Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közgyűlés szerdán hozott elvi döntést arról, hogy a PeCsa olvadjon bele a Trafó Kortárs Művészetek Házába. Budapest "önként vállalt feladatként" nem tudja tovább finanszírozni a Petőfi Csarnok működését - közölte az [origo]-val a Főpolgármesteri Hivatal. Csomós Miklós, a főpolgármester kultúráért felelős helyettese nem zárja ki, hogy a PeCsa működtetésére pályázatot írnak ki. Az épületéhez még öt évig nem kell hozzányúlni.
Vágólapra másolva!

Szerdán a Fővárosi Közgyűlés döntést hozott arról, hogy a "hatékonyabb feladatellátás érdekében" olvadjon be a Petőfi Csarnok a Trafó Kortárs Művészetek Házába. Csomós Miklós, a főpolgármester kultúráért felelős helyettese a döntés után hangsúlyozta, ez csak elvi döntés a beolvadás koncepciójáról, amely alapos előkészítést igényel - utóbbi már megkezdődött. Mindkét intézmény nonprofit gazdasági társaságként üzemel. A PeCsában főleg nagyobb produkciókat, főleg koncerteket tartanak, a Trafó a tömegérdeklődést kevésbé lefedő kortárs művészeteknek ad otthont, a kortárs tánc egyik legfőbb hazai bemutatóhelye. (Az elvi döntést itt lehet elolvasni.)

A Főpolgármesteri Hivatal azzal indokolta az [origo]-nak, hogy a nagyobb Petőfi Csarnokot olvasztják a kisebb Trafóba, hogy a PeCsa jelenlegi működtetése, mint "önként vállalt feladat" a főváros számára már nem finanszírozható. "A költségvetési megszorítások miatt - a feladat megtartása mellett - más módon kell azt a kulturális funkciót biztosítani, melyre a Petőfi Csarnok alkalmas" - írták. Arra a kérdésre, hogy miért nem hasonló profilú intézménnyel vonják össze a PeCsát, azt a választ kaptuk, hogy nincs Budapesten hasonló profilú intézmény. A két nonprofit gazdasági társaság esetében a lehetséges jogi megoldás a beolvasztás, tették hozzá.

Pályázatot írhatnak ki a PeCsa működtetésére

Csomós Miklós nem zárta ki, hogy a PeCsa működtetésére pályázatot írnak ki, miután néhány kérdést tisztáznak. "A jelenlegi koncepcionális döntés megnyitotta annak lehetőségét, [...] hogy akár pályázati úton keressen a tulajdonos olyan üzemeltetőt, esetleg befektetőt, amellyel a szerződéskötés a főváros lakossága, kulturális arculata és a működtetés biztonsága szempontjából a legkedvezőbb" - válaszolta a Főpolgármesteri Hivatal arra a kérdésünkre, hogy amennyiben lesz nyertes pályázat, elképzelhetőnek tartják-e, hogy ismét egymástól függetlenül működjön a két intézmény. Állításuk szerint a pályázat többek között arra is lehetőséget ad, hogy a főváros felmérje az esetleges befektetői szándékokat. Mint írták, a főváros szervezete és apparátusa közvetlen kulturális hasznosítású vagyont nem kezel - erre példaként a Thália Színház kezelésében lévő Tivoli Színház épületét említették -, ezért szükséges, hogy egy működő szervezethez csatlakozzon a Petőfi Csarnok Fővárosi Ifjúsági Szabadidő Központ Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.

Forrás: MTI
Bolhapiac a PeCsában

A PeCsa épületének esetleges megszűntetéséről a napokban elterjedt híresztelésekre azt írták, hogy a Petőfi Csarnok épülete most és középtávon alkalmas jelenlegi tevékenységek ellátására, öt éven múlva azonban már beruházásra lesz szükség.

Nyáron kezdődne a közös munka

Szabó György, a Trafó vezetője az [origo]-nak a fúzióról elmondta, egyelőre nem sokat tud a részletekről, a döntéshozókkal december 22-én ülnek le tárgyalni. A Trafó stábjának korlátozott a teljesítőképessége, "már így is túlterhelt" - mondta. Arra a kérdésünkre, hogy a menedzsment kibővül-e a PeCsa munkatársaival, nem tudott válaszolni. Annyiban biztos, hogy első lépésként irodát kell bérelniük, mert a Trafó ügyeit mindössze két irodaszobában intézik, és tárgyalójuk sincs.

A személyi állományra vonatkozó kérdéseinkre a hivatal azt írta, hogy a szükséges létszámot és annak munkajogi helyzetét abban a szerződésben fogják tisztázni, amit a kiválasztott üzemeltetővel kötnek majd: "Elképzelhető például az is, hogy az üzemeltetés egy része a fővárosi tulajdonú szervezet keretében, az üzemeltető általi megrendeléssel történik, vagy a Trafóval való közös üzemeltetésben. Annak gazdaságossági és hatékonysági szempontjait azonban csak később, a pályázatok ismeretében lehet tisztázni". A Főpolgármesteri Hivatal szerint a két gazdasági társaság átmenetileg egy szervezetbe kerül, amelynek gazdálkodása is "egy szervezet keretében fog történni".

Szabó György úgy számolta, hogy a közös munka nyáron, az első félév végén kezdődne. "Megértem, hogy nehéz helyzetben van a főváros, nyilván arra törekszik, hogy a forrásait ne terhelje le annyi intézmény. A tulajdonos-fenntartó döntését el kell fogadni" - jelentette ki. Szabó pályáját egyébként éppen a PeCsában kezdte. "Barátság van" - jellemezte a két intézmény aktuális kapcsolatát.

Arról is határoztak, hogy a Budapest Galériát beolvasztják a Budapesti Történeti Múzeumba. Az egyesülésekről szóló végleges előterjesztéseket a 2011. évi fővárosi költségvetést követő 30 napon belül tárgyalhatja a közgyűlés - áll a főváros honlapján.

A cikkhez meg szerettük volna kérdezni Fogarasi Lajost, a PeCsa ügyvezetőjét és Zsigmond Attilát, a Budapest Galéria főigazgatóját, de többszöri próbálkozás után sem értük el őket.