúti járműve: mind a szabadkai születésű Kosztolányi Dezső, mind a szegedi születésű Juhász Gyula első, emlékezetes, gyerekkori útja a másik városba vezetett, ugyanezen a vasúti vonalon.

Forrás: [origo]

Elképzelhető, hogy a Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál ötlete is éppen egy Szeged-Szabadka vonatút közben pattant ki a szervezők fejéből, Kollár Árpád és Orcsik Roland, a szatírIKON művészeti csoport tagjai ugyanis mindketten a Vajdaságból származnak, de Szegeden élnek. A szegedi Regionális Összművészeti Központtal együtt szerveztek ezt a háromnapos interkulturális fesztivált. A program a szegedi vasútállomáson október 14-én, kedden a Sinobusi Blues Band koncertjével indul, majd egy óra előtt öt perccel a vonat Térey János drámaíróval, Grecsó Krisztiánnal, Kemény Istvánnal és a szerb Bosko Krstic íróval fut ki az állomásról.

Forrás: [origo]
Sinobusi

A nap szabadkai sétával és felolvasóesttel zárul. Sőt, az estét akár Kosztolányi Dezső szülővárosában is tölthetjük, mert a kultúrvonat csak másnap reggel tízkor indul vissza Szeged felé, azon a járaton a Kossuth-díjas Tolnai Ottó, Ladik Katalin és Slobodan Tisma író gondoskodik már az irodalmi élményről. Aznap este nyolckor Szegeden a REÖK átriumában a nemrég Budapesten is bemutatkozott, balkáni zenét játszó Paniks zenél. A fesztivál utolsó napján már nem lesz vonatozás, a megfáradt utazók a szegedi Grand Caféban kilenctől rázhatják DJ Davor Lakatos egykori sínbusz masiniszta ex-jugoszláv rock-, punk- és popslágereire.

Forrás: [origo]
Paniks

Előző
Következő