Snétberger Ferenc tehetséges roma gyerekeknek alapít zeneiskolát

Vágólapra másolva!
Jótékonysági koncertet rendeznek a MÜPÁ-ban január 15-én a Snétberger Ferenc művészeti vezetésével induló Roma Zenei Szakkollégium támogatására. A kollégiumban júniustól évente hatvan gyerek kap majd ingyenes művészeti képzést, az oktatók között van Tony Lakatos, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán és sokan mások. A tehetséges gyerekeket még keresik.
Vágólapra másolva!

Palya Bea is fellép azon a jótékonysági koncerten, amelyet január 15-én, szombaton 19.30-kor a Művészetek Palotájában rendeznek. Az est műsora az autentikus cigányzenétől, a világzenén át, a klasszikus és modern jazzig ível. A zongora-, a hegedű-, a cimbalom-, a nagybőgő- és a gitárzene, illetve a jazzéneklés művészeinek előadását a Parno Graszt zenekar fogja keretbe. A jótékonysági koncerten részt vesz továbbá ifj. Balázs János, Bíró Eszter és Fodo, illetve az ideje nagy részét a New York-i Juilliard Schoolon töltő Kállai Ernő és a Lukács Miklós Kvintett.

A Globális Tudás Alapítvány által szervezett koncerten mindenki ingyen lép fel, a koncert bevétele a júniusban induló Európai Roma Zenei Szakkollégiumba kerül, ahol a befolyt összeget a kollégium hallgatóinak oktatására fordítják. Az intézmény művészeti vezetője a Barcza Horváth Józseffel duóban fellépő Snétberger Ferenc.

Mészáros Zoltán az intézmény igazgatója - egyúttal Snétberger Ferenc menedzsere - az [origo]-nak elmondta, 2007 óta dolgoznak az intézmény megvalósításán, az ötletet az a berlini intézmény inspirálta, ahol Snétberger gitár tanszakon volt oktató az elmúlt években.

Hatvan fiatal tanulhat ingyen

Évente hatvan, 10-18 év közötti hátrányos helyzetű roma fiatal vehet majd részt a képzésben, amely teljesen ingyenes. A második évben nyitnának a határon túli magyarok felé, majd 2013-tól fele-fele arányban fogadnának magyar és az EU tagállamaiból származó gyerekeket - mondta a leendő igazgató. Az első évfolyamba "preferáltan roma származású gyerekeket" választottak ki, akik rendelkeznek valamilyen zenei előképzettséggel. Eddig 150 gyereket hallgattak meg, a benyomások szerint a gyerekek "egyrészt a klasszikus roma hagyományt hozták magukkal", másrészt erős popzenei háttér is jellemző rájuk - mondta Mészáros. A meghallgatások januárban több vidéki városban is folytatódnak.

A kurzusokat úgy szervezték, hogy ne zavarják az általános vagy középiskolai tanulmányokat, ne kelljen emiatt a diákoknak évet halasztaniuk. A 12 hetes, bentlakásos képzés, az iskolai szünetekre elosztva, három szemeszterben zajlik majd, a célra egy régi felsőörsi úttörő tábort béreltek ki 25 évre.

Forrás: Campeurope
A szakkollégium látványterve

A tanári kar Snétberger Ferencen kívül ismert - főleg roma származású - művészekből fog állni, a tanárok között van Roby Lakatos, Tony Lakatos, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, László Attila, Barcza Horváth József. A tananyagban klasszikus jazz, nemzetközi world music, klasszikus zene kap helyet. A zenei, művészeti órák mellett, a tananyagban szerepel az angol, a roma kultúrtörténet, a marketing, a piaci ismeretek és az informatika is.

A szakkollégium működéséhez szükséges fejlesztési forrás 85 százalékát a Norvég Alap biztosítja, a magyar kormány 15 százalékkal járult hozzá. Ezt az összeget működésre nem fordíthatják, erre EU-s és hazai támogatásokat, illetve alapítványi forrásokat vesznek igénybe.