Moholy-Nagy-kiállítás nyílik Berlinben

Vágólapra másolva!
Moholy-Nagy László életművéről kíván minél teljesebb képet nyújtani az a kiállítás, amely november 4-én nyílik Berlinben. A művész kilenc éven át alkotott a német fővárosban, itt rendezte első kiállítását és innen indult el a Bauhaus felé.
Vágólapra másolva!

A fény művészete - ezzel a címmel mutatja be a közönségnek Moholy-Nagy László életművének jelentős részét a berlini Martin Gropius Bau. A fiatalon elhunyt művész a kiállítással szinte hazatér a német fővárosba, hiszen miután Magyarországról emigrált, 1920-tól kilenc éven át Berlinben élt és alkotott. Ez az időszak meghatározó jelentőségű volt pályája szempontjából. Itt ismerkedett meg a dadaizmus több képviselőjével, valamint az orosz konstruktivizmus művelőivel, és Berlin volt a helyszíne első nagy kiállításának 1922-ben.

Moholy-Nagy később - a Bauhaus-iskolához és annak vezéralakjához, Martin Gropiushoz csatlakozva - Dessauban és Weimarban dolgozott és tanított, mielőtt a nácik 1933-as hatalomra jutását követően előbb Angliába, majd Amerikába emigrált. Chicagóban létrehozta a New Bauhaust, később pedig az Institute of Designt, a formatervezés otthonát.

A berlini kiállítás rendezői célul tűzték ki, hogy a festészet, fotográfia, díszlettervezés, film és grafikai tervezés terén egyaránt otthonosan mozgó művész életművének minél több szeletét mutassák be az érdeklődőknek. Így is alátámasztják Moholy-Nagy felfogását, aki az összművészet hirdetőjeként elutasította az egyes művészeti ágak hierarchikus felosztását.

A Martin Gropius Baut felkereső érdeklődők láthatják a művész számos fotógrammját: olyan fényképeket, amelyek fényképezőgép felhasználása nélkül, a tárgyak közvetlen megvilágításával készültek fotópapírra. A kiállításon levetítik Moholy-Nagy 1932-ben forgatott némafilmjét (Grossstadtzigeuner - Nagyvárosi cigányok) a Berlin peremén élő romákról.

A berlini kiállítás anyagát harminc különböző múzeum, illetve magángyűjtemény bocsátotta a Martin Gropius Bau rendelkezésére. Köztük van a párizsi Centre Pompidou, a New York-i Rose Gallery, a londoni Tate Gallery és számos holland múzeum. Hogy ez a vállalkozás sikerült, abban nagy szerepe van az 1946-ban leukémiában meghalt művész lányának, a 77 éves Hattulának, aki a megnyitó alkalmából Berlinbe látogatott.

A fény művészete című kiállítás november 4-től 2011. január 16-ig látható a berlini Martin Gropius Bauban. További infó itt.