Bőrevő halak próbaüzemben

doktorhal, Garra Rufa, Piros szívogató márna, halterápiás bőrkrzrlés, halpedikűr
Vágólapra másolva!
Mintha sok pezsgőtabletta közé dugná az ember a lábát - idén a magyarországi kozmetikákban is megjelentek a piros szívogató márna halak, amelyek az ígéret szerint szebbé varázsolják a bőrt. Az új szolgáltatás a kozmetikákban egyelőre próbaüzemi engedéllyel működhet, a gyógyászatban viszont nem alkalmazható. A munkahalak jótéteményéről megoszlanak a vélemények, de tény, hogy alig lehet levakarni őket az ember bőréről. Egyre több országban nyílnak halkozmetikák, a kis halacskákhoz lazacárban az interneten is hozzá lehet jutni.
Vágólapra másolva!

Kellemes fotelek, dekoráció, ázsiai lounge-zene, műlótuszvirág - igazi spa hangulat a budapesti kozmetikában. Egy akvárium előtt ülök, amelyben kis halak úszkálnak. Ezúttal nem atmoszférateremtő jelleggel vannak itt a halacskák, hanem a kozmetikai szolgáltatások részei. Arra a kísérletre készülök, hogy Thaiföldön és Törökországban járt ismerőseim után Magyarországon próbáljam ki, mit tud a halkozmetika, amikor - az ígéretek szerint - apró halak radírozzák le a talpat. Nagyjából úgy, ahogy az algaevő porszívózza le az akvárium falát.

Az interneten két magyar halkozmetikát találtam, egyet Budapesten, egy másikat Gödöllőn, de wellneszközpontok is alkalmazzák az eljárást. Az eljárás annyira új, hogy az angol Wikipedia doktorhalakra vonatkozó szócikkében például külön felsorolják, mikor melyik ország indította el a piros szívogató márna halakkal (latinul Garra rufa) végzett szolgáltatást. Nálunk 2010 óta érhető el - ahogy például az első angol halpedikűr is idén nyitott. Évek óta működik halpedikűr egyebek mellett Japánban, Németországban, az Egyesült Államokban és Kanadában is, de utóbbi két helyen egyes államok betiltották a szolgáltatást. A piros szívogató márna halak főleg a Közép-Kelet 36 fok körüli vizeit kedvelik, de elterjedtek Törökország déli részén, Szíriában, Irakban és Iránban is.

Nem hagyják abba a követést

Alig dugja be az ember a lábát az akváriumba, máris ott terem négy tucat hal és elkezdi birizgálni. Ezt a birizgálást folytatják fél órán át: olyan érzés, mintha fél órán át egy lavór folyamatosan zubogó langyos pezsgőtablettában áztatnám a lábam. Kísérletképpen többször jobbra-balra lóbálom a lábam, egymásra rakom őket, körkörös mozdulatokat végzek; a halak nem tágítanak: mint a kalauzhalak a cápákat, állhatatosan követik a lábfejemet még olyankor is, amikor vízinövénnyel nehezített pályára vezetem őket. Főleg a talpam, és a lábujjaim környéke érdekli őket; nem tudom, mi lehet a hüvelykujjammal, szinte összevesztek rajta. Megkérdeztem az érdeklődés okáról a kozmetikust, de nem tudta, mi lehet ott.

Forrás: AFP
Ellepik a lábat

A bizarr érzés egy idő után megszokható, de hiába hoztam magammal olvasnivalót, a szememet nem tudom levenni a kb. hat-nyolc centis halakról. Végül is nem egy sarokreszelő, hanem élőlények radíroznak, állítólag. Az internetes irodalom szerint akkor igazán hatékonyak a halak, ha nincsenek túletetve, de azt a tájékoztatást kaptam, hogy kapnak rendes halkaját is a kozmetikában.

Akváriumi élményeim után bekenik a lábamat, ha akarom plusz díjazásért kiegészítő szolgáltatásokat is kapok, mint masszázs és pedikűr, de beérem 4000 forintos alapszolgáltatással. A kezelés előtti állapothoz képest nagy változást nem látok a talpamon; ennek a kozmetikus szerint az az oka, hogy a látható hatásért többször meg kell ismételni a kezelést. A hölgy szerint van olyan kuncsaft, aki az ekcémájával rendszeresen visszajár és teljesen kisimult a bőre.

Az Ipoly halai is szeretik az elhalt hámsejteket

Nem könnyű kozmetikában is jártas magyar halbiológust találni, megkerestük például a külföldi halakban bennfentes Campona tropikáriumot, ahol azt a választ kaptuk, hogy kollégáik nem ismerik a piros szívogató márna halakat. A halak jótékony hatását latolgató kérdésünkre végül Sevcsik András halbiológus válaszolt. Szerinte az Ipoly-parton is hasonlókat tapasztalhat az ember, ha belógatja a lábát a vízbe. "Aki sokat jár vízpartra, gyakran tapasztalhat olyat, hogy a halak eszegetik a leváló hámsejteket. Így el tudom képzelni, hogy a Garra rufa is leszedi az elhalt hámot" - tette hozzá.

Forrás: AFP
A kézfejet sem vetik meg

Az interneten több olyan cikk olvasható, amely szerint a doktorhalak gyógyító tevékenységének nincs tudományos alapja. Többen cáfolják a kozmetikai stúdiók gyakran hangoztatott azon állítását, amely szerint a halak bőrtápláló, enzimet tartalmazó váladékot fecskendeznének az ember bőrébe. A halak állkapcsa ugyanis állítólag olyan, amely ezt egyszerűen nem teszi lehetővé. A bőrgyógyászatban - ekcémára és pikkelysömörre - kifejtett gyógyító hatásukról az Oxford Journals című gyógyászati lap például azt írja, hogy ahhoz, hogy ezt egyértelműen ki lehessen jelenteni, további kutatások szükségesek.

Halak próbaüzemben

Az egyik magyar halkozmetika azzal reklámozza halradír-szolgáltatását, hogy ők az ÁNTSZ által engedélyezett technológiát használják. "Mivel a szolgáltatás hazánkban újszerű, eddig csak próbaüzemi engedéllyel működő egységekről tudunk. A végleges engedélyt a próbaüzem zárása után lehet majd megkérni" - írta az ÁNTSZ Közegészségügyi Főosztálya engedélyekre vonatkozó kérdésünkre.

Jelenleg nincs olyan hatályos jogszabály, amely megszabná, milyen feltételeknek kell megfelelnie a garra rufa halakkal végzett szépségápolási szolgáltatásnak. Ugyanakkor azt leszögezték, hogy a tevékenységet Magyarországon csak a kozmetika-szépségápolásban lehet folytatni. "A halszépészeti kezelés jelenleg nem tartozik sem a magyarországi, sem a nemzetközileg elfogadott gyógyeljárások körébe, tehát nem alkalmazható a gyógyászatban" - írta az ÁNTSZ.

A Lifenetwork halkozmetika-tesztjéről készült videó

A szánhúzó kutyákkal vetekedő munkaállat-imázsra szert tett halacskákra a dél-törökországi Kangal régióban figyelt fel Európa, legtöbben mégis thaiföldi útjukon próbálják ki. Mivel az utóbbi években nagyon megugrott a halak iránti nemzetközi érdeklődés, Törökország nemrég megtiltotta az állatok exportját. Már az interneten is meg lehet rendelni őket, darabjukat 5-17 euróért. Az egyik német oldalon a nyolc hónapos halak darabjáért 15 eurót kérnek, ami kb. annyi, mint egy kiló gyorsfagyasztott norvég lazac.