Ismét fogad látogatókat a kairói Egyiptomi Múzeum

Vágólapra másolva!
Közel két héttel Hoszni Mubarak elnök lemondása után az új egyiptomi kormány megnyitotta a múzeumokat és az ókori történelmi helyszíneket a turisták előtt.  
Vágólapra másolva!

A kairói Egyiptomi Múzem vasárnap ismét megnyílt, először a zavargások befejezése óta. Az épület a forradalom központi helyszínének, a Tahrír térnek közvetlen szomszédságában található, és a zavargások idején zárták be. "Nagyon fontos volt számunkra, hogy megnyissuk a múzeumot, s megakadályozzuk az olyan hírek további terjedését, miszerint ellopták Tutanhamon fáró arany halotti maszkját, illetve, hogy az épületben fosztogattak volna. A látogatók most a saját szemükkel is meggyőződhetnek az ellenkezőjéről" - mondta a Reutersnek Tarek El Awady, a múzeum igazgatója. El Awady mostani nyilatkozata ellentmond azon korábbi híreknek, amelyek szerint több értékes tárgy is eltűnt a múzeumból a tüntetések alatt.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő legfelsőbb tanács vezetője, Zahi Hawass szerint január 28-án éjjel a felkelés zavarát kihasználva többen betörtek az épületbe, és fosztogatni kezdtek. Eltűnt többek között Ekhnaton fáraó és felesége, Nofretiti szobra, és több, Tutanhamon idejéből származó aranyozott szobor is. Ezek közül később több műkincs is előkerült - Ekhnaton fáró szobrát néhány nappal ezelőtt egy szemetes mellett találták meg, azonban több tárgy, a mai napig nem került elő.