Bocsánatot kért viselkedéséért a Hitlert éltető Galliano

Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért John Galliano brit divattervező rasszista kirohanásáért szerdai közleményében. A Christian Dior divatcég botrányos viselkedése miatt elbocsátott vezető tervezője ugyanakkor tagadta a rasszista vádakat, és azt bizonygatta, hogy egész életében a kirekesztés ellen harcolt.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosan elnézést kért a viselkedéséért John Galliano brit divattervező szerdán, egy nappal azután, hogy állítólagos antiszemita botránya miatt kirúgta állásából a Christian Dior divatcég - írja a Guardian. A divatház vezető tervezője egy videó szerint a La Perle nevű párizsi bárban múlt héten sértegetett egy férfit és egy nőt, és többek közt azt mondta: "I love Hitler", azaz "Szeretem Hitlert" (az esetről részletesen itt olvashat).

A sértegetés és antiszemitizmus miatt megvádolt divattervező szerdán közleményt adott ki, amelyben elismerte, hogy a történtek "megdöbbentették és felzaklatták az embereket". "Az antiszemitizmusnak és a rasszizmusnak nincs helye a társadalmunkban" - olvasható a Galliano közleményében, amelyben arról is ír, hogy eddig ügyvédjének tanácsára hallgatott. "Egész életemben az előítéletek, a diszkrimináció és az intoleráns viselkedés ellen harcoltam, aminek magam is elszenvedője voltam korábban" - tette hozzá.

A tervező tagadta az ellene felhozott vádakat, és azt ígérte, hogy mindenben együttműködik a rendőrséggel. A brit lap szerint azt is hozzátette, hogy viselkedése miatt segítséget fog kérni, de az nem derül ki, hogy pontosan mire gondol.

Galliano 14 éve a Christian Dior kreatív igazgatója, a cég kedden jelentette be, hogy megválik tőle a botrány miatt.

Az MTI szerint párizsi államügyészi hivatal szerdán azt közölte, hogy a tervező ellen antiszemita megjegyzései miatt indított pert 2011 második negyedévében tárgyalhatják. Franciaországban akár féléves börtönbüntetés is kiszabható az ehhez hasonló antiszemita megnyilvánulásokért.