A magyarországi könyvpiac minden gazdasági nehézsége és konfliktusa ellenére újra ünnepel a hétvégén, a mostani könyvhét már a nyolcvanadik a sorban:. Június 4-9. között 230 magyarországi és határon túli kiadó és könyves cég 142 pavilonból kínálja újdonságait a rendezvény ünnepi helyszínén, a Vörösmarty téren, illetve idén először a Váci utcában és a Deák Ferenc utcában is. A válság jó ötleteket is szült idén, például a Könyvheti olvasóklub nevű programot, ami annyit jelent, hogy a könyvbarátok "kikölcsönözhetik" és nyugodt körülmények között elolvashatják a könyvheti köteteket a Vörösmarty tér egyik sarkában. Most először hirdette meg a Könyvek éjszakáját a könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. Szombat este az egész Vörösmarty tér ki lesz világítva, az írók késő éjszakáig dedikáló asztalok mellett várják híveiket. A kiállítók és a szervezők játékos, szórakoztató programok sorával várnak mindenkit, lesz utcabál, tánc, zene, móka, kacagás, a Magvetőnél például irodalmunk nagyjai csapolnak sört.


Forrás: MTI


Az ünnepi könyvhéthez gyermekkönyvnapok is kapcsolódnak, bátran lehet menni családostul a rendezvényre, ugyanis nemcsak rengeteg kiadvány között válogathatnak a gyerekek (szám szerint 360 könyvheti újdonság jelenik meg számukra), hanem a színpadokon is találnak maguknak szórakoztató programokat, a Vörösmarty szobor előtti füves részre pedig mindkét hétvégi napon gyermekfoglalkoztató települ. Emellett folyamatosan zajlanak a pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók és felolvasások a színpadon, és persze sorba is állhatunk a könyvhét hangulatához elválaszthatatlanul hozzátartozó, közel ezer dedikálás valamelyikén. Még pár kiegészítő fővárosi rendezvényre hívjuk fel a figyelmet: Újbudán szintén csütörtökön kezdődik az ünnepi könyvhét, de most a metróépítés miatt nem a Móricz Zsigmond téren tartják, hanem a Tétényi és Etele út kereszteződésénél lévő bevásárlóközpontban. Úgyszintén a Rádayn utcában is lesz egy mini-könyvhét, a nézelődésből itt is kivehetjük a részünket. A Merlin Színházban pedig a József Attila Kör tart pikniket szombaton sok érdekes beszélgetéssel. Ezekben a napokban minden nagyobb város megrendezi a maga Könyvhetét, itt lehet nézelődni a programok között.


Forrás: MTI

______________________________________________

Könyvheti újdonságok, amire vadászni lehet:

- Darvasi László, mindenki Szép Ernője, Virágzabálók címmel írt nagyívű regényt, keressétek! Az író szülővárosának, Szegednek a 19-20. századi történelmét göngyölíti fel a könyvben, nagyon izgalmasnak tűnik a megjelent részletek alapján.  
- Új verseskötete jelenik meg
Tóth Krisztinának, hurrá, címe: Magas labda, a 2000-ben meg is jelent a címadó vers tavaly, itt olvashatjátok
-
Mátyás-ponyva címmel kiadott a Palatinus egy kortárs antológiát, amiben Esterházy Pétertől Dragomán Györgyig egy csomó jó humorú íróember gondolta el, mi lenne, ha megjelenne most nálunk Mátyás király.
 
- Háy János családi novellákat gyűjtött egybe az
Egymáshoz tartozók című kötetben

- Miről másról, nőkről szól Kukorelly Endre
Ezer és 3, avagy a nőkben rejlő szív című új kötete
- Paizs Miklós (Sickratman) a
TÁP Színház projektjéhez kapcsolódóan újraírta Odüsszeusz történetét, ez most jelenik meg a Jaffa Kiadónál Odüsszeiász címmel. Csernus doktor is kiadott egy könyvet ugyanitt, most a férfiakról mondja el a véleményét.
- Az Ulpius két fiatal szerző, Teslár Ákos és Szécsi Noémi köteteivel jelentkezik a könyvhéten, mi mindkettőjük szövegeit szeretjük. Állítólag most az utóbbi két évtized hazai történéseire reflektálnak művükben. Kíváncsiak vagyunk.
- Berg Juditnak is megjelenik egy új gyermekkönyve: a népszerű szerző Rumini-sorozatának harmadik kötete lát most napvilágot Rumini és a négy jogar címmel. A sorozat első darabja 2007-ben az Év gyerekkönyve díjat nyert. Az új kötetet is Kálmán Anna illusztrálta.
- Még gyermekkönyvet ajánlunk: Lackfi János és Vörös István klasszikus gyerekversek modern átiratait gyűjtötte egy kötetbe, aminek címe Apám kakasa.


Forrás: [origo]


Lássuk a könyvheti programot!

június 4. csütörtök
16.00  Lator László Kossuth díjas költő nyitja meg a 80. Ünnepi Könyvhetet
16.40 Spiró Györggyel beszélget Győri László (felvétel) a Vörösmarty téren
17.00 Fellép a Hot Jazz Band zenekar Újbudán
június 5. péntek
13.00 Both Miklós műsora, ő a Napra és a Barbaro tehetséges gitárosa, és ő készítette a Hangzó Helikon megzenésített verseket tartalmazó sorozatának legújabb, Radnóti-lemezét, a Vörösmartí téren ebből mutat ízelítőt
17.00 Palya Bea énekel a Vörösmarty téren
16.00 Sárkány a lépcsőházban című bábelőadás a Vörösmarty téren
június 6. szombat
13.00 Heller Ágnes a színpadon
14.30 Darvasi László is mesél új regényéről
15.00 Bereményi Gézával Kőrösi Zoltán beszélget
16.30 a Kaláka ad koncertet a Vörösmarty téren
16.00 Gryllus Vilmos a Vörösmarty téren
20.30 "Rejtély! - miért nem létezik a magyar krimi műfaja?" - beszélgetés a Merlin Színházban
június 7. vasárnap
12.00 Kőrösi Zoltán Banga Ferenccel, Reményi József Tamással, Tarján Tamássaé, Bereményi Gézával és Zalán Tiborral beszélget a Vörösmarty téren
15.30 Tóth Krisztina a színpadon!
16.30 a Sebő Együttes koncertje a Vörösmarty téren
11.00 A Figurina Bábszínház előadása Békés Pál A hókirálynő bálja, avagy a rozsda egye meg című meséjéből a Vörösmarty téren
16.00 Huzella Péter műsora gyerekeknek a Vörösmarty téren