A magyar írókat népszerűsítik Bécsben

Vágólapra másolva!
A Petőfi Irodalmi Múzeum tavaly ősszel nyílt Álmok köntöse - Magyar írók Bécs-élménye 1873-1936 című időszaki kiállítása a magyar soros EU-elnökség alkalmából az osztrák fővárosba költözik.
Vágólapra másolva!

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

A bécsi színészmúzeumban látható március 3-tól a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása, amely Bécs és Budapest századfordulós kulturális kapcsolódásait mutatja be a film, a zene, az installáció, a fotográfia eszközeivel. Az 1873-tól, a bécsi világkiállítástól 1936-ig tartó időszakban a bécsi színházak, kávéházak, kabarék forgatagában olyan művészek leltek otthonra - időlegesen vagy tartósan-, mint Molnár Ferenc, Balázs Béla, Márai Sándor, Kassák Lajos vagy Darvas Lili.

A kiállítás egyik montázsa a két város épületei közötti párhuzamokra hívja fel a figyelmet, de megidéződik az 1873-as bécsi világkiállítás magyar pavilonja és az Északi-sarkra indult közös, osztrák-magyar expedíció is. Külön teremben ismerkedhetnek meg a kiállítás látogatói azokkal a magyar alkotókkal, akik bécsi színház- és filmművészetre voltak hatással. Nagy hangsúlyt kap többek között az operett, amely hatalmas népszerűségnek örvendett Bécsben. A kiállításon ezenkívül számos fotó látható, a látogatók belenézhetnek a kor némafilmjeibe, valamint megismerkedhetnek a magyar avantgárd bécsi műhelyeivel is, így például a Ma konstruktivista folyóirattal.

A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum Írók poggyásszal című kiállítássorozatának harmadik állomása. A sorozat az európai nagyvárosok és a magyar irodalom kapcsolatát járja körül. Elsőként 2004-ben volt látható a Párizs nem ereszt el című kiállítás, majd 2007-ben a magyar írók Berlin-képét bemutató tárlat következett.