Gerendai szerint a piaci ár ezerszeresét kéri a Szigetért a főváros

Vágólapra másolva!
Komoly engedményeket ígért Tarlós István abból a 2,5 milliárdos közterület-használati díjból, amelyet a Sziget fesztiválnak kellene idén fizetnie a fővárosnak. Gerendai Károly, a fesztivál ügyvezetője szerint még így is a piaci ár ezerszerese lenne a bérleti összeg, és bár nem örül neki, hogy neki kell támogatnia a várost, mégis kész a kompromisszumra. Gerendai alaptalannak tartja azt az állítást, hogy a főváros tavaly 4,5 milliárd forinttól esett el a közterület-használati kedvezmények miatt.
Vágólapra másolva!

A jövőben senki nem kap ingyenes közterület-használatot, mert "nincs ingyenebéd" - fogalmazott Tarlós István főpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. Tarlós szerint a főváros olyan helyzetben van, hogy az ingyenes szolgáltatásoknak véget kell vetni, de a Sziget "így is nagyon komoly kedvezményt fog kapni", ennek összege egy-másfél milliárd forint lehet, de erről egyeztetések folynak majd. Tarlós szerint a Szigetnek összesen 2,5 milliárd forintot kellene fizetnie a jelenlegi, korábbról érvényes díjszabások alapján a közterület használatáért, ebből vonják majd le a kedvezményt. "Nem akarjuk ellehetetleníteni a Szigetet" - fogalmazott Tarlós feltehetően a Sziget napokban tett azon reakciójára, amely szerint a bérleti díj ellehetetlenítené a fesztivált. Azt mondta, a közelmúltban a kulturális államtitkár ingyenes közterület-használati engedélyre vonatkozókérelmét is elutasította.

Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy szakmai tévedésről van szó, amikor Atkári János pénzügyi tanácsadó arról beszél, hogy a főváros tavaly 4,5 milliárd forintról mondott le a különféle közterület-használati kedvezmények miatt. "Ezt az összeget a papír elbírja, de nincsen realitásalapja. Ez nem egy olyan összeg, amit a rendezvények ahelyett, hogy befizettek volna, inkább zsebre vágtak, hanem egyszerűen nem áll a rendelkezésükre. Ha ennek a díjnak a befizetése a rendezvények feltétele, akkor nem fogják megrendezni" - mondta. Gerendai szerint a Sziget tavaly 80 milliós nyereséget termelt. Hozzátette, hogy a 2,5 milliárd forint a piaci ár ezerszerese (még a főpolgármester által ígért 1-1,5 milliárdos kedvezménnyel együtt is). Példának azt hozta fel, hogy ha valaki a Papp László Sportarénát szeretné kibérelni, akkor 5-10 milliós nagyságrendű összeget kell fizetnie úgy, hogy mindebben a működési költségek benne vannak, például az áram és a jegyszedő személyzet bére is (a bérleti díj egyébként egyedi megállapodás tárgyát képezi ). Ez azonban a Szigeten nem adott. "Közterület és közterület között különbség van. Ha valakitől ugyanazt az összeget kérik az Óbudai-szigeten egy büféskocsi működtetéséért karácsonykor, mint a Vörösmarty téren, akkor az nevetni kezd."

Gerendai összehasonlításként azt hozza fel, hogy a Sziget Kft. a Balaton Sound és a Volt fesztivál helyszínét 500-500 ezer forintért bérli a rendezvény hetében, és ehhez jön még ráadásként, hogy az önkormányzatok támogatják is a fesztiválokat. Kiemelte, hogy Sziget egyrészt hasznot hoz a fővárosnak, másrészt országimázs-építő és kultúraterjesztő szerepe is rendkívül fontos, ezt pedig támogatni szokták - eddig is ez volt itthon a gyakorlat, ám most úgy érzi, hogy tőle várják el, hogy támogassa a fővárost. Elmondása szerint teljesen nyitott a kompromisszumra, hajlandó figyelembe venni a főváros költségvetési nehézségeit és egy ésszerű bérleti díjat fizetni, ám a főváros által meghatározott összeg olyan számára, mintha "20 percre nyomnák le a víz alá, légzési segédeszköz nélkül".

Gerendai Károly a jövő hét szerdán találkozik Tarlós István főpolgármesterrel, Csomós Miklós főpolgármester-helyettessel és Atkári János pénzügyi főtanácsadóval. Kérdésünkre, hogy számításba vette-e, hogy Budapest nem áll el a milliárdos nagyságrendű bérleti díjtól, valamint hogy gondolkodik-e új helyszínen, jegyárak emelésén stb., Gerendai annyit mondott, hogy ezen majd akkor gondolkodik, ha nem sikerül megegyeznie a fővárossal, amit azonban nem hisz, mert bízik a racionális tárgyalásban.