Épülettervek és párbaj a makettfesztiválon

Vágólapra másolva!
A tervezői tevékenységet és a múzeumok kapcsolatát, és a makettezés technológiai újdonságait mutatja be kiállítással, makettpárbajjal, Pecha Kucha Nighttal és zenével a ModelingMuseums II. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál péntektől a Műcsarnokban. Az esemény szervezője a Kortárs Építészeti Központ.
Vágólapra másolva!

A Műcsarnok kiállítótereibe 20 ország 60 építészének, irodájának több mint 70 munkája érkezik a ModelingMuseums II. Nemzetközi Építészeti Makettfesztiválra november 12. és 16. között. Nem csupán prezentációs makettek, hanem tanulmányok, kísérleti modellek, hallgatói diplomatervek is, bepillantást engedve a tervezői gondolkodásmódba.

A kiállított projektek között lesz a japán Ban Sigeru makettje a 2010 tavaszán megnyílt Centre Pompidou-Metz épületéről, a svájci Christian Kerez munkája Varsó tervezett Modern Művészeti Múzeumáról, a Sadar+Vuga tervei alapján megépült ljubljanai Nemzeti Galéria makettje, a pályázaton első díjat nyert, Lévai Tamás által tervezett Maribor Művészeti Galéria makettje, a pécsi Nagy Kiállítótér tervpályázatára benyújtott munkák és a Szépművészeti Múzeum tervezett átalakításának makettje is.

Az első hazai makettfesztivált 2008-ban rendezte a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) 100 szoba - 100 makett címmel, míg ezúttal a rendezvény helyszínéül szolgáló Műcsarnok sugallta az aktuális témát és célt: azt, hogy a magyar közönség is láthassa, hogyan születik a nemzetközi és hazai kortárs múzeumépítészet legjava - mondta az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Szemerey Samu és Somlyódy Nóra kurátor.
Míg a maketteket korábban a projektek lezárulta után többnyire kidobták, a nevesebb építészirodák munkái ma már gyakran műtárgynak számítanak; a fesztiválra is érkeztek több tízezer euró biztosítási értékű makettek - mondta Szemerey Samu.

A rendezők a makettezés leginnovatívabb technológiáit is bemutatják, ezért a közönség a kézműves makettek, modellek mellett megismerkedhet az egyre elterjedtebb 3 dimenziós nyomtatók és lézervágók világával is. Az építészet számos technológiát vett át a repülőgépgyártásból a kurátor szerint; bizonyos makettezési technológiák már akár házrészek előállítására is használhatók.

A négynapos fesztivál nem csupán a kiállítással várja a látogatókat. Szombat este Kis Péter és Zoboki Gábor irodái vívnak "makettpárbajt", azaz építenek egy-egy makettet 90 perc alatt a megadott témában; pénteken Pecha Kucha Night, szombaton zene is lesz. A szakmai szimpóziumokra, konferenciákra több külföldi előadó is érkezik. A számos tárlatvezetést, múzeumpedagógiai foglalkozást is kínáló makettfesztivál részletes programja a KÉK honlapján olvasható. A megnyitó pénteken este fél 8-kor lesz a Műcsarnokban.