275 budapesti és vidéki múzeum, 2000 program, 400 ezer ember, külön buszjáratok már két városban is - a Múzeumok éjszakája nyolcadik éve a nyár legnyüzsgőbb éjjele. Érdemes is nyüzsögni: június 19-én egy 1300 forintos karszalag birtokában az összes kiállításra ingyen mehetünk be, ráadásul rengeteg program vár minket a termeken kívül is: falfestmények versenye, Bollywood Night, Odüsszeia-maraton, szerelmi bájitalkóstolás, Frida Kahlo-hasonmásverseny, séta a Magyar Televízió új székházában és a Vajdahunyadvár titkos tornyában. Programajánló szombat estére.

Közeledik az év leghosszabb napja, és vele a most már hagyományosnak számító Múzeumok éjszakája. A részt vevő múzeumok és a programok száma évről évre rekordot dönt, idén sem lesz könnyű eldönteni, hol töltsük az estét június 19-én.

Az animáció éjszakája és Frida Kahlo szelleme

Hogyha valaki nem szeret sokat buszozni, annak azt ajánljuk, célozza meg idén a budai várat. A Magyar Nemzeti Galéria rendezi meg a Múzeumok éjszakája leglátványosabb programját, este tízkor kezdődik a hátsó udvarban a világ első épületfestő versenyének a döntője. Az épületfestés a fényfestéssel és a vj-zéssel rokon műfaj, amit sokan a legújabb művészeti ágként emlegetnek. A pályázóknak a Nemzeti Galéria 600 négyzetméteres középső homlokzatára kellett háromperces mozgókép-anyagot komponálniuk, saját maguk választotta zenére. A legjobb tizenkettőbe a pesti partikról ismerős vj-csapatokból is bejutott az Urbanizer és a Kiégő Izzók. A zsűriben Káel Csaba mellett ott ül Petrányi Zsolt művészettörténész, a Műcsarnok igazgatója és Szirtes János képzőművész, a MOME tanszékvezetője is, de a közönség is szavazhat a legjobbra sms-ben. Az eredményhirdetés után, éjféltől újra levetítik a döntősök alkotásait. A LaLuz csoport jóvoltából szombat este a Galéria belső terei is fénydíszítést kapnak.

És ez nem minden, amiért érdemes a Nemzeti Galéria környékén tölteni az éjszakát. Nemrég nyílt kiállítás a hetvenes évek világát groteszk rajzokkal dokumentáló rajzfilmes és festő, Kovásznai György műveiből. A Múzeumok éjszakáján négy időpontban indul tárlatvezetés a kiállításon (az egyiket például Török Ferenc, a Moszkva tér rendezője tartja), valamelyiket csípjük el, mert a szűkszavú kiállításhoz sokat fog hozzátenni a magyarázat. Kovásznai kultikus főművét, az esküvőjéről menekülő pesti kirakatrendező kalandjairól szóló Habfürdő-t fél kilenckor vetítik, megtekintését nagyon ajánljuk, szökőévenként egyszer látható. Az este folyamán koncertet ad a Galéria bejárata előtt a Magashegyi Underground, a Bijou és a Barabás Lőrinc Eklektric, hátul Caramel is fellép.

Még mindig a budai várban vagyunk: a Budapesti Történeti Múzeum latin-amerikai hangulatot próbál lopni a patinás épületbe, Pedro Roth magyar származású argentin festőművész most nyíló kiállításához kapcsolódva. Míg Bécsben Frida Kahlo műveiből tárlatot rendeznek, a budapesti gyűjtemény a híres mexikói festőnő hasonmásait keresi. Hogyha valaki felfedezi magán Frida Kahlo vonásait, jelentkezzen a múzeum barokk csarnokában fél tízig. Diego Rivera-hasonmások is jöhetnek! Lesz salsa-iskola, gitárkoncert, mütyürpiac is.

Kelet az Kelet: Bollywood, Vasfüggöny és a sanghaji gömböc

Mindig is tervezted, de eddig még nem sikerült eljutnod Indiába? Az Iparművészeti Múzeumba menj el szombaton, ahol igazi keleti hangulatot teremtenek a szervezők a Múzeumok éjszakáján nyíló Álomjárók Indiában képzőművészeti kiállítás köré. Egész éjszaka bollywoodi kasszasikereket nézhetsz, kipróbálhatod a hennafestést és a Shalimar étterem indiai fogásait. Őexcellenciája Gauri Shankar Gupta úr, az Indiai Köztársaság nagykövete fényáldozatot mutat be este hatkor, onnantól kezdve folyamatos indiai parti várható, kifinomultabb dzsesszel (Tantal-koncert), elektronikus roma hangzásvilággal (Mitsoura), majd hamisítatlan bollywoodi popzenével keverve (dj Milendee). Közben hatalmas iparművészeti vásáron lehet nézelődni, ahol közel száz művész vonul fel lakástextilekkel, kiegészítőkkel, textiljátékokkal, kerámiákkal, ékszerekkel, játékokkal.

Ezalatt a Műcsarnokban új kiállítás nyílik az egykori keleti blokk művészeinek alkotásaiból, címe A pult mögött, és azt mutatja be, a posztszocialista társadalom furcsaságai hogyan jelennek meg a művészetben. A műveket Lázár Eszterrel együtt Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója válogatta. Már ez is nagyon érdekesen hangzik, de ezt még megnézhetnénk máskor is, viszont csak egyetlen estén látható a Műcsarnokban a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar szereplője, a különleges műgyanta gömböc. A rendhagyó módon két egyensúlyi ponttal rendelkező test magyar találmány, most a tíz legszebben díszített gömböc látható (később a Művészetek Palotájában és Pécsett is ki lesznek állítva). A Műcsarnokban rendezkedett be a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is, divatbemutatók, hanginstalláció, táncelőadás várható.

Az Eötvös10 kulturális központban is érdemes betérni a diafilmtörténeti kiállítás kedvéért. A szocialista kultúripar e kultikus terméke több nemzedék gyermekkorát kísérte végig, a kiállításon az ország legnagyobb diagyűjtője, Bíró Ferenc teszi közszemlére kincseit. Performansz is lesz, fröccs és ücsörgés, nyugis este.

A Néprajzi Múzeumban a délkelet-ázsiai kultúrából kaphatunk egy adagot. Maszk-készítés, lampionbazár, szumátrai táncok bemutatója, jávai árnyszínház, Yava-koncert, indonéz teaház és ázsiai ételek kóstolója.

Bringásoknak

Idén is lesz Museum Mass, vagyis biciklis menetek indulnak június 19-én, két útvonalon is (OSZK-Nemzeti Galéria- Néprajzi Múzeum-Mezőgazdasági Múzeum; illetve: Magyar Nemzeti Múzeum - Iparművészeti Múzeum - Ludwig Múzeum - Zwack Unicum Múzeum). A Museum Mass bringásait tárt kapukkal (soron kívüli beengedés), saját vezetővel és sok helyen bringás programokkal várják (jelentkezz előre, hogy tudják, hány emberre számíthatnak).

A Kiscelli Múzeumban sok bringás fog összegyűlni, ugyanis a szervezők a fiatalos és színes városi szubkultúráknak szentelik az éjszakát. A programok középpontjában a street art, a bicikli, a divat, és minden, ami ide tartozik. Lesz kerékpáros árnyfestés, KRESZ-oktatás, divatvásár, bringás bemutatók, street art akció, divatbemutató, divatfotózás, buli.

Túrák titkos zugokban

A Múzeumok éjszakáján ingyen nézhetünk körbe a Magyar Televízió Kunigunda utcai új épületében. A háromnegyed órás túra során találkozni lehet ismert képernyős arcokkal, sétálhatunk a Ma reggel díszleteiben, és megnézhetjük az ötvenes-hatvanas évekből maradt tévés berendezéseket. A szervezők meglepetéseket is tartogatnak az estére, például meg lehet tekinteni a Tenkes kapitánya eredeti jelmezeit. (Délután hattól éjfélig fogadnak látogatókat, félóránként indulnak csoportok.)

A Mezőgazdasági Múzeum túráján  a Vajdahunyadvár most először látogatható vadregényes tornyába lehet fellépcsőzni. Nyolc csoport indul, előzetes jelentkezés szükséges a kubatov@mmgm.hu címen, vagy a 06 1 363-2711-es telefonszámon. Érdemes még világosban menni, mert a toronyból (állítólag) gyönyörű kilátás nyílik a Városligetre. Aki lemarad a toronytúráról, az a múzeum pincében pihenő kincsei között is sétálhat.

Forrás: MTI

A várostörténeti sétákat azért szeretjük, mert végre turistaszemmel lehet rácsodálkozni Budapest unásig ismert szegleteire. A Múzeumok éjszakáján többféle túra is indul. A főváros modernista múltja érdekel? Délután egykor indul a Váci út 50. alól a Bauhaus-túra az Újlipótváros máskor megközelíthetetlen titkos kertjeibe, jellegzetes formavilágú lépcsőházaiba (előzetes jelentkezés szükséges a 06 1 465 - 0305-ös telefonszámon). A Palotanegyed míves kertjeit és kovácsoltvas kapuit a Nemzeti Múzeumból este fél hétkor induló sétán fedezhetjük fel (regisztráció a 06 1  327-7773 -as telefonszámon). A zsidónegyed titkai is feltárulnak, három túra is indul éjszakai időpontokban (jelentkezni az info@emlekezem.hu email-címen lehet). Vagy kabrióbusszal utazgatnánk, mint az igazi turisták? A városligeti Közlekedési Múzeum elől 25 percenként indul a városnéző tető nélküli veterán Ikarus busz.

GYERMEKPROGRAMOK
A Múzeumkert ( Magyar Nemzeti Múzeum ) szombat estére a régi grunddá változik. Megelevenedik Pásztor Árpád Muzi című regénye, ahol a pesti srácok Stukkos Pikivel az élen golyóztak, stukkoltak, laufmétáztak tanítás után a Muziban. A Múzeumok éjszakáján ezeket a régi játékokat lehet majd kipróbálni az udvaron, bent korhű kellékeket eszkábálhatnak a gyerekek a kézműves műhelyben. Tejeskávé, kuglóf, perec kapható lesz, és a verkli sem fog hiányozni. A program A lehetőségek országa - Polgárosodás a 19. századi Magyarországon című vándorkiállításhoz kapcsolódik, amiből egy kisebb válogatás szombaton látható lesz a Nemzeti Múzeumban.


A Magyar Mezőgazdasági Múzeum környékén mindig rengeteg a gyermekprogram Múzeumok éjszakáján, most is lesz meseolvasás, bábszínház, táncház, és felépül egy miniatűr huszártábor.

A Természettudományi Múzeum a családosok másik nagy kedvence, ott most rovarkiállítással várják a nézelődőket. A kiállításon felépítettek egy lakótelepi konyhát is, hogy szokott környezetében, de húszszoros nagyításban lehessen megismerkedni a csótánnyal.

A Ludwig Múzeumban délután kettőkor kezdődik és hajnalig tart a Nagy Rajzolás. Kreatív foglalkozások a múzeum minden szintjén, nemcsak gyerekeknek.

A Rendőrségtörténeti Múzeumban biciklis és futóversenyt rendeznek, traffipaxszal, a Hadtörténeti Intézetben tűzszerész robotot lehet látni.

Az Óbudai Múzeumban lesz Alma-koncert, arcfestés és lovagi játék.

Aki nagyobb kirándulásra is vállalkozik, az éjszakai túrán vehet részt, az útvonal a Budai-hegységben, a Gyermekvasút állomásaihoz igazodva halad. A kisebbek vonatra ülhetnek, a Múzeumok éjszakáján éjjeli kettőig közlekednek a szerelvények.

A Szilágyi Dezső térnél horgonyzó tengerjáró hajón a Múzeumok éjszakáján nyílik meg A magyar hajógyártás 175 éve  című hajózástörténeti kiállítás. Akik erre járnak, bekukkanthatnak a "Sopron" nevezetű vontató és egy aknamentesítő hajó fedélzetére, vagy felülhetnek a hétkor induló sétahajóra.

Irodalom, színház és még egy kis animáció

A Szépművészeti Múzeum kivár következő nagy dobása, a 2011-es Cézanne-kiállítás előtt, ezért tömegeket vonzó látványosság most nem látható a múzeumban, helyette maratoni szavalással készül a Múzeumok éjszakájára. 38 színész, három író-költő és egy darab klasszika-filológus arra vállalkozott, hogy szünet nélkül, tizenegy óra alatt felolvassák Homérosz Odüsszeiá-ját. A felolvasásban szerepet vállal Alföldi Róbert, Csányi Sándor, Gyabronka József, Hámori Gabi, Hegedüs D. Géza, Fekete Ernő, Jordán Tamás, Kulka János, Máté Gábor, Udvaros Dorottya, Konrád György, Nádasdy Ádám, Spiró György és még rengetegen, akik nem fértek ide.

Az Országos Pedagógiai Könyvtárban azt a Yonderboi-mixet lehet meghallgatni, amit mi is népszerűsítettünk cikkünkben: a versekből összeszőtt hangszőnyegre diákszínjátszók improvizálnak.

A tehetséges fiatal színészekből álló HOPPart Társulat rendszeresen aktív szereplője a Múzeumok éjszakája programjainak, most is a Bajor Gizi Színészmúzeumban énekelnek kuplékat, Hegedűs D. Géza viszont a Petőfi Irodalmi Múzeumban dalol. Ugyanitt Tóth Krisztina költőnő, Eszenyi Enikő, Takács Katalin színművészek vezényelnek zenés-irodalmi estet a Balázs Elemér Group dzsessz-segédletével.

A Tűzraktér egy alternatív kulturális műhellyel összenőtt jópofa romkocsma, ahol mindig történik valami. A Múzeumok éjszakáján a vetített képeké a főszerep: árnyjátékok, műholdfelvételek, diák, pelenkás-kisbabás retrófotók, filmhíradó, mikroszkopikus felvételek és egyéb meglepő képek tűnnek fel a tűzfalakon, a háttérben gramofonslágerek.