Magyar forradalmi plakátokból nyílt kiállítás New Yorkban

Vágólapra másolva!
Seeing Red: Hungarian Revolutionary Posters, 1919 címmel nyílt kiállítás a világ egyik legtekintélyesebb modern művészeti múzeumában, a New York-i MoMA-ban.  
Vágólapra másolva!

Az oroszországi októberi forradalmat és az első világháború végét követő, azon belül is az 1919-es magyar tanácsköztársaságra összpontosító időszak propagandaplakátaiból nyílt kiállítás a New York-i Museum Of Modern Art (MoMA) harmadik emeletén. A február eleje óta megtekinthető kiállítás Bíró Mihály, Bortnyik Sándor és Pór Bertalan műveiből válogat, a tárlatot Bíró a Népszava 1918. november 17-i Magyarország-népköztársaság című vezércikket illusztráló munkája hirdeti (ld. balra). A kiállítás beharangozója kiemeli, hogy Bíró vörös kalapácsos munkásalakja a kor és Közép-Európa politikai ikonográfiájának meghatározó műve volt, továbbá hozzáteszi, hogy a Budapesten összpontosuló kiadói, hír- és filmipar az avantgárd dinamikus és expresszív figuráin keresztül gyakorolta a közvéleményre hatását.

Bortnyik Sándor, Bíró Mihály és Pór Bertalan a huszadik század elejének baloldali ideológiát, radikális avantgárd irányzatokat, "új népi tömegművészetet" és a francia izmusokat ötvöző kultúra meghatározó magyar művészei és ideológusai, később tanárok és intézményvezetők. A bolsevik forradalom bukása után, a budapesti avantgárd jelentős részéhez hasonlóan Bíró, Bortnyik és Pór is hosszabb vagy rövidebb időre külföldön alkotott tovább (Bécsben, Weimarban, Pöstyénben, az Egysült Államokban), majd a második világháború után (kivéve Bortnyikot, aki már a húszas években) visszatértek Budapestre, mindhárman a magyar fővároban haltak meg.