Liszt Ferenc lesz a magyar EU-elnökség márkaneve

Vágólapra másolva!
Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját ünneplik 2011-ben, az emlékév első fele éppen egybeesik Magyarország európai uniós elnökségével, ezért Lisztet az ország márkanevévé teszik - mondták az emlékév szervezői. Az UNESCO Lisztet a világ legjelentősebb, 2011-ben megünnepelendő személyiségeinek listájára vette, és anyagi támogatást is ígért.
Vágólapra másolva!

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója 2011-ben az egész világon a klasszikus zene kiemelt ünnepe. Az emlékév első fele egybeesik Magyarország európai uniós elnökségével, amely így lehetőséget ad arra, hogy Európa-szerte bemutassák a zeneszerző munkásságát - hangzott el az emlékév programjait beharangozó sajtótájékoztatón, amelyet Liszt születésnapján tartottak Budapesten pénteken.

Rubovszky Rita, a programokat koordináló Hungarofest ügyvezetője elmondta, széleskörű hazai és nemzetközi együttműködés eredményeképp, nehéz költségvetési helyzetben nyílik alkalmuk, hogy Lisztet az ország márkanevévé emeljék.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára szerint a kormányzat kiemelt feladatának tartotta a feltételek biztosítását. Hozzátette, számos olyan helyén megfordult Európának, ahol koncentráltan készülnek Liszt ünneplésére Párizstól Isztambulig, de még Moldvában is. Azt is elmondta, hogy az UNESCO a magyar nemzeti bizottság javaslatára Lisztet a világ legjelentősebb, 2011-ben megünnepelendő személyiségeinek listájára vette, és anyagi támogatást is ígért.

Az emlékév eseményeit, amelyek sora az NFZ január 22-i ünnepi hangversenyével indul, öt fő téma köré csoportosították: Lisztet mint ünnepelt világsztárt, zongoravirtuózt, magyar világpolgárt, keresztény gondolkodót és mint zenepedagógust mutatják be. A magyarországi programok mellett számos külföldi eseményre is készülnek.