vasárnap

15
FEB
Maszkabál-kellékek a WAMP-on
VÁSÁR GÖDÖR KLUB (V., EREZSÉBET TÉR) 10.00

Végre megint WAMP, miután januárban fájó módon nélkülöznünk kellett az Erzsébet téri designpiacot. A februári vásárt a maszkabál témája hatja át, a kiállítók például a megszokott egyedi designtermékeken kívül farsangi kellékekkel is készülnek, a gyerekek meg közben jelmezeket farigcsálhatnak és farsangi sminket készíthetnek a kreatív kuckóban. Nagy Fruzsina blikkfangos jelmezeit szintén meg lehet tekinteni a nagy WAMP-ozás közben, ő az a tervező, akinek ruhakölteményeit a Krétakör Pestiesti című divatszínházi előadásában láthattuk. Koktélbár (alkoholmentes italokkal is) és dj-k most is lesznek - ezúttal a Lushlife Crew adj-párosa zenél, a Café del Mar hangulatában.

Forrás: [origo]

___________________________________________

Bréking nyúz!
A februári vásár utáni hétfőn (vagyis február 16-án) startol a WAMP új,
online elérhető webpiaca. Innentől kezdve nem kell várnia egy hónapig, akinek két vásár között támad WAMPozhatnékja, vagy rájön, hogy holnapután akar design-táskát ajándékozni az unokatesójának.ARTE-filmek a Művész moziban és a Francia Intézetben
VETÍTÉS Művész mozi (VI., Teréz krt. 30.) és Francia Intézet (I., Fő utca 17.) 19.00

Szerencséje van, aki parabola-antennával tudja fogni az Európa "kulturális csatorná"-jaként működő ARTÉ-t. Amikor múltkor elcsíptünk belőle egy félórát, éppen New York olyan felkapott fiatal íróit mutatták be, mint Jonathan Franzen, Jonathan Safran Foer, Nicole Krauss vagy Rick Moody. Jó volt látni. (Nálunk ehhez képest az a fanfáros ünnep - és tényleg az! -, ha Lévai Balázs lehetőséget kap, hogy beszélgessen írómamutokkal, például Ecóval.) Az ARTÉ-val csak egy baj van: valamilyen furcsa okból szinte teljes mértékben száműzik a csatornáról az angol nyelvet, de ez betudható a franciák és a németek makacs nyelvi öntudatosságának. Ez a most látható filmfolyamra is igaz (aki nem tud franciául, szégyellje magát, vagy legalábbis hőn remélje, hogy angolul is elejtenek pár szót). Még szerencse, hogy a következő négy napban bemutatandó filmek lényege úgysem a beszéd: jobbára ugyanis táncfilmeket küldött az ARTE a most zajló Temps d' Images Fesztiválra. Pina Bausch és Isadora Duncan vásznon - pontos program lentebb olvasható. A vetítések ingyenesek.

Forrás: [origo]

________________________________________

Ezeket a filmeket nézheted meg, kövérrel szedtük, ami szerintünk a legizgalmasabb:
- február 15., vasárnap 19.00 Orphée et Eurydice (Művész mozi) - Gluck operáját a párizsi Állami Operaház társulata adja elő. A koreográfiát Pina Bausch készítette. (104 perc, franciául, francia felirattal.)
- február 16., hétfő 19.00 Isadora Duncan, je n'ai fait que danser ma vie (Francia Intézet) - Gyönyörű dokumentumfilm eleveníti fel a modern tánc megalkotójának életét. (57 perc, angol és francia nyelven, francia felirattal)
- február 17., kedd 18:30 Vertiges - du flamenco a la transe (Művész mozi) - Tony Gatlif, a roma identitást kutató algír származású filmrendező kitérője a flamenco és a zenés színpad világába. (81 perc, francia nyelven, francia felirattal)
- február 17. 20.00 Rhythm is it (Művész mozi) - Az angol koreográfus, Royston Maldoom 250 különböző társadalmi helyzetű, Berlinben élő fiatalnak tanította be Sztravinszkij Tavaszi áldozat-át. (100 perc, angol és német nyelven, francia felirattal)
- február 18., szerda 18.30 Voyage en compagnie de Peter Sellars (Művész mozi) - a néző megismerheti Peter Sellarst, az operarendezés fenegyerekét (89 perc, angol és francia nyelven, francia felirattal)
- február 18., szerda 20.00 Robyn Orlin - de Johannesburg au Palais Garnier (Művész mozi) - Dél-afrikai koreográfusnő Handelt próbál Párizsban. (88 perc, angol nyelven, francia felirattal)Könyvbazár a Merlinben
VÁSÁR Merlin Színház (V., Gerlóczy u. 4.) 16.00

A Cotcot általában megunt ruhákból szokott szervezni cserebere alapú vásárt, de most, az idei év első bazárján divat helyett az irodalmat élteti, és könyveket, cd-ket, dvd-ket (jogtisztákat!) vár a ponyvára. A Cotcot-bazár szigorúan működik, nem bolhapiac ez, a szervezők előzetesen átfésülik az elhozott árut. A leadott könyvért kapsz egy golyót (gombot, kavicsot), és azért vásárolhatsz. Egy könyvért egy könyvet lehet elvinni, egy DVD-ért pedig egy DVD-t. A több kötetes, több lemezes darabok megbeszélés tárgyát képezik. Figyelem, a bazár most új helyszínen lesz, a Merlin Színházban.

Forrás: [origo]Zár a Thomas Ruff-kiállítás
KIÁLLÍTÁS MŰCSARNOK (XIV., HŐSÖK TERE) 10.00

Február 15-én, vasárnap nézhetjük meg utoljára a Műcsarnok Thomas Ruff fotóiból rendezett kiállítását, érdemes kihasználni az utolsó napot már csak azért is, mert most kortárs képzőművészek vezetik körbe a látogatókat, reagálva a kiállításra. Ha valaki nem okulni, hanem egyszerűen csak szórakozni vágyik, az egyedül kövesse végig a kiállítást, de véletlenül se felejtse el elvinni egy ismerősét. Nem tipikus kiállítás: röhögés, meghökkenés és érdekes viták hatják át a teret - mindenképp társas program. A digitális fotódzsungel egy sor kérdést vet fel, miközben a letöltött erotikus képek átszerkesztve műalkotásokká, a matematikai képletek pedig remekművekké válnak. A színek hallucinogén kavalkádja, az össze-vissza firkák, a hatalmasra nagyított pixelek, amelyek nem állnak össze képpé, az egymásba mosódó portrék és a kiállított intim szexképek mind-mind a mögöttük álló elgondolás miatt lesznek érdekesek, amelyeket a termeket járva bogozhatunk ki magunkban. Nézz meg néhány képet a kiállításról.

Fotó: Gebauer Hanga