Acélnövények kúsztak a Magyar Színház homlokzatára

Vágólapra másolva!
Több mint kétezer acéllevél került a Magyar Színház oldalára. A falevélre emlékeztető lapocskákon a színház korábbi is jelenlegi művészeinek neve olvasható. Szél hatására úgy mozognak, mint a kúszónövények, ha kisüt a nap, vibrálni kezdenek. Az AER nevű műalkotást tetszőlegesen lehet bővíteni.
Vágólapra másolva!

Különleges képzőművészeti alkotás került a budapesti Magyar Színház homlokzatára. A Szövetség'39 Művészeti Bázis tagjai az elmúlt napokban 2400 darab, levél alakú rugós acéllapocskát helyeztek el az épület Wesselényi-Szövetség utca felőli oldalára.

A több ezernyi fémlevél közül hatszázra már felgravírozták a Magyar Színház múltbéli és jelenlegi művészeinek neveit, a leveleket pedig feltették az épület homlokzatára. A jövőben a társulathoz csatlakozó művészek nevei is a színház homlokzatára kerülnek, és a bővítést a tervek szerint egy online felületen is nyomon lehet majd követni - áll az Artopolis Egyesület közleményében.

Az AER nevű kinetikus futóműtárgy, a környezetével dinamikusan együtt élő homlokzati műtárgyrendszer, amely a szél energiájára épül. Az épület 200 négyzetméteres felületét behálózó alkotás nyugodt időben mozdulatlan, de a levél formájú acéllapocskák már egy apró fuvallat hatására is mozogni kezdenek. Ha az acéllapocskákra süt a nap, a rendszer egyetlen dinamikus, vibráló felületté változik. A tervezők az AER-t az elhanyagolt, kihasználatlan nagyvárosi falakon megjelenő kúszónövényekhez hasonlítják, amely - mivel bővíthető - folyamatosan növekedhet.

Az eredeti koncepciót a Szövetség'39 Művészeti Bázis a SzakalBros. csapatával közösen dolgozta ki 2007-ben, majd önállóan fejlesztette tovább. A megvalósítására előbbi az Artopolis Egyesület közösen adott be pályázatot, majd a nyertes ötlettel helyszínként megkeresték a Magyar Színházat. A megvalósításban a D1618 Műhely is részt vett. A rendhagyó köztéri műalkotás a Magyar Színház megújulásának egyik állomása.

Forrás: Szövetség'39 Művészeti Bázis
További fém kúszónövény a képre klikkelve!