Magyar ipari épület a világ legjobbjai között

Vágólapra másolva!
Kis Péter és Molnár Bea badacsonyi borászati feldolgozóját is beválasztotta a világ leglátogatottabb építészeti portálja, az ArchDaily az év legjobb épületei közé. A díjat második éve ítélik oda az olvasók döntése alapján, szavazni február 13-ig lehet. 
Vágólapra másolva!

A 2008-ban létrehozott ArchDaily a világ minden tájáról gyűjti a legfrissebb építészeti információkat, újdonságokat. A szerkesztők egy évvel az indulás után hívták életre a Buildings of the Year díjat, amelyet egy előzetes szavazás után, tizennégy kategória öt legjobb építészeti alkotása közül választanak ki a lap olvasói. 2010-ben első alkalommal találunk a jelöltek között magyar építészt. Kis Péter és Molnár Bea badacsonytomaji Bazaltbor-Laposa Pincészet feldolgozóépületét az "ipari építészet" kategóriában választották be a legjobb öt közé. A több nemzetközi díjjal (pl. Premio Europeo di Architettura Ugo Rivolta 2009) kitüntetett Kis Péter nevéhez köthető a Fővárosi Állatkert több épületének (többek között a Nemzeti Bonsai-gyűjtemény pavilonja) felújítása, illetve tervezése, de részt vesz a Rácz fürdő rekonstrukciójában, és több borászati épület tervezésében is.

"Manapság, ha boriparról beszélünk, akkor nemcsak a bor minősége, hanem a pincészetek profilja is számít: a borkészítők arra törekednek, hogy valamilyen módon megkülönböztessék magukat a versenytársaktól, és ebben óriási szerepe van a borászati épületeknek is" - mondta az [origo]-nak Kis Péter, aki szerint óriási elismerés, hogy az első ötbe bekerülhetett az általa tervezett épület, és a cél az, hogy közelebb hozzák az emberekhez a kortárs építészetet. "Ennek a díjnak az a különlegessége, hogy a világ minden tájáról ítélik oda azok, akikért az építészek dolgoznak, vagyis akik majd használni fogják ezeket az épületeket" - tette hozzá a Kis Péter.

Forrás: Batár Zsolt

A díjat az ipari építészeten túl többek között sportlétesítmény, iskola, múzeum, hotel-étterem, vallási építészet kategóriában ítélik oda, a jelölteket megtekinteni, illetve szavazni február 13-ig ezen az oldalon lehet.