Eddig is nagyszerű program volt kilátogatni családostul a Szentendrei Skanzenbe, egyetlen kényelmetlenség volt csak vele, hogy a kisgyerekek hamar elfáradtak a nagy caplatásban, még egy felnőttnek is szinte lehetetlenség volt bejárni egy alkalommal az összes tájegységet. Ez a probléma most megoldódott az április 8-án üzembe helyezett kisvonattal, amely a skanzen különböző pontjait köti össze. A vasúthoz önálló kis állomásépület is épült (ezt láthatod a lenti képen). A két kilométer hosszú vonalat öt megálló keresztezi, melyekről könnyebben elérhető a hét, különböző építkezési stílusokat bemutató tájegység. A személyzet korhű ruhákat visel majd, és a jegy is olyan lesz, mintha a nagymamánk régi ládájából halásztuk volna elő. A vonatra külön kell jegyet váltani (400, illetve 500 Ft), cserébe egész nap lehet vele utazgatni. Nagy száguldozásra ne számítson senki, a mozdony maximum 15 km/óra sebességgel közlekedik majd, viszont jó hír, hogy kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehető.

Forrás: [origo]

A húsvét jó alkalom, hogy kipróbáljuk a skanzen újdonságát, mert most külön tűzoltózenekar ünnepli a vonat elindulását, ráadásul a kisvasúttal ezerféle ünnepi program helyszínei között lehet ingázni. Vasárnap és hétfőn négy tájegységben is zajlik a húsvétolás: mindegyikben ülnek a különböző vidékekről érkező népművészek, akik bemutatják a tojásdíszítő technikákat, a Húsvét-kertben pedig a gyerekek tojásjátékokat játszhatnak (például tojáskapkodást vagy tojásgurítás), a játszóházban pedig húsvéti süteményeket készíthetnek. Harminc kisbárány született tél végén a múzeum saját tanyáján, velük is lehet már találkozni, és nem maradhat el most sem a rackajuhok hagyományos húsvéthétfői szépségversenye (egy órakor kezdődik). Ezenkívül lesznek bábelőadások (vasárnap délben, hétfőn tizenegykor), táncház és népzenei koncertek; a skanzen korhű fogadójában pedig húsvéti étkeket lehet kóstolni.

Forrás: Ópusztaszeri Skanzen

A megújuló Ópusztaszeri Skanzen is húsvéti programokkal várja a látogatókat a hétvégén: a park tizennyolc kis tanyáján népviseletbe öltözött munkatársai invitálnak mindenkit, hogy próbálják ki a régi mesterségeket, háztáji munkákat. Nemcsak ezen a két helyen tudunk ismerkedni a régi hagyományos népi építészettel: ebben a cikkben megtalálod az ország más falumúzeumait is.