"Kádár adott egy jó tanácsot" - a Biszku-film be nem mutatott részei

Biszku Béla-film
Vágólapra másolva!
A Bűn és büntetlenség című film bemutatója, a Biszku Bélát csellel interjúra bíró filmesek módszere, az alkotás betiltását követelő család és a később megszólaló egykori belügyminiszter nyilatkozata számos feljelentést és parlamenti vitát eredményezett. A DVD-n hamarosan megjelenő alkotás bónuszanyagát most az alkotók jóvoltából a nemzeti gyásznapon az [origo] látogatói nézhetik meg elsőként. A korábban nem látott film Biszku Béla nyilatkozatait, a forradalom után bebörtönzöttek emlékeit, történészek és jogászok álláspontját mutatja be.
Vágólapra másolva!

2010. június 16-án mutatták be Novák Tamás és Skrabski Fruzsina Bűn és büntetlenség című dokumentumfilmjét, amely a két évtizede, a rendszerváltás óta hallgatásba burkolódzó egykori belügyminiszter, Biszku Béla visszaemlékezéseit tartalmazza. Az 1957-től regnáló, tehát az 1956-os forradalom leverését követő megtorlásban meghatározó szerepet játszó Biszku Béla családja megpróbálta elhalasztatni a bemutatót, egyes források szerint perrel fenyegetve a premiert tervező Uránia mozit. A film végül egy más helyszínen tartott vetítésen került a nézők elé. A bemutató belpoltiikai viharokat gerjesztett: feljelentések, parlamenti viták, nyilatkozatháború következett, részben a volt belügyminiszterről, a kommunizmus bűneiről, de még a film elkészítésekor alkalmazott módszerről is (az akotók "tőrbe csalták" Biszku Bélát, elhitetve vele, hogy szülőfalujának hagyományőrző videósaiként kérnek tőle interjút).

A bemutató után először a Duna Tv-nek nyilatkozó Biszku Bélát a Jobbik egyik képviselője jelentette fel, mert a volt belügyminiszter 1956 történéseit ellenforradalomnak nevezte az interjúban. Egy másik feljelentést néhány napja dobott vissza a Fővárosi Főügyészség, mert az "1956 után esetlegesen elkövetett bűncselekmények a hazai jog alapján már elévültek, a nemzetközi szokásjog alapján pedig Biszku nem vonható felelősségre."

2010. november 4-én, a szovjet megszállás évfordulóján exkluzív premierrel emlékezik az 1956-os forradalom mártírjaira az [origo]. A Bűn és büntetlenség című film DVD-je több további extra mellett egy ötvenperces összeállítást tartalmaz, amely a filmből kimaradt Biszku Béla-interjú részleteit, a forradalom leverése után bebörtönzötteknek és családtagjainak visszaemlékezéseit, történészek, jogászok véleményét mutatja be. A filmet az alkotók bocsátották az [origo] rendelkezésére.