Országszerte több koncert, színházi előadás és egyéb kulturális esemény marad el az izlandi Eyjafjöll vulkán kitörése után elrendelt nemzetközi légtérzár miatt. Külföldön rekedt Eszenyi Enikő színművésznő és a Genesis egykori gitárosa, Steve Hackett is, aki a Djabéval koncertezett volna. 

Az izlandi vulkánkitörés miatt több ország légterét zárták le, a külföldön rekedt előadók miatt több előadás és koncert marad el nálunk is. Eszenyi Enikő színésznő egy szöuli konferenciáról nem tud hazajutni, ezért hétfőn és kedden elmarad a Budapesti Kamaraszínház A vágy villamosa című előadása. A színésznő ugyancsak főszerepet játszik a Vígszínház A kertész kutyája című produkciójában, melynek csütörtöki előadásáról a teátrum később ad tájékoztatást.

Premier marad el csütörtökön a budapesti Szkéné Színházban: a brit-magyar Scallabouche Company Moment House - A Pillanat ház című előadását a légtérzár miatt kénytelen októberre halasztani.

Nem tud fellépni Magyarországon Steve Hackett sem. A Genesis egykori gitárosa a 15 éves jubileumát ünneplő Djabe együttessel lépett volna fel kedden Kecskeméten, szerdán Debrecenben, majd csütörtökön Szombathelyen. Égerházi Attila, a zenekar alapító tagja az MTI-nek elmondta: a budapesti Művészetek Palotájában azonban május 17-én pótolják a Djabe és Steve Hackett koncertjét.

Kedden a budapesti IBS Színháztermében a Budapest Jazz Orchestra adta volna elő a Dániában élő amerikai zongorista, zeneszerző Butch Lacy legfrissebb, eddig sehol nem hallható műveit, a lemezbemutató koncert azonban a vendégművész hiányában elmarad.

Nem tartják meg azt a soundpainting (hangfestés) mesterkurzust sem, amelyet hétfőtől szerdáig rendeztek volna a Zeneakadémián a párizsi Conservatoire improvizáció tanára, Vincent Le Quang vezetésével. Az amerikai Walter Thompson által az 1980-as években kifejlesztett soundpainting olyan speciális vezénylési technika, amely lehetővé teszi, hogy a karmester és a zenekar rögtönzésszerűen kommunikáljon egymással. A programra várhatóan csak ősszel kerül sor.