A Budapesti Fesztiválzenekart méltatja a New York Times

Vágólapra másolva!
"Két estén át nem volt a világon jobb zenekar a Budapest Fesztiválzenekarnál" - írta elragadtatott kritikájában a pénteki New York Times. A Budapest Fesztiválzenekar kedden és szerdán este a New York-i Avery Fischer Hallban lépett fel, Haydn és Sztravinszkij és műveivel.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

"Ez volt az az Áldozat, amire egész életemben vártam" - így dicsérte a New York Times kritikusa a Budapest Fesztiválzenekart Sztravinszkij Tavaszi áldozat-ának ihletett előadására célozva. A cikk felidézi, hogy a brit komolyzenei szaklap, a Gramophone a világ húsz legjobb zenekarát felsoroló listáján a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekart az előkelő kilencedik helyre sorolta.

A Times kritikusa két szólista - egyik este Alexei Lubimov zongoraművész, másik nap pedig Perényi Miklós csellóművész - kimagasló teljesítményét emelte ki. A zenekar mindkét New York-i koncertje után vastapsot kapott.

A szerdai koncert rendhagyó volt: két muzsikus tangózni kezdett a színpadon Sztravinszkij Tangó című darabja alatt, később, a ráadásban pedig Leroy Anderson Írógép című műve előadása alatt Kurcsák István ütőhangszereit egy MacBook-ra cserélte.