A Fehér Ház első hivatalos fotósának történelmi jelentőségű fényképeit árvereztek el csütörtökön New Yorkban. Köztük azt a John F. Kennedyről készült felvételt is, amelyet annak idején a titkosszolgálat akart megsemmisíteni.

 

A 12 ezer darabos gyűjteményt Cecil Stoughton hagyatékának kezelői bocsátották árverésre a Bonham's aukciós házban. Stoughton a Fehér Ház első hivatalos fotósa volt, és bár fotói 60 százalékán hivatalos közszereplések láthatók, számos olyan kép is kikerült a keze közül, amelyek történelmi vagy intim pillanatokat örökítettek meg az elnök és környezete életéből.

A ritkaságok egyikén az amerikai elnök Marilyn Monroe-val és Robert Kennedyvel tűnik fel. "Ez az egyetlen olyan kép, amelyen mindhárman együtt szerepelnek" - hangsúlyozta az értékét Matthew Haley, a Bonham's szakértője. A kalapács 9150 dollárnál (kétmillió forintnál)ütött le az eredetileg 4-5 ezer dollárra becsült tételnél. A Marilyn-fotó történetéhez hozzátartozik, hogy a titkosszolgálat annak idején minden olyan fotót megsemmisített, amelyen az elnök és a színésznő együtt szerepelt. Az árverésre bocsátott kép úgy menekült meg, hogy amikor átkutatták Stoughton előhívóhelyiségét, ez a negatív elkerülte a figyelmüket.

A fényképész egy másik híres felvétele, amelyen Lyndon B. Johnson az elnök ellen elkövetett merénylet után leteszi az elnöki esküt az Air Force One fedélzetén (lásd illusztrációnkat). "Ez egyike a XX. század legemlékezetesebb pillanatainak" - jelentette ki Haley. A képet, amely 13 420 dollárért (2,8 millió forintért) cserélt gazdát, Johnson a fotósnak dedikálta. Stoughton a dallasi merénylet után azonnal felismerte, hogy az alelnöknek kell a helyébe lépnie, ezért lóhalálában rohant az elnöki géphez, hogy elkapja a pillanatot, amikor Johnson felesküszik. Amikor a repülő felé száguldott a leszállópályán, kis híján lelőtték a titkosszolgálat emberei, mert azt hitték újabb merényletre készül valaki.