Ha a virsli nem elég - szilveszteri programok

Vágólapra másolva!
"Harmincadikán kell bulizni, harmincegyedikén meg durmizni!" - ez volt az idei év vége szlogenje. Ennek ellenére biztosan vannak olyanok, akiket a társasjátékozással, halk beszélgetéssel és virslifőzéssel töltött este a haveroknál annyira nem köt le, és ezen az estén is hatalmas bulira vágynak. Szerencséjük van, idén annyi lehetőség van erre a fővárosban, mint soha máskor. Benépesül az üresen tátongó Skála metró és Almássy Téri Szabadidőközpont, hatalmas techno-bulik várhatóak szerte a fővárosban, a West Balkán-bulin Lovasi András, a Dürer kertben Kiss Tibi, Palotai pedig mindenhol! Budapesti szilveszteri bulik nulla forinttól 15 ezerig.
Vágólapra másolva!

West-Balkán Szilveszter a Skála Metróban

Mi is ez? A legnagyobb és legmeglepőbb buli idén. Már két éve annak, hogy a Futó utcai West-Balkán a dózer martalékévá vált, azóta nem hallani a főváros mítoszteremtő helyéről semmit, a tavalyi szilveszteri bulit is a Holdudvar fogadta be. Olyan hírek szállingóztak, hogy a nyolcadik kerületben építenek komplexumot, de most az a terv fiókba került, és míg azzal történik valami, kibérlik a Nyugati téren évek óta üresen álló, hatalmas Skála Metró termeit. A West Balkán csak jövő tavasszal nyílik meg az új helyszínen, de a hagyományos szilveszteri bulit már ide szervezték. Erre az estére megkapták a tavasztól kibérelt termek mellé pluszban egy emeletet, így összesen két és fél ezer négyzetméteren, azaz három emeleten, két színpadon zajlik majd a buli, öt zenekarral és nyolc dj-vel.

Milyen zene lesz? A West Balkán Szilveszter nagy dobása a brit Herbaliser meghívása, akik tavaly decemberben jártak nálunk utoljára, és -csakúgy, mint akkor - most is teljes zenekarral érkeznek, vagyis a basszer Jake Wherry és a dj/szkreccsmester Ollie Teeba mellett fúvósszekció, élő dob, ütőhangszerek és a szőke Jessica Darling hangja egészíti ki a bandát. Igazi élő és energikus funk tánczene, helyenként kifejezetten retro ízekkel.

Ezenkívül a hazai könnyűzenei színtér három nagyágyúja és egy felfedezésre váró meglepetése lép fel a WB Szilveszteren: az alter-szupersztár Lovasi András nagyra nőtt hobbiformációja, a Kiscsillag, valamint az ország legnagyobb ska-bandája, a Pannonia AllStars Ska Orchestra és a hihetetlen népszerűségre szert tett, népes reggae-formáció, az Irie Maffia. A Soerii & Poolekről pedig azt kell tudni, hogy egy ironikus bulizenekar, amely eszelős ugrálást vált ki mindenkiből, magja két ismert zenész, Takács Zoltán Jappán (HS7) és Kovács Geri (A Kutya Vacsorája, DJ Bootsie).

A dj-kről már csak felsorolásszerűen: az Ibolyából ismert Matek Márk; Deck Attack (Infragandhi), a Rewind (Palotai, Cadik, Mc Zeek), és az All Night Breakz (Vida G, Marka, Vida L).


Extrák? Budapest kiürített, legendás üzletközpontjában bulizni önmagában is történelmi esemény, valamint az is elég exkluzív, hogy a szórakozóhelyen megnyitás előtt cirka négy-öt hónappal már lehet itt bulizni. Ezen kívül aminek lehet örülni: kávécsarnok (konyha nélkül); biciklivel érkezőknek ajándék feles, másnap ingyen Korai Öröm-koncert ugyanott; valamint még egy meglepetés, ami tuti lesz, csak még a szervezők sem tudják, mi is pontosan.

Mik a pontos paraméterek? Helyszín: a Skála Metró épülete (VI. Nyugati tér 1-2.); jegyek: december 28-tól 6000 Ft, kapható a helyszínen (már most is és szilveszterkor is) és internetes jegyirodákban; nyitás: 20.00.

Ár/érték arány? Szerintünk nem rossz egyáltalán. Hé, ez öt koncert egyben! Amitől félni lehet, csak az, hogy tömeg lesz.

+ + +

LAZAC! szilveszter a Dürer kertben: Quimby és Tilos

Mi is ez? Őrült nagy buli a Dürer kertben, melyet két név, a Quimby és a Tilos fémjelez. Nevét állítólag onnan kapta, hogy itt mindenki el fog férni, nem úgy, mint más tengeri állatoknál szokott lenni, lásd szardínia és hering. Öt teremben, három zenekarral és legalább harminc tagú dj-különítménnyel (de egy idő után feladtuk a számolást).

Fotó: Tuba Zoltán

Milyen zene lesz? Alterrocktól a népi hiphopon át a technóig rengeteg minden. A koncertteremben fél tizenegykor kezd a Tom Waitses-Kurt Weiles rocksanzon hagyományának népszerű hazai követője, az ország hatalmas tömeget vonzani képes alterrock-bandája, a Quimby. Fellép még az elektrorock zenekarrá nőtt Carbonfools, valamint a tangóharmonikás rap koronázatlan királya, Maszkura és a Tücsökraj. Hajnali háromtól reggelig a Dürer kert lesz Palotai törzshelye, érdekesség, hogy napra pontosan húsz évvel ezelőtt, 1989. december 31-én játszott először a legendás Tilos az Á nyitóbuliján.

A koncertek mellé szegődött a már megszokott év végi Tilos Rádió támogató mulatság, szilveszterkor a Dürer kert négy termét foglalják el a Tilos dj-k, mindegyik helyszín más stílust képvisel: break/techno/house/minimal/dnb, hiphop/reggae/dancehall, funk/soul/mashup, dub/chill/ambient. Már kilenctől.

Extrák? Ajándék welcome drink, éjféli koccintás, bográcsozás a kertben, fényfestés, valamint a Tilos Rádió mesterszakácsai által készített szilveszteri ételek.

Mik a pontos paraméterek? Helyszín: Dürer kert (XIV., Ajtósi Dürer sor 19-21.); mindenhova érvényes belépőjegy: elővételben 3900 Ft, a helyszínen 4400 Ft; csak a Tilos-termekbe és kettő után a koncertterembe érvényes jegy: elővételben 3000 Ft, a helyszínen 3500 Ft. Jegyvásárlás: online a netes jegyirodákban vagy a helyszínen. Nyitás: 19.00

Ár/érték arány? Aki bírja a Quimbyt, annak az élmény úgyis megfizethetetlen.

+ + +

Indie szilveszter a Corvintetőn

Mi is ez? A város egyik legnépszerűbb partisorozata, a Tesco Disco szilveszteri murija, amire meghívta zenélni a legmenőbb hazai indie / electropop zenekarokat. Öt koncert két teremben, a Corvintetőn.

Milyen zene lesz? Indie / garázs / electro. Fellép a kilencvenes évek végének népszerű electro-formációja, a Kontroll zenéjét is jegyző Neo, valamint a mai fiatalok kedvenc elektro-őrülete, az idén a berlini MTV-díjátadót is megjárt Kolin. A gitárpop-vonalat a honi, angolul éneklő indie-zenekarok krémje képviseli: az idén a második albummal jelentkező Moog, a sokat próbált brit producerrel tromfoló EZ Basic és az üstökösként kezdő, energikus fehérvári Jacked. A koncertek után Gumipop és a Tesco Disco táncest.

Extrák? Sok csőnadrágos fiúcska és lány, és ez legyen elég.

Mik a pontos paraméterek? Helyszín: Corvintető (VIII., Blaha Lujza tér 1-2., Corvin áruház 4. emelet); jegyek: 2500 Ft; jegyvétel a helyszínen; nyitás 21.00

Ár/érték arány? Kitűnő.

+ + +