Hamis Modigliani-képet is kiállítanak az Art Fairen

Vágólapra másolva!
A 20. század egyik legnagyobb hamisítójának képét is kiállították a Budapest Art Fairen. A hamis Modigliani-képet Hoffmann Elemér jegyzi, akit Picasso "átkozottul ügyes fickónak" nevezett, és akinek a hamisítványait is hamisítják.
Vágólapra másolva!

Egy hamis Modigliani-képet is kiállítottak a Budapest Art Fair képzőművészeti kiállításon és vásáron. A kép egy ismert hamisító eredeti műve - áll az Art Fair közleményében. A képet Makláry Kálmán, az Art Fair-en is kiállító Kálmán Makláry Fine Arts galéria tulajdonosa vásárolta, miközben pontosan tudta, hogy olyan képre adja ki a pénzét, amelyet a világ leghíresebb hamisítója, Elmyr de Hory jegyez.

Elmyr de Hory vagy máskor báró Elmyr von Houry, esetleg Elmyr Herzog ugyanazt a személyt takarja: a titokzatos és kalandos életű hamisító zsenit, aki nem más, mint a magyar származású Hoffmann Elemér, aki valamikor a 20. század elején - hogy pontosan mikor, nem lehet tudni - született Budapesten és a halálának körülményei sem tisztázottak - áll a közelményben.

Százszámra kerültek ki a keze alól a Picasso, Matisse, Chagall, Modigliani és más festők stílusát idéző képek. Picasso például így beszélt róla, meglátva "saját" képeit: "Átkozottul ügyes fickó, magam sem csináltam volna jobban, bármelyiket aláírom". Orson Wellest is lenyűgözte a Hory jelenség és filmet forgatott róla. Elmyr de Hory munkái ma is neves köz- és magángyűjtemények becses darabjai - sőt már őt is hamisítják. Az eredeti Modigliani hamisítványt a Budapest Art Fair idején a Műcsarnokban lehet megtekinteni 25-28 között.

Forrás: AFP
A magyar származású Elmyr de Horyt a világ legnagyobb hamisítói között tartják számon