Romagyilkosságról szóló plakát nyerte az ARC pályázatát

Vágólapra másolva!
Szeptember 2. és 22. között összesen 75 plakát mutatja be az Ötvenhatosok terén, hogy mi az, ami ma leginkább foglalkoztatja a magyar embereket. A tizenegyedik éve megrendezett ARC kiállítás minden évben más témát vet fel pályázati kiírásában, idén a "Hol élsz te? Minek képzeled magad?" kérdésekre várták a pályázók vizuális formába öntött válaszait. A győztes Nagygyörgy Zoltán lett, aki a tavalyi tatárszentgyörgyi romagyilkosságról emlékezett meg plakátján.
Vágólapra másolva!
Az első helyezett - Nagygyörgy Zoltán: A tatárszentgyörgyi gyilkosság emlékére

"Nem egy kisebbség mellett kéne kiállni, hanem egy gondolkodásmód mellett" - állítja Nagygyörgy Zoltán, aki A tatárszentgyörgyi gyilkosság emlékére című képével első helyezést ért el a 11. ARC plakátpályázaton. A vele készült interjúban elmondta, a képe azt az egyszerű alapgondolatot akarta kifejezni, hogy "ártatlan gyermekéletet kioltani bármilyen indokkal elfogadhatatlan". (Az ARC plakátpályázaton győztes képeket meg tudod nézni galériánkban.)

A szervezők emellett több más kategóriában is várták az alkotásokat. Harmadik éve versenyeznek a kulturális témájú plakátok, idén a megosztott első helyet a zsűri Tóth Andrej Lengyel-magyar, Hegedűs 2 László Háromtestőr és Markulik Balázs Koke című munkájának ítélte.

Az év legjobb kulturális plakátja

A "No more cigi" kategória győztese Tóth Györgyi lett az S című plakáttal, a "Te is tehetsz a szegénység ellen!" témában Raffai Péter és Drahos Zsolt Fair deal képe kapta az első helyezést. A legjobb iwiw plakát alkotója Németh Dániel, Bánhidi Gábor, Jenőfi Dániel, Pálinkó Máté, A 7-es busz ismerősei című plakátjukkal nyertek. Az Európai Uniós kategóriában ("Velünk is megtörtént: bEUgrottunk") Bessenyei Katalin lett az első Árfolyam című plakátjával.

Németh Dániel, Bánhidi Gábor, Jenőfi Dániel és Pálinkó Máté: A 7-es busz ismerősei
Nézd meg nagyban!

A kiállítás ideje alatt két jótékonysági akció zajlik. Cégek és magánszemélyek is támogathatják a Magyar Vöröskereszt szegénység elleni tevékenységét. Az adakozók szív alakú matricát (cégek logójukat) helyezhetnek el a direkt erre a célra felállított óriásplakáton.

Ezzel párhuzamosan rendezik meg az Olvassunk együtt! kampányt, melynek célja az olvasás népszerűsítése és a társadalmi párbeszéd esélyeinek növelése. A kampány keretében a szervezők könyvgyűjtő kampányt hirdettek meg, a kiállítás területén könyvgyűjtő konténer várja naponta tíztől este nyolc óráig a megunt, feleslegessé vált könyveket. Szeptember 5-én, pénteken délelőtt pedig ismert közéleti személyiségek és művészek olvasnak fel különböző művekből, az olvasás fontosságra irányítva a figyelmet. A felolvasáson többek közt részt vesz Hámori Gabriella színművésznő, Szalóki Ági énekesnő, Szabó T. Anna költő, Krizsó Szilvia és Jakupcsek Gabriella műsorvezetők, illetve Gáspár László énekes is.

A kiállítást idén először online kiadvány kíséri, a www.arcmagazin.hu/arclap címen megtalálható füzetben különböző emberek írásait olvashatjuk arról, hogy ők hogyan határozzák meg magukat. Többek közt Feldmár András, Kanadában élő magyar pszichológus és Méder Áron óceánvitorlázó világjáró mesélt arról, mi foglalkoztatja őket, és hogyan látják magukat a világban. Ebben a kiadványban olvasható interjú a fődíjat elnyerő Nagygyörgy Zoltánnal is, aki a romagyilkosságok emlékére készített plakátot. Az Arclap a kiállítás katalógusa is egyben: a "plakátgaléria" menüben megtalálható valamennyi kiállított plakát.