Kováts Adél és Csákányi Eszter együtt

2009.04.06. 19:50

A meglepően fiatal, mindössze 35 éves New York-i drámaírónő, Sarah Ruhl első nagy sikert hozó vígjátékát tavaly ősszel mutatta be a Sanyi és Aranka Színház, és az előadást most újra műsorára tűzte. Ne riasszon el senkit, hogy egy ismeretlen szerző darabját ajánljuk, ráadásul egy - sokak számára szintén ismeretlen -, pici színházban. Ebben az előadásban ugyanis olyan jó színészek gyűlnek össze komédiázni, hogy energiáikkal szétvetik a színház falait. Az előadás címe Tiszta vicc, az eredetiben viszont The Clean House volt, amely jobban visszaadja a darab kiinduló problémáját: Mathilde, a Brazíliából (a mostani előadásban: Mexikóból) nemrég érkezett fiatal lány (a bájos, szőke, tündérszerű Szandtner Anna játssza) takarítói munkát vállal Lane-éknél (Kováts Adél), ám mivel karrierálma nem a porszívózás, nem nagyon erőlteti meg magát, helyette inkább viccelődik. Mindkét szülője komédiás volt, ő is az szeretne lenni, de nyilván a szigorú Lane nem támogatja ebben, ő csak tiszta konyhát szeretne. Pedig lenne, aki segítene neki a házimunkában: saját nővére, a hiperaktív Virginia (Csákányi Eszter).

Forrás: MTI

E nagyszerű háromszög eleve szórakoztató helyzeteket ígér, de ráadásul még van megcsalás és őrült utazás (Varga Zoltán), sőt betegség és halál (Margitai Ági), aztán már eljutunk odáig, hogy együtt keressük a tökéletes viccet, amin még a legelkeseredettebb ember is halálra röhögi magát. Az előadás jó ízléssel vegyíti az abszurd és a tragikus, a hétköznapi és a felemelő helyzeteket; az eredmény pedig egy olyan este, ami tartalmasabb, mint egy könnyed francia bohózat, de legalább annyit lehet szórakozni rajta. A nevében Halász Péter előtt tisztelgő Sanyi és Aranka Színház igazgatója, Lukáts Andor rendezte a darabot, ő korábban már felolvasószínház formájában feldolgozta a művet, akkor még krétakörös színészekkel (Csákányi Eszter abban is szerepelt).

__________________________________

Legközelebb április 6-án, illetve 22-én játsszák a darabot! Mathilde szerepét kettős szereposztásban játssza Szandtner Anna és Földeáki Nóra, szóval lehet, hogy nem szőke tündérrel, hanem fekete hajú alabástromszoborral találkozunk, de mindkét esetben jól járunk.

Előző
Következő