Feloszlik a József Attila Színház társulata

Vágólapra másolva!
Megszűnhet önálló intézményként működni a József Attila Színház. A színház dolgozóival Méhes László igazgató ismertette csütörtökön Csomós Miklós főpolgármester-helyettes erről szóló levelét.  
Vágólapra másolva!

A főváros vezetése arra kérte fel Méhes Lászlót, a József Attila Színház igazgatóját, hogy a következő évadtól ne hosszabbítsa meg a munkavállalók és egyéb foglalkoztatottak szerződését - közölte a színház az MTI-vel. Mint írták, ez azt jelenti, hogy az idén 55 éves József Attila Színház nyáron megszűnhet önálló intézményként működni és a társulatot feloszlatják. Az épületre hamarosan hasznosítási pályázatot ír ki a tulajdonos önkormányzat.

Az [origo] kérdésére Bártfai Andrea, a József Attila Színház sajtófelelőse elmondta, hogy Méhes Lászkó tavaly nyáron úgy vette át az intézmény irányítását, hogy úgy tudta: a színház 60 milliós nyereséggel zárta az évet. Ezt követően szembesült az iratokban azzal, hogy valójában 270 milliós tartozásuk van, amit Bártfai szerint az utóbbi félévben az igazgató 105 millióra csökkentett. "Ez várhatóan 40 millióra csökkent volna még a jövőben" - tette hozzá Bártfai, majd hozzátette, hogy ezt követően jelentette be Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, hogy a főváros 60 százalékkal tervezi csökkenteni a sznház támogatását. A sajtófelelős szerint azonban Tarlós behivatta magához Méhest, és megnyugtatta, hogy a főváros nem szándékozik megszüntetni a színházat, azonban nem tolerálja az efféle "pénzügyi anomáliákat" - Méhes ekkor felajánlotta, hogy lemond az igazgatói címről, ha garanciát kap Tarlóstól arra, hogy nem oszlatják fel a társulatot.

Csomós Miklós végül levélben szólította fel Méhes Lászlót arra, hogy ne hosszabbítsa meg a társulat tagjainak a szerződését, illetve hogy hasznosítási pályázatot írnak ki a József Attila Színház működtetésére. Ez - mondta [origo]-nak Bártfai Andrea - nem garantálja, hogy a József Attila színház helyén továbbra is színház működik majd. Méhes László lemondott a József Attila Színháznak, és annak bármely jogutódjának vezetéséről.

Méhes László egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

***

Ha ebben vagy bármilyen más témában kérdezne a főpolgármestertől, most megteheti! Az [origo] videointerjút készít Tarlós István főpolgármesterrel március 2-án. A kérdéseket olvasóink tehetik fel, szintén videón. Kattintson ide!