Süsü, kalózok és színes léghajók - gyermeknapi programok a hosszú hétvégén

Vágólapra másolva!
Jó hír, hogy idén a pünkösd miatt megnyúlt hétvégére esik a gyermeknap, ez ugyanis pont kétszer annyi fesztivált és programot jelent, mint máskor. Most sem maradnak el a megszokott városligeti és Kossuth téri programok, de a változatosságot keresőknek ajánlunk mást is. A Budapest Bár Haydn-műveket játszik, belgák zenélnek babáknak, az igazi Süsü védi a diósgyőri vár kapuját, kalózhajó portyázik a gemenci ártéren, színes léghajók röpülnek a Balaton fölött, és tele van az ország olyan helyekkel, ahol papírsárkányt lehet eregetni.
Vágólapra másolva!

Kommandós kiképzés a Kossuth téren
(május 31.)

Szokás szerint erősen militáns hangulat uralkodik a kormány által szervezett hagyományos gyermeknapi ünnepségen, a Kossuth téren ugyanis ilyenkor mutatkoznak be a köz biztonságáért ügyködő szolgálati szervek, például az Országos Mentőszolgálat vagy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A Szuper Csapat elnevezésű vetélkedő keretében például bárkit pár óra leforgása alatt kiskommandóssá képeznek ki a mentő- és segítő szolgálatok lelkes szakértői. A feladatok közül néhány: Bújj bele két perc alatt a vegyvédelmi védőfelszerelésbe!; Katonai álcázás arcfestékkel; Lakástűz miatti azonnali lakáselhagyás esetén a becsomagolandó hasznos és haszontalan tárgyak szétválogatása. A programot inkább harcias szellemű, aktív kisfiúknak ajánljuk, vagy azoknak, akiknek régi vágyuk, hogy tűzoltóautóra vagy quadra kapaszkodjanak fel. Ezeket ugyanis most megtehetik. A program ingyenes.

V., KOSSUTH TÉR

+ + +

A Városligetben még mindig nagy a móka
(május 30-31.)

Sokkal szórakoztatóbbak a városligeti programok, ha valaki nem akar messzire kirándulni, mégis menne valahova, ezt ajánljuk. A 19 éve elindult gyereknapi ünnepség az eltelt időben ugyanis igazi sokszínű gyermekfesztivállá fejlődött. A Vajdahunyadvártól a Királydombig terjedő füves területen akárhova nézünk, történik valami, sátrak és pavilonok kínálnak játékokat, programokat. Sportolási lehetőség idén is kínálkozik bőségesen, vasárnap indul a nagy futógála, ahol már ovisok is futkározhatnak a díjakért, az Olof Palme sétány mögötti részen pedig a minigolftól kezdve az íjászatig többféle sportot ki lehet próbálni. A Vajdahunyadvár mögött épül föl hétvégére a kölyöktanya, ahol minden lesz, amiért a mai gyerekek élnek-halnak: ugrálóvár, arcpingálás, kézműveskedés a napernyők alatt, csúszda és mászófal - egy hatalmas játszótérré változik a rét. Kicsit arrébb, a Paál László sétányon állítják föl a színpadot, ahol vasárnap déltől világzenei koncerteket hallgathatunk, fellép a Csík, a Kolompos, a Makám és a Ghymes.

Továbbsétálva jutunk el a napozórétig, ahol a fesztivál egyik látványosságába botlunk, itt rendezkednek be ugyanis most már hagyományosan a különféle külföldi nagykövetségek és kulturális képviseletek, hogy a Nemzetek Utcája nevű rendezvényen bemutassák országukat. Rajzverseny minden pavilonban lesz, de ha valami izgalmasat akarunk kipróbálni, keressük a kínai standot, ahol a mogyorót pálcikával kell enni, pingpong-versenyek indulnak és egy csomó különleges társasjátékot ki lehet próbálni, például az évezredes gót. Az ibér-amerikai közösség standjánál a capueirával lehet megismerkedni, az indiaiaknál hennát festethetnek a lányok magukra, a Dél-Afrikai Köztársaság standjánál pedig a foci lesz a középpontban, mert az ország már nagyban készül a 2010-es világbajnokságra. Ugyanitt vándorcirkusz is befészkeli magát e két napra, a Petőfi Csarnok és a Vajdahunyad vára között elterülő fás-ligetes területet pedig szokás szerint a babáknak tartják fent. A kétnapos fesztivál minden programja ingyenes.

XIV., VÁROSLIGET

Forrás: MTI

+ + +

Csepűrágók Szentendrén
(május 31-június 1.)

A népszerű és látogatott szentendrei falumúzeum igazán nem szorul rá, hogy felhívjuk rendezvényeire a figyelmet, most azonban a szokásos kézműveskedés és népművészeti szöszmötölés helyett olyan programot találtak ki, hogy muszáj megemlítenünk. Ugyanis erre a hétvégére a szervezők utcaszínházi fesztivált hirdettek, amire vásári komédiásokat, csepűrágókat, bábszínházi társulatokat hívtak meg, akik a csűrökben és az udvarokon mutatják meg, milyen volt a színjátszás a 19. században. Sok más társulat mellett fellép a Fringe-díjas Brass Cirkusz is. Az utcaszínházi fesztivál hátterét az ország második legnagyobb, mintegy 100 kézműves résztvevőt felvonultató kirakodóvására adja, de ezen a hétvégén zajlik a skanzenben a 9. Nemzetközi Kovácstalálkozó is, és felállítanak egy csomó körhintát is. Egyszóval lesz látnivaló bőségesen, és persze finomságokból sem lesz hiány, igazi háziszörptől kezdve a dödölléig mindenfélét meg lehet kóstolni. Egy négytagú család mindezért a mulatságért 4000 forintot fizet, itt lehet számolgatni a költségeket.

Forrás: [origo]

+ + +

Maratoni koncert, ahol Haydnt játszik a Budapest Bár
(május 31.)

Ugyan valóban hangversenyt ajánlunk, de ezúttal nem kell megijedni, egyáltalán nem lesz unalmas a program, erre a Haydn év szervezői nagyon odafigyeltek. Május 31-e a Magyarországon is sokat élő és alkotó zeneszerző halálának 200. évfordulója, ez adja a 13 órás Haydn Maraton apropóját. Délelőtt tíztől este tizenegyig Haydn dallamai töltik be a Millenárist, de különböző előadók formálják maguk képére a komponista klasszikus szerzeményeit, így változatos lesz a program. A Garabonciás Együttes például "Haydn-suli"-t tart táncos pantomimes bemutatóval és rokokó táncházzal. Fellép Halász Judit és a Sebő együttes, Szakcsi Lakatos Béla és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar pedig nem mindennapi kísérletre készül, dzsesszel ötvözik Haydnt. A maratoni koncert a Budapest Bár koncertjével zárul, ők kuplékat, régi filmslágereket énekelnek, most viszont néhány szám erejéig a mester zenéjét is beépítik műsorukba. Az egész program ingyenes!

MILLENÁRIS (II., KIS RÓKUS U. 16-20.)

Forrás: [origo]

+ + +

Színház pelusbetyároknak és bátor színészpalántáknak

Három színházi programot ajánlunk gyereknapra, mindegyik különleges és csak ezen a hétvégén látható, szóval érdemes rájuk figyelni. Az egyik egy belga vendégjáték: két gyermekszínházi társulat fogott össze a Bramborry című előadás színpadra állításához. Összekötötte őket, hogy mindkettő bölcsődéseknek csinál színházat. Ebben a produkcióban három szereplő jön-megy a kartonból készült, mulatságos díszletek között, kezükben szaxofon, zenélnek, kukucskálnak és játszanak a gyerekekkel. Mindez egy barátságos, világos üvegteremben, ahol a MűPa babakoncertjei is szoktak lenni. Az előadás három alkalommal látható, mindhárom szombaton.

MŰVÉSZETEK PALOTÁJA (IX., KOMOR MARCELL U. 1., A LÁGYMÁNYOSI HÍD PESTI HÍDFŐJÉNÉL)

Forrás: [origo]

+ + +

Hasonló korosztálynak szánta előadását a tehetséges táncos-koreográfus Bozsik Yvette, amikor három évvel ezelőtt egy európai gyermekszínházi program nyomán készítette el különleges csecsemőszínházi előadását, amely a négy évszak történetét a három év alatti gyerekeknek is érthető és élvezhető módon meséli el. A félórás hosszúságú darabban az évszakok színeit, hangjait, jellemző állatait és növényeit modern tánc, zene és fények segítségével ismerhetik meg a legkisebbek. Három év után az előadás újra látható a Kolibri Színház színpadán, méghozzá három alkalommal: május 31-én, június 1-én és 6-án.

KOLIBRI SZÍNHÁZ (VI., JÓKAI TÉR 10.)

Forrás: [origo]

+ + +

A Bárka Színház vasárnapi meseelőadása annyira interaktív lesz, hogy maguk a gyerekek lesznek az írók és a színészek is. A mesét közösen írják a nézők, majd a gyerekek csapatokra osztva a Bárka színészeinek segítségével kitalálják, hogyan dolgozzák fel a történetet, majd smink és hevenyészett jelmez segítségével be is mutatják. A legjobb előadás Csónak-díjat kap. A programot ötéves kortól ajánlják a szervezők. A belépő 1000 forint.

BÁRKA SZÍNHÁZ (VIII., ÜLLŐI ÚT 82.)

+ + +

Papírsárkány-eregetés Pákozdon és a Petőfi híd tövében (május 31.)

A Velencei-tótól pár kilométerre fekvő település nevéhez nemcsak híres csaták fűződnek, hanem az is, hogy évről évre pünkösdkor itt rendezik meg a Nemzetközi Sárkányeresztő Találkozót, amit azért ajánlunk mindenki figyelmébe, mert kár lenne, ha ez a látványos, olcsó és ügyességet igénylő játék, amit ráadásul szabad levegőn futkározva lehet űzni, kimenne a divatból. A pákozdi sárkányeregetés vasárnap tízkor kezdődik, és bár hozzáértők a helyszínen segítenek is elkészíteni a papírsárkányokat, nem árt vinni saját sárkányt, főleg ha a különböző, kívülállók számára érthetetlen kategóriákban (például rokkaku párbaj) versenyezni szeretnénk.

Forrás: Getty Images

Ha nem akarunk ennyire messzire menni a sárkányreptetés kedvéért, a Petőfi híd budai hídfőjéhez is mehetünk, ahol a Zöld Pardon nevű szórakozóhely gyereknapi rendezvényén bábszínház, bohócműsor, csocsóbajnokság, aszfalt-rajzverseny és egyéb mulatság mellett papírsárkányt is eregethetünk.