Kezdődik a medvehagyma-vadászat!

2010.04.10. 0:24

Április a medvehagyma szezonja. A kígyóhagymaként és sajamásként is ismert fokhagymaillatú növény annyi jó tulajdonsággal bír, hogy érdemes is az évnek ebben a szakában megbolondítani vele a levest, a szendvicset vagy akár a spagettit. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, segíti az emésztést, méregtelenít, és sok benne a C-vitamin. Hosszú zöld leveleit szoktuk felhasználni, nagyobb piacokon már kereshetjük is a portékát, de természetesen vadon is lehet szedni, a Mecsekben is, a Bakonyban is terem az erdőkben, jellegzetes, erős fokhagyma-illatáról megismerjük. Ha biztosra akarunk menni, akkor inkább menjünk el egy medvehagyma fesztiválra, többet is szoktak rendezni az országban. A Mecsekben fekvő kis Orfűn április 10-én és 11-én, Bakonybélben következő hétvégén, április 17-én szentelnek fesztivált a környék kedvelt növényének. Az orfűi Medvehagyma Fesztiválon kemencében sült medvehagymás langallót, pogácsát kínálnak a fesztivál idején, a közeli Pécsről érkező neves séfek szakácsversenyen készítenek ínyenc ételeket medvehagymából, Nagy Bandó András pedig dedikálja nagy medvehagymás kincseskönyvét. A kisebbeket a Kemencés udvartól a Pécsi tóig közlekedő kisvonat és a madárijesztő kiállítás fogja szórakoztatni, a környékre tett séta közben pedig beraktározhatunk medvehagymából. Belépődíj van, 500 Ft. Az április 17-én Bakonybélben rendezett Medvehagyma Nap ingyenesen látogatható, de nem is kínál annyi programot. Inkább a lényegre koncentrál: délelőtt tízkor találkozó, a néhány órás reggeli kirándulás alatt szedhetünk medvehagymát, utána medvehagymás ételek bemutatója és kóstolója zárja a napot. Medvehagyma-gyűjtő kirándulást szerveznek a piliscsabaiak is, április 10-én szombaton délelőtt fél tízkor indul a piliscsabai vasútállomástól a hagymatúrázók autóbusza. A Pécsi Borozó idén is szervez medvehagymás receptversenyt, aki a kiránduláson beraktározott medvehagymából, otthon jókat kísérletezhet, és április 16-ig be is küldheti a kipróbált fogás receptjét.

______________________________________
Ha a kirándulás nem is fér bele a hétvégénkbe, azért ne mondjunk le a medvehagymáról, vadásszuk le a piacon, és csináljunk belőle valami finomat. Mi pont a múlt hétvégén ettünk isteni medvehagyma-krémlevest, ezért most annak a receptjét osztjuk meg veletek, de lehet belőle csinálni medvehagymás-túrós szendvicskrémet, pesztót vagy salátát is.

Medvehagyma-krémleves, ahogy mi csináljuk

jó maroknyi friss medvehagyma levél

2 közepes méretű burgonya

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

fél deci tejszín

fél pohár víz

só, bors, szerecsendió

A felkockázott krumplit feltesszük főni, közben megpucoljuk és felvágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, és olajon megfonnyasztjuk őket. Tegyünk félre egy keveset a medvehagyma-levelekből, a többit meg fél centisre vágva dobjuk a serpenyőbe a hagymára. Fedő alatt puhítsuk, ha kell, adjunk alá egy kis vizet, kb. 10 perc kell neki. Amikor a krumpli már puha, keverjük össze medvehagymás kulimásszal, és a keveréket turmixoljuk habosra. Adjuk hozzá a tejszínt és a vizet, ízesítsük sóval, őrölt feketeborssal, csipetnyi őrült szerecsendióval. Van, aki ilyenkor még beledob fél zöldségleves-kockát. Hagyjuk, hogy még egyet rottyanjon. A félretett medvehagymát felaprítjuk, és tálalás után megszórjuk vele a levest, mintha snidling lenne. De lehet pirított zsemlekockával, pirított mandulával is tálalni. Jó étvágyat.

Előző
Következő