Vágólapra másolva!
Lenin többnyire hetvenezerért, Marx 110 ezerért, egy régi magyar gyár 95 ezerért kelt el. A rekorder egy iraki művész képe volt, amely egymillió-hatszázezerért talált gazdára külföldön. Rendhagyó jótékonysági árverést rendeztek hétfőn a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium raktárában talált kommunista alkotásokból. Hiába volt a hatalmas érdeklődés: a földművelésügyi népbiztosról készült portré nem kellett senkinek.
Vágólapra másolva!

"Először, másodszor, soha többet harmadszor!" - ezzel a szlogennel tartottak rendhagyó árverést hétfőn a budapesti Pintér Galériában. Szocialista-realista művészeknek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium raktárában porosodó alkotásait árverezték el jótékonysági céllal. A befolyt összeggel a vörösiszap károsultjait támogatják majd.

Az ötlet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter fejéből pattant ki, aki nagyon szeretett volna megszabadulni a szocialista alkotásoktól. "A minisztérium a Szoborparknak is felajánlotta a műveket, de ők nem tartottak igényt rá" - beszélt az előzményekről az [origo]-nak Böszörményi Nagy Gergely, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság helyettes vezetője Az aukció lebonyolításában a Dumaszínház stand up comedy művészei vettek részt.

Nem tudni, hogy a kollekció különleges témája, az árvízkárosultak iránt érzett szolidaritás vagy az örökké divatosnak tűnő retróláz mozgatta-e az egybegyűlteket, mindenesetre nagy volt a tolongás a zegzugos galériában a hétfő este hatra meghirdetett kezdés előtt. Aki kiszorult a nagyteremből, az kivetítőn kísérhette figyelemmel a történteket egy oldalsó helyiségben - az eseményt a galéria valamennyi termében lehetett hallani. A galériavezető, Pintér Péter többször megkérte a jelenlévőket, hogy az árverésen csak azok maradjanak, akik számozott tárcsáikkal valóban részt szeretnének venni a licitálásban. Az [origo]-nak az árverés után elmondta, a galéria történetében egyszer volt egy kortárs aukció, amelynek hasonló sikere volt, de az akkori érdeklődés elmaradt a mostanitól.

"Szelektív hulladékgyűjtés"

A 230 művet számláló gyűjtemény 101 restaurált darabját bocsátották árverésre, a maradék 129 a hét második felében kerül kalapács alá. Akadt köztük teljesen értéktelen alkotás, és olyan is, amelyet élénk nemzetközi érdeklődés kísért. A legnagyobb értékű leütést egy nemzetközileg ismert iraki alkotó munkája jegyzi: ádáz licitküzdelem után talált gazdára több mint másfél millióért egy Kadhim Haydar-kép - Elmondott nekünk mindent, úgy, ahogy volt címmel. "Legalább jótékony célra kelnek el ezek a művek, bár valószínűleg nem érnek ennyit. A többségét szelektív hulladékként definiálnám" - mondta nevetve egy fiatal nő, aki csak érdeklődőként volt jelen.

Nagy volt a nemzetközi érdeklődés: 22 országból érkeztek vételi megbízások. Többekkel a galéria munkatársai folyamatosan tartották a telefonos kapcsolatot, és serényen számolgatták át a záporozó licitösszegeket dollárra és euróra; volt érdeklődő az Arab-öbölből és Japánból is. "A külföldiek a zömében magyar alkotókat nem igazán, de a művek tárgyát ismerik" - magyarázta Böszörményi Nagy. És valóban: nem egy Lenin-portré, Dimitrov-szobor, építkezéseket, gyárakat ábrázoló kép kötött ki végül az országhatáron túl.

Lenin hetvenért

Egyik Lenin olyan, mint a másik - derült ki a kor képei alapján: ezek a sematikus Lenin-ábrázolások adták a kollekció gerincét. A Lenin-portrék egyébként 50-60 ezer forint között találtak gazdára; sok közülük alig rugaszkodott el a kikiáltási ártól, de az egyik elérte a százezres határt. Csáki-Maronyák József Marxsza 110 ezerért, Engelse 90 ezerért kelt el; a Nyisztor György földművelésügyi népbiztosról készült portré viszont megmaradt az 50 ezres kikiáltási áron, hiába dobott be Litkai Gergely dumaszínházas licitvezető mindent: "Nagyon snájdig népbiztos, kicsit csinosabb, mint Kun Béla" - mondta.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre klikkelve nézheti meg az elárverezett kollekciót

A dumaszínházasok vicces vagy annak szánt aktuális újraértelmezéseikkel alighanem tudatosan bagatellizálták a korszakot. Kicsit faramuci érzés belegondolni, hogy éppen a nép elnyomói segítik a bajba került népet, fél évszázados csúszással. "Lenin divatbemutatón" - mondta egyikük például Kisfaludy-Strobl Zsigmond Lenin-kerámiájára, amely végül 200 000 forintért talált gazdára. Ezt szóvá is tette egy idősebb férfi, aki egy Mikus Sándor-alkotással távozott a galéria festményekkel sűrűn borított folyosóján.

Ő ugyanis nehezményezte, hogy az árverés show-műsor jelleget öltött: "Ez aukció, ahol egy korszak legnagyobb műveire lehetett licitálni. Itt sok alkotás autentikusan ábrázolta az adott kort. Ehhez nem kell megjegyzéseket tenni, és főleg nem kell gúnyolódni rajta; pláne nem olyan alkotókon, mint Ék Sándor vagy Mikus Sándor. A szocialista realizmusnak ilyen volt a kifejezésmódja. Több olyan mű volt ma itt, amely idővel klasszikussá fog válni" - magyarázta. Az ironikus hozzáállást mutatja az esemény szimbólumokkal játszó logója is, amelyen egy Lenin-fejre csap le egy kalapács. Az ütés hatására a diktátor feje körül ötágú csillagok jelennek meg, mintha ő lenne a Gyalogkakukkban a mindig pórul járó prérifarkas.

Két és fél órával a start után Böszörményi Nagy Gergely úgy nyilatkozott, hogy az általuk várt összegnél jóval több pénz fog befolyni, amelyből a terv szerint Kolontáron és környékén intézményeket, épületeket fognak támogatni. A galériavezető Pintér Péter emlékei szerint fél 11 körül ért véget az árverés, az összesítés kedd délelőtt még nem történt meg, de bőven tízmillió forint feletti összeg gyűlt össze. Mint mondta, ez a szám egészen biztosan nőni fog: míg hétfőn nem annyira a művészi érték, mint a tematika és a kor volt érdekes, addig a "lényegi képeket" a hét második felében árverezik el.